Sport
21.09.2022. 08:16
Beta-AP

Fudbal

Belorusiji ipak u žrebu za EP 2024.

belorusija
Izvor: Shutterstock

Evropska fudbalska unija (Uefa) dozvolila je Belorusiji da uđe u žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, uprkos zahtevu vlade domaćina takmičenja da se ta reprezentacija ukloni pošto je vojni saveznik Rusije.

Uefa je potvrdila da će u žrebu biti 53 njenih članica, bez suspendovane Rusije. Belorusija ne može biti u istoj grupi sa Ukrajinom iz bezbednosnih razloga.

Žreb za kvalifikacije obaviće se 9. oktobra u Frankfurtu.

Ministarka unuštranjih poslova Nemačke Nensi Fezer je prošle nedelje tražila od Uefe da reprezentacija Belorusije ne igra. Uefa je poslala odgovor poverljivom poštom.

Uefa je u maju zabranila Belorusiji da organizuje utakmice u zemlji, pa je beloruski tim kao domaćin igrao na neutralnom terenu bez navijača. Uvodeći sankcije Belorusiji, Uefa je saopštila da je "napad Rusije na Ukrajinu bio olakšan pristupom sa susedne teritorije Belorusije".

Ruski klubovi i reprezentacije suspendovani su u februaru iz evropskih i svetskih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini, a Sud za sportsku arbitražu odbio je žalbu Rusije.

Ostali ograničavajući politički faktori pri žrebu ostali su na snazi, pa se u istoj grupi ne mogu naći Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Azerbejdžan i Jermenija i Španija i Gibraltar.

Takođe, Uefa interveniše na žrebu kako bi ograničila prekomerna putovanja ekipa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je srpski klupski fudbal očajan?
fudbal

Nije dobro

03.09.2022. 14:05

Zbog čega je srpski klupski fudbal očajan?

Nekada su srpske fudbalske ekipe, i još više njihovi navijači, provodili leto bez stresa i povišenog šećera. Pričalo se naravno u šali da je to period kada naši klubovi ne mogu da izgube utakmicu u Evropi. A onda je došla 2022.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve