Sport
14.06.2024. 14:10
Zoran Šećerov

Angelina jedna JEDINA

Srpska atletska "prinčipesa"

Angelina Topić 14. 6. 2024.
Izvor: EPA / ROBERT PERRY

Dogodilo se ovih dana u Rimu.

Iz grada ljubavi i mnogo drugih čuda stigla je i priča iz snova, ona najlepša atletska bajka s pregršt zapleta i brdom lepih iščekivanja u kojoj je lik princeze na planeti “kraljice sportova“ pripao Angelini Topić.

Istina, znalo se i pre Rima da srpska “prinčipesa“ može puno.

Na Evropski seniorski šampionat otputovala je da brani bronzu sa istog takmičenja održanog pre dve godine u Minhenu. Ta njena bronza bila je jedna od najvećih, ako ne i najveća senzacija šampionata održanog u Nemačkoj.

Na rimskom zaletištu za skok uvis ponovo je bila najmlađa.

Prvo je s lakoćom i vidljivom samouverenošću preskočila letvicu na visini 1,86 metara. Zatim, uz blagi dodir letvice leđima i 1,90 metara.

Prvi problem s primesama strepnje pojavio se na visini od 1,93. U prvom pokušaju je rušila, a onda u drugom bez ikakvih problema i preskočila. Sledeću zadatu visinu, 1,95 metara, nadmašila je u prvom pokušaju. Dovoljno za prvu radost. Već tada je bilo jasno da je jedna od tri evropske medalje njena.

Irina Geraščenko, Jaroslava Mahučih i Angelina Topić. Samo njih tri izborile su pravo da u rimskom finalu Evropskog šampionata skaču na visini od 1,97 i bore se za medalje. Prva, druga ili treća?

Iskusnija i starija Ukrajinka Mahučihova imala je svoj dan. Već u prvom pokušaju preskočila je 1,97 i izborila je pravo da skače na visini 1,99. Angelina je istu visinu preskočila iz trećeg pokušaja. Geraščenkova nije imala sreće. Ostalo je da Mahučihova i Topićeva odluče kome će pripasti zlato.

Mlada srpska atletičarka, rođena 26. jula 2005. u Beogradu, odlučila je da ne skače na visini 1,99. Letvicu je odmah podigla na 2,01. Tri puta ju je rušila i osvojila srebro.

Da li je napravila taktičku grešku? Ne, nije. Uostalom, malo je nedostajalo da baš u ta tri pokušaja upakovana u sitne malere poploča put do zlata. U atletici se takve stvari jednostavno dešavaju.

1
Izvor: EPA / ANSA / FABIO FRUSTACI

U Minhenu pre dve godine, takođe na Evropskom šampionatu za seniorke, bila je bronzana. U Rimu ove godine srebrna, a na narednom šampionatu kontinenta, tamo negde za dve godine...

Ali i sad je Angelina Topić neko što druge nisu. Atletika ne pamti da je imala skakačicu uvis s još nenapunjenih 19 godina starosti i sa dve evropske seniorske medalje. Zapravo, nikad je nije ni imala. Angelina je jedna jedina.

Iza Angeline je već sada ono što se može nazvati blistavom karijerom. Kao atletska princeza u najavi, 1. juna 2022. u Atini preskočila je 1,95 i tako za jedan santimetar nadmašila srpski državni rekord Amre Temim iz 1988.

Dvadesetak dana kasnije u Kruševcu je sa preskočenih 1,96 izjednačila najbolji rezultat u svetu u kategoriji mlađih juniorki.

U istoj konkurenciji, 6. jula 2022. na Evropskom prvenstvu održanom u Izraelu osvojila je zlato sa 1,92, a na Svetskom prvenstvu za juniore (do 20 godina) u kolumbijskom Kaliju i bronzu s konačnih 1,93.

A onda se u Minhenu, za Angelinu te čudesne 2022, dogodio i njen prvi seniorski uspeh. Dovoljno da joj posle svega ostvarenog u sezoni velikih iskušenja nadgrađenoj zadivljujućim rezultatima i cela Evropa oda priznanje. Na gala svečanosti, u izboru Evropskog olimpijskog komiteta, proglašena je za najbolju mladu sportistkinju Evrope u 2022. godini.

Bila je sjajna i u 2023. Oborila je svoj i državni seniorski rekord (1,97) na mitingu Dijamantske lige. Isti rezultat na istom takmičenju ponovila je nešto kasnije i u Briselu.

Olimpijsku 2024. počela je malom žetvom državnih rekorda.

U februaru, u Banjskoj Bistrici pobedila je s preskočenih 1,97 i popravila rekord Srbije u dvorani. Dokazala se i u skoku udalj. Danas je ponosna vlasnica državnog rekorda za starije juniorke (6,57) koji je od 2007. bio u vlasništvu legendarne Ivane Španović.

“Ona je budući olimpijski pobednik u skoku uvis. Ako se to ne dogodi u Parizu 2024, dogodiće se četiri godine kasnije. Fascinantno je kako brzo napreduje“, uverava profesor dr Vladimir Koprivica.

Moguće je da će se za četiri godine dogoditi ono što profesor Koprivica autoritativno najavljuje, ali je sasvim moguće i to da njena karijera krene drugim tokom.

“Angelina Topić je biser srpske i svetske atletike. Teško je predvideti šta još i koliko može da napravi u karijeri. A pred njom je dug put, siguran sam ‒ put uspeha.

Danas je neprikosnovena u skoku uvis, ali sutra bi stvari mogle da izgledaju sasvim drugačije“, uveren je nekadašnji atletski as, a danas sjajan privrednik Milan Spasojević koji je svojim prisustvom u Angelinom matičnom klubu mnogo učinio za razvoj njene karijere.

Čiji će geni pobediti, tatini ili mamini? I jedno i drugo, pogotovo tata, imali su blistavu atletsku karijeru. Tata je bio rekorder i jedan od najboljih svetskih skakača uvis svih vremena, mama sjajan troskokaš, četvrta sa svetskog prvenstva u ovoj disciplini.

“Ono gde Angelinin trener Dragutin Topić i ja apsolutno mislimo isto jeste da je troskok disciplina u kojoj može da bude apsolutno najbolja. Ne zaboravite, ona ima 6,57 u skoku udalj. Skakačica uvis koja ima taj rezultat u skoku udalj na svetu jednostavno ne postoji“, uverava Milan Spasojević.

To je priča za sutra. Ona od danas nagoveštava novu radost. Pred Angelinom su Olimpijske igre. Biće i u Gradu svetlosti zasigurno najmlađa, ali i sa iskustvom iz porodičnog miljea jer su i mama i tata, kroz karijeru, bili učesnici i najveće smotre sportista sveta. Zar i po tome porodica Topić nije jedinstvena?

Od Angeline se u Parizu naravno ne očekuje medalja, ali kako ona može sve i najviše kad se od nje najmanje traži, sve je moguće. Uostalom, zašto novi rođendan (26. jula) ne bi dočekala radosnija nego ikad. Sličan put imao je i Dragutin.

Posle trijumfa i svetskog zlata u konkurenciji juniora u Plovdivu, uz izjednačen svetski rekord, nešto kasnije otputovao je u Split na seniorski EŠ i kao najmlađi na zaletištu u skoku uvis – pobedio. Kad je mogao tata, zašto ne bi i Angelina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
26.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve