Sport
09.12.2022. 13:38
Beta

Oslobađanje košarkašice

Sportisti uglas: "Vratila se naša sestra, veliki borac"

1
Izvor: Beta / AP / Alexander Zemlianichenko

Bivši treneri i saigrači američke košarkašice Britni Grajner, kao i veliki broj američkih sportista, pozdravili su njeno oslobađanje posle devet meseci provedenih u ruskom zatvoru.

Grajner je uhapšena u februaru i osuđena na devet godina zatvora, pošto su joj u rutinskoj kontroli na aerodromu u Moskvi pronađene patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa.

Košarkašica (32) je oslobođena u okviru razmene zatvorenika između Vašingtona i Moskve, koje je obavljena na aerodromu u Abu Dabiju. Ona je posle gotovo 24 sata stigla u SAD i viđena je kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu.

Navijači WNBA zvezde i dvostruke olimpijske šampionke izrazili su radost i olakšanje nakon njenog oslobađanja.

"Plakala sam. Ovo je trenutak za koji smo se svi molili", rekla je Doun Stejli, koja je trenirala Grajner 2021. godine u američkoj reprezentaciji koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju.

1
Izvor: Beta / FR115 AP / Darren Abate

Britni Grajner je 2014. godine predvodila Finiks Merkjuri do titule.

"Čudom, milošću, broj dana pritvora je završio na broju 294 i naš prijatelj, naša sestra se vraća kući", navodi se u zajedničkom saopštenju Finiks Merjkurija i Finiks Sansa.

NBA zvezde Kris Pol, Tre Jang i Kajri Irving su, takođe, izrazili olakšanje u objavama na Twitteru.

"Dobro došla kući. Hvala vam što ste dali primer šta je pravi borac", napisao je Kajri Irving.

Saigračica Grajner u Finiksu je napisala da je njeno oslobađanje "najbolja vest ikad", dok je njen bivši trener Sendi Brondelo rekla da je zaplakala od sreće.

Legendarna teniserka Bili Džin King zahvalila je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i "svima koji su se toliko trudili da obezbede njenu slobodu".

Britni Grajner razmenjena je za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, kojeg je SAD isporučila Rusiji nakon što je proveo više od 10 godina u pritvoru u Sjedinjenim Državama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je Trgovac smrću kojeg su SAD razmenile za košarkašicu
1

"Biznismen" ili biznismen

09.12.2022. 10:17

Ko je Trgovac smrću kojeg su SAD razmenile za košarkašicu

Ruski trgovac oružjem Viktor Anatoljevič But zatvoren u SAD, koga je ta država razmenila za američku košarkašicu Britni Grajner, zatvorenu u Rusiji, poznat je u inostranstvu kao "Trgovac smrću" koji je podsticao neke od najgorih sukoba na svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve