Scena
08.10.2022. 17:10
Lena Munitlak

"Blonde"

Zašto su novi film o Merilin Monro kritičari dočekali "na nož"

Merilin Monro 8.10.2022.
Izvor: EPA / EUGENE GARCIA

Film "Blonde“ reditelja Endrua Dominika, u kojem legendarnu Merlin Monro igra Ana de Armas, probio se na drugo mesto "Netfliksove“ liste popularnih sadržaja nakon što je izašao na toj platformi polovinom septembra.

Premijeru, koja je mesecima najavljivana i željno iščekivana, pozdravila je publika na Venecijanskom filmskom festivalu sa 14 minuta aplauza. Iako su prvobitne ocene filma bile visoke, nije uspeo da se popne na sam vrh "Netfliksove“ liste novih sadržaja, sa ukupno 37.340.000 sati gledanja, prema "Netfliksovoj“ globalnoj Top 10 listi.

I društvene mreže brzo su preplavile oštre kritike filma, koji je obeležen kao produžena eksploatacija tragične sudbine američke ikone prošlog veka.

Dok je glumica Ana de Armas dobila univerzalno priznanje za glumu u filmu, sam film izazvao je negodovanje zbog prikazivanja i, kako mnogi navode, nastavljenog, neprestanog progona, eksploatacije i povrede ličnosti Merilin Monro.

"S obzirom na sva poniženja i strahote koje je Merilin Monro pretrpela tokom 36 godina života, olakšanje je što nije morala da pati od vulgarnosti filma ’Blonde’, najnovije u nizu senzacije koja iskorišćava njenu priču“, napisala je u oceni filma kritičarka "Njujork tajmsa“ Manola Dargis.
 

Film "Blonde“ zasnovan je na istoimenom romanu spisateljice Džojs Kerol Outs, a koji opisuje mnoštvo situacija u životu i karijeri čuvene plavuše, svih momenata kada je bila slomljenog srca i borila se sa životnim tragedijama. Priča pokriva sve aspekte njenog života, od njene nasilne majke do raznih seksualnih napastvovanja koja je doživela u Holivudu.

Reditelj Endru Domini rekao je da je Outsin roman pročitao pre dvadeset godina i da je od tada bio inspirisan njime. "Video sam priliku kako to pretvoriti u film. O tome kako prihvatiti ono što je opisala u knjizi, a to je trauma iz detinjstva. Ideja o tome šta porođaj može značiti. Ideja o želji da se odsutni otac vrati i ponovo vrati mir u kuću i stabilizuje psihičko stanje njene majke. I tada mi se činilo da postoji način da se Merilinino odraslo doba sagleda kroz prizmu te traume.“

Reditelj kaže da je roman pružio bogatiji izvor od bilo kojih istorijskih izvora. "Dokumentarni film može vam reći šta se dogodilo. Ali mislim da se film i roman zapravo bave onim što je Merilin značila društvu. Šta ona inspiriše u nama, šta nastavlja da izaziva takvu rezonancu?

Džastin Čeng, filmski kritičar "Los Anđeles tajmsa“, napisao je da ovaj film "zapravo nije o Merilin Monro. Suština je u njenoj patnji“.

"Kada je film zaista zapanjujući ili razarajući, ostaje osećaj zahvalnosti za ono što ste prošli dok ste ga gledali, a često smo i šokirani“, primetio je Adam Najman, filmski scenarista i kritičar "Ringera“.

Transformacija Ane de Armas u Merilin Monro nadilazi površinsku promenu boje kose, ona prenosi emocije i na odličan način predstavlja dobrotu Norme Džin (pravo ime Merilin Monro) i njenu naivnu neumoljivu prirodu. To su osobine koje su nju ostavile loše pripremljenu za industriju koja ju je ponižavala od samog početka, počevši od holivudskog tajkuna koji je siluje u svojoj kancelariji na njihovom prvom sastanku.

Kako pokazuje film, razlog za neuspele romanse ove holivudske zvezde je loš odnos sa ocem, čiji identitet dugo nije ni znala. U toj kategoriji su najpoznatiji njeni neuspeli brakovi sa Džoom Dimađom, kojeg glumi Bobi Kanavale, i Arturom Milerom, kojeg igra Ejdrijen Brodi.

Jedan od aspekata filma na koji se mnogo ljudi žalilo jeste prikaz njenih abortusa, na koje je bila primorana iako je želela da bude majka. "Blonde“ sugeriše da je Monro očajnički želela dete, da postane posvećena, voljena majka koju ona nikada nije imala. Ali ta želja je u filmu prikazana na bizaran način: krupnim kadrovima fetusa u njenoj materici.

Bez obzira na mnogima već poznatu priču o Merilin Monro, ovaj film urađen je na potpuno drugačiji način. Donosi svojevrstan osećaj kao da prisustvujemo odbrojavanju ostatka nečijeg života.

Usput se dešavaju prolazni trenuci radosti i lakoće života, posebno kada se radi o reprodukovanju Merilininih čuvenih scena iz filmova "Muškarci više vole plavuše“ i "Neki to vole vruće“. Međutim, čak i kada su u pitanju ovi ikonični holivudski momenti, film nas odmah vraća u mračnu stvarnost života ove superzvezde.

Ovaj film očigledno ima za cilj da publika saoseća sa Normom Džin i njenom patnjom, ali istovremeno toliko opsesivno opisuje njen bol da je teško ispratiti ga. Pogotovo u sceni gde se prikazuje seksualno zlostavljanje od strane predsednika Kenedija. Baš u tim trenucima, poziv na empatiju kod gledalaca poprima oblike eksploatacije pokojne glumice.

Merilin Monro je možda bila sjajna holivudska konstrukcija, iza koje je delimično stajala i napaćena Norma Džin. Međutim, film "Blonde“ se previše puta glasno i nametljivo ponavlja, a sve u svrhu da nas njoj približi.

U ustima ostaje gorak osećaj da je Merilin ipak zaslužila bolje od surove eksploatacije njene patnje, ne samo od čitave industrije koja ju je sažvakala i pljunula kada je za to došlo vreme, već i od bilo kog režisera koji se nada da će razumeti njeno nasleđe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi filmovi koji stižu na Netflix u oktobru
Netflix

Biće zanimljivo

03.10.2022. 16:05

Novi filmovi koji stižu na Netflix u oktobru

Početak meseca je pravi trenutak da pregledamo listu naslova koji će se ovog oktobra naći na Netflixu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve