Scena
31.01.2023. 22:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Zbog čega Atlantida fascinira i danas

Atlantida
Izvor: Shutterstock

Jevgenij Germanovič Vodolazkin rođen je 1964. godine u Kijevu, gde je 1986. godine diplomirao na Filološkom fakultetu. Magistrirao je 1992. na Institutu za ruski jezik i književnost, a 2000. je doktorirao. Radi u Institutu za rusku književnost u Sankt Peterburgu, a od 2012. uređuje almanah Puškinskog doma "Tekst i tradicija”.

Najpoznatiji romani "Solovjev i Larionov“, "Lavr“, "Avijatičar“, "Brizbejn“, "Opravdanje ostrva“ za koje je nagrađivan, dobivši dve nagrade – "Velika knjiga“ i "Knjiga godine“ na nacionalnom konkursu, priznanje "Jasna poljana“ te nekoliko međunarodnih priznanja.

Atlantida, mitska ostrvska država koja se pominje u Platonovim dijalozima "Timaj“ i "Kritija“, do danas je ostala predmet zanimanja, isto kao što je to nekad bila.

Platon opisuje Atlantidu kao moćno i napredno kraljevstvo koje je potonulo, za jedan dan i noć, u okean oko 9600 godina pre nove ere. Njome je, u eri olimpijskih bogova, vladao Posejdonov sin Atlant, a nalazila se u Atlantiku, blizu Herkulovih vrata i Gibraltara.

Mišljenja o tome da li je Platonova priča činjenica ili metafora – do danas su podeljena. U knjizi Vodolazkina "Opravdanje ostrva“ radi se o hronici ostrva i barata se činjenicama, ali, već u prepoznatljivom autorovom stilu – fantazmagorije i alegorije.

Moram priznati, nije mi se iz prve svideo naslov knjige, bio je nekako rogobatan u odnosu na prethodne, adekvatno nazvane, jer nisam znala njegovo značenje, sve dok čitanje nisam privela kraju.

"Opravdanje ostrva“ je hronika jednog naroda i zemlje. To može biti veliki ili mali narod, malo ostrvo ili kontinent, ali u njemu od pamtiveka do modernih vremena prepoznajemo društvene zakonitosti, počev od helenizma, ere antičke Grčke, paganskih vremena do kolektivnog i opštenarodnog pokrštavanja, preko ere srednjovekovne, manastirske, proročke, do modernih vremena, interneta, masmedija.

Unutrašnji rat nije samo između Severa i Juga, dve dinastije koje polažu pravo na vlast još od vremena Oktavijana Avgusta koji je za dva-tri dana boravka na ostrvu ostavio ni manje ni više dva autentična naslednika, koji su osnivači dve suparničke vladarske loze čija borba za prevlast ima dugu istoriju, od sitnog koškanja, bratoubilačkog rata, regentstva, do ujedinjenja brakom.

U državi ovoj, okruženoj morima, žive metuzalemi i ljudi, aršini su biblijski, ali i ljudski, čak i kentauri u jednom trenutku prete svojim otelovljenjem.

Za žezlo će brat ubiti brata, ginuće se u unutrašnjem i spoljašnjem ratu, i desetkovaće ih i epidemija kuge. Viševekovne sukobe zameniće revolucionarni talas, a monarhističko uređenje postaće republikansko. A opet će sve biti isto.

Revolucionari će se naravno useliti u raskošni dvorac, iz kojeg su proterali krunisane glave, ukinuće manastire dekretom i ustanoviti novu religiju – religiju budućnosti, a sve će opet teći svojim nepromenjenim tokom. Baš kao u Sodomi i Gomori, narod će se kvariti. Umesto biblioteke, univerziteta i bolnice, razvratnici će osnovati javne kuće i kockarnice.

Iz utrobe planine čuće se zlokobno tutnjanje kao odgovor na ljudski sunovrat, a od erupcije vulkana će ih izbaviti, kao i u biblijskoj priči, dva pravednika. Jer na pravednicima počiva svet. Bez njih bi nastupila apokalipsa. Zlo kakvo je snašlo Atlantidu u jednom danu.

Srećnom Ostrvu pravednici su dali budućnost kakvu sinovi Atlanta i unuci Posejdona nisu imali, bez obzira na to što su bili bogovi.

 

Jevgenij Vodolazkin: "Opravdanje ostrva“, prevodilac: Radmila Mečanin; izdavač: "Službeni glasnik“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodeljena NIN-ova nagrada za najbolji roman
knjiga

Danica Vukićević

23.01.2023. 12:56

Dodeljena NIN-ova nagrada za najbolji roman

Danica Vukićević dobitnica je NIN-ove nagrade za roman 2022. godine, saopšteno je na svečanosti u hotelu "Moskva".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve