Scena
03.08.2022. 14:13
R.E.

Uskoro...

Volite Guču, a ne možete da odete? Ne brinite, postoji rešenje

truba
Izvor: Shutterstock

Trubači i publika nestrpljivo očekuju 61. Dragačevski sabor trubača, koji počinje u petak 5. avgusta i trajaće tri dana.

Oni koji su sprečeni da uživo isprate ovaj sabor, moći će i ove godine da isprate sve najatraktivnije programe kroz prenose na RTS1, RTS2, Radio Beogradu 1 i RTS Planeti.

Na svom prvom nastupu u prestonici trube, Big bend RTS- a će u subotu 6. avgusta predstaviti atraktivan program, sastavljen od kompozicija u latino-američkim ritmovima. Na radost publike, ni tradicionalne srpske pesme kao što su "Mesečina“. "Đurđevdan“, "Vranjanka“…, koje su specijalno aranžirane za Big Bend RTS-a neće izostati sa repertoara. Kao dirigent, uz Big Bend RTS te večeri biće Filip Bulatović.

Iako postoji 88 godina, prvi put će na festivalu "Guča 2022“ nastupiti i Narodni orkestar RTS-a. U nedelju, 7. avgusta, na finalnoj večeri Sabora, uz pratnju ovog renomiranog narodnog orkestra i pod upravom Vlade Panovića, nastupiće istaknute vokalne solistkinje: Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Dragica Radosavljević Cakana.

Na ovogodišnjem Saboru u Guči, nastupiće muzičar svetskog renomea Boban Marković i njegov naslednik Marko Marković,  zatim trubački orkestar Dejana Jevđića, Dejan Petrović Big Bend, Danica Crnogorčević, Divanhana, trubački orkestri Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, grupa 357 i mnogi drugi.  

Finale trubačkog takmičenja "Sa Ovčara i Kablara“, zakazano je za nedelju 7. avgust (RTS2 i RB1) i te večeri oko 22.30 biće proglašen pobednik 61. Sabora, kao i dobitnici drugih prestižnih nagrada ove manifestacije. 

Zahvaljujući dragačevskom saboru trubača, Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike. Ono po čemu se ova manifestacija takođe izdvaja je i programska raznovrsnost, reprezentovana u predstavljanju kulturoloških vrednosti- poput tradicionalnih pesama, igara, narodne nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije, kao i drugih atraktivnih sadržaja koji se odvijaju tokom festivala.

Organizatori 61. Sabora su Opština Lučani, Turistička organizacija "Dragačevo“, Kulturni centar "Guča“ i Skymusic.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakvu muziku sluša patrijarh Porfirije
1

Omiljene pesme

05.07.2022. 14:38

Kakvu muziku sluša patrijarh Porfirije

Najmlađi član porodice Radio Beograda – Radio 202 ovih dana proslavlja 53 godine od osnivanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve