Scena
11.10.2019. 17:31
N. G./FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ bg

VIRTUOUZ ELEKTRONSKE KLASIKE: Snažni zvuci violine energične Vanese Mej

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neverovatni zvuci violine očaravajuće pojave u belom - takav utisak je ostavio koncert britanske violinistkinje Vanese Mej koja je oduševila Beograđane u punoj sali Sava centra, u okviru 51. Bemusa.

Slavna pop ikona klasične muzike u pratnji benda i 12 gudača nastupila je u sprskoj prestonici po drugi put. Vanesa je publiku pozdravila na srpskom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Zdravo", rekla je ona nakon odsvirane prve numere, a onda se, govoreći na engleskom, prisetila da je u Beogradu nastupila pre skoro deset godina:

"Prošli put je bilo sjajno, ali nismo nastupali u ovako velikoj sali. Uživajte u šou".

Energično muzičko putovanje Vanesa je započela muzikom slavnog Vangelisa i od tog trenutka beogradska publika je pratila svaki njen pokret i gromoglasni aplauzima nagrađivala njene bravure na dve violine - klasičnoj, drvenoj, iz 1761. godine, i onoj električnoj, koja joj je i donela planetarnu popularnost pre više od dve decenije.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.ekspres.net/wp-content/uploads/2019/10/11/smanjeno2.mp4"][/video]

 

Prvi deo koncerta, uz ritam perkusija, udaraljke i snažne zvuke violine, bio je namenjen prepoznatljivoj "elektronskoj klasici" ove talentovane umetnice.

Ipak, uoči izvođenja numera "Destiny" i "Laughing Buddha" Mejovoj je pala Gvadanini violina neprocenjive vrednosti. Posle kratke pauze, ona se sa osmehom vratila na scenu, ističući da je taj instrument lomila dva puta do sada.

A onda, kao da se ništa nije desilo, Vanesa je poslednjih 40 minuta nastupa energičnim nastupom podigla sve u Sava centru na noge. Vrhunac oduševljenja, dostigla je čuvenom numerom koja joj je donela svetsku slavu - Bahovom kompozicijom "Tokata i fuga u de-molu".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Vanesa Mej je rođena u Singapuru 27. oktobra 1978. kao Vanesa Vankorn Niklson, od oca koji je poreklom sa Tajlanda i majke Kineskinje. Usvojila ju je britanska porodica.đ

Slavu je stekla sa deset godina na poznatom festivalu Šlezvig-Holštajnu u Nemačkoj. Devedesetih godina je postala planetarno popularna kada je na koncertima mešala klasičan, pop i rok zvuk. Debitantski album "The Violin Player" iz 1995. godine prodat je u Britaniji u tada rekordnih osam miliona primeraka.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.ekspres.net/wp-content/uploads/2019/10/11/deseta-verzija.mp4"][/video]

Iako mnogi hvale njenu tehniku sviranja, pojedini muzički kritičari tvrde da je slavu stekla zbog atraktivnog izgleda i nastupa.

Inače, pored muzike se bavila još i glumom, manekenstvom i alpskim skijanjem. Krajem devedesetih je raskinula menadžerski ugovor sa majkom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dugo godina se iz hobija bavila alpskim skijanjem, a 2014. je kao predstavnica Tajlanda učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija), gde je osvojila 76. mesto. Kasnije te godine diskvalifikovao ju je Olimpijski komitet Tajlanda, ali su naknadno morali da se javno izvine za ove tvrdnje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve