Scena
10.06.2024. 11:42
Promo

Preporučujemo

Prvi filmski festival posvećen ženama

film, snimanje, glumica
Izvor: Shutterstock

Internacionalni filmski festival "Ženski likovi ispred i iza kamere", biće održan 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci u Beogradu.

Festival će biti otvoren od 17h panelom "Ženski likovi u domaćoj kinematografiji", čiji učesnici su rediteljka Mina Đukić, glumica Sonja Kolačarić, scenaristkinja Ljubica Luković, filmski kritičar Đorđe Bajić i filolog Verica Arsić.

Prvog dana, od 19h počinje projekcija internacionalnih kratkih filmova sa autentičnim glavnim ženskim likovima, nakon čega sledi kratak razgovor sa prisutnim autorkama.

1
Izvor: Promo

Drugi dan festivala, 18. junapočinje takođe od 17h panelom "Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke?" sa rediteljkama filmova iz selekcije Tamarom Denić, Mae Merikom i filozofom feminističkih studija Jovanom Petković.

Kao i prvog dana, slede filmske projekcije od 19h i razgovor sa prisutnim autorkama.

1
Izvor: Promo

Ovim festivalom organizator, rediteljka Mimi Vlaović, želi da prevaziđu stereotipe junakinja na našem području i šire, kao i da se bave filmom iz ženske perspektive.

Tokom dve festivalske večeri biće prikazano ukupno 12 višenagrađivanih kratkih filmova iz Srbije, Crne gore, Francuske, Engleske i Amerike. Žanrovi i teme su raznovrsne – od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba "Burn Out", mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada "Vagina Musical", do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja "Señor" i mnogih drugih svežih pogleda na svet...

U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film "Istina" rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera filma!

Na ovom festivalu će biti organizovane i filmske radionice 21. i 22. juna na SAE institutu i u Kinoteci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve