Scena
22.01.2024. 16:01
Beta

Za roman "Pakrac"

ON je dobitnik nagrade "Beogradski pobednik"

Knjiga, knjige
Izvor: Shutterstock

Pisac Vladan Matijević ovogodišnji je laureat nagrade "Beogradski pobednik", nagrade koju je dobio za roman "Pakrac", saopštila je izdavačka kuća "Laguna".

Nagrada, koju treću godinu za redom dodeljuje Biblioteka grada Beograda, pripala je Matijeviću glasovima četiri od pet članova žirija, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju žirija navodi se da se roman "Pakrac" izdvojio majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta.

"Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Kritički preispitujući moderno srpsko društvo, ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka", dodaje se u obrazloženju.
 

Žiri smatra da Matijević, poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda.

"Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima, prvenstveno u zbirci pripovedaka 'Prilično mrtvi' i romanu 'Vrlo malo svetlosti'", naveo je žiri.

U najužem izboru za "Beogradskog pobednika", uz "Pakrac" našlo se još pet romana - "Devojačka soba" Stevana Vraneša, "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića, "Aperkat" Maje Iskre, "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala i "Vreme vode" Bojana Savić Ostojića.

Prvi laureat tog priznanja bio je Drago Kekanović za roman "Privrženost", a prošle godine nagrada je pripala Goranu Petroviću za knjigu "Papir".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve