Sport
26.07.2022. 12:05
R.E./dpa

Čuveni fudbaler

Boateng: Nemačka još mnogo treba da se bori protiv rasizma

Boateng
Izvor: EPA POOL / RONALD WITTEK / POOL

Nemačka još mnogo treba da uradi u borbi protiv rasizma, izjavio je bivši fudbalski reprezentativac Žerom Boateng.

"Nažalost, još ga ima u našoj svakodnevici. Rasizam je bolest koje moramo da se rešimo," rekao je u intervjuu za Kicker, prenosi dpa.

Situacija u svetu je, međutim, "prilika za novi početak", dodao je Boateng koji je igrao za Nemačku kada je 2014. pobedila na svetskom prvenstvu. Defanzivac sada igra za Olimpik Lion pošto je u minhenskom Bajernu proveo 10 godina.

"Zajedno treba da se borimo i budemo složni za bolju Nemačku. Rat u Ukrajini nije daleko, mislimo na to," rekao je fudbaler.
 

Boateng je tokom karijere više puta glasno pozivao na borbu protiv rasizma i društvenog isključivanja. Rođen je u Berlinu, a otac mu je iz Gane i sam se često suočavao sa rasizmom.

Bivši potpredsednik krajnje desne Alternative za Nemačku Aleksander Gauland je pred Evropsko prvenstvo 2016. u jednom intervjuu izjavio da je Boateng dobar fudbaler "ali ne biste ga voleli za komšiju." To je izazvalo veliko ogorčenje.

Rasizam je tema i u Francuskoj, rekao je Boateng.

"Videli smo to i na poslednjim izborima kada je mnogo Francuza glasalo za kandidatkinju desnice. Mi igrači pričamo o tome."
 

Na predsedničkim izborima u aprilu u Francuskoj kandidatkinja desničarskog Nacionalnog zbora Marina le Pen izgubila je od Emanuela Makrona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bili Ajliš se izvinila nakon optužbi za rasizam
Bili Ajliš

"Žao mi je"

22.06.2021. 16:15

Bili Ajliš se izvinila nakon optužbi za rasizam

Pop zvezda Bili Ajliš izvinila se nakon što su se pojavili video zapisi na kojima pevačica izgovara rasno uvredljive psovke i ruga se akcentima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve