Sport
30.09.2019. 12:44
Tanjug

COPY 2011. - PASTE 2019. Dupla kruna za odbojkašku dominaciju Evropom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pobedom muške reprezentacije nad Slovenijom (3:1) u finalu u Parizu, Srbija je objedinila titule prvaka Evrope u obe konkurencije i pokazala da nema premca na "Starom kontinentu" u odbojci.

Nepunih mesec dana od odbrane zlata odbojkašica u Ankari, na krov Evrope popeli su se i izabranici Slobodana Kovača i to u situaciji kada je malo ko očekivao, posebno u polufinalu jer je rival bila Francuska uz pomoć 15.000 navijača u pariskom Bersiju.

Takav podvig srpska odbojka napravila je i pre osam godina, muškarci u Beču pobedom u finalu nad Italijom uz dominaciju Ivana Miljkovića, a devojke u Beogradu u krcatoj hali "Aleksandar Nikolić" protiv Nemačke na krilima Jovane Brakočević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Ali Unal

Recept iz trofejnih igračkih dana, sa olimpijskim zlatom i bronzom, uz evropsko srebro i bronzu, Kovač je prepisao kao selektor Srbije, samo 40 dana pošto je nasledio Nikolu Grbića i odmah najavio žetvu medalja počev od najsjajnije.

Na perfektan način, sa maksimalnih osam pobeda u Belgiji i Francuskoj, Kovač je vodio Srbiju do trećeg zlata i "duple krune", računajući i izabranice Zorana Terzića.

Povezane vesti - "BITNO JE DA SMO EKIPA" Kovač: Zamerali su nam da nemamo primače, dizača, libera

Srpskim odbojkašima je upravo ženska selekcija bila veliki motiv da dođu do istog rezultata, priznaje tehničar Jovović.

"Ugledali smo se na devojke, koje su uvek zlatne i reper kako treba da ih sledimo. Čestitam i njima, svaka čast za srpsku odbojku. Nadam se da će još mnogo dece zbog nas da počne da trenira", "poentirao" je Jovović, iako je zadužen za asistiranje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Michel Euler

Sledeći cilj je viza za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a tamo, veruje cela zemlja, zajedno sa koleginicama iz Srbije izlazak na podijum.

Povezane vesti - INTERVJU TIJANA BOŠKOVIĆ: Heroina kojoj se divi svet

A onda, godinu dana kasnije, napad na odbranu zlata - devojke na domaćem terenu u Beogradu uz vetar u leđa sa tribina, a muškarci sa oreolom favorita jer šampionima takva uloga pripada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Michel Euler

Uspen je veći kada se zna da je klupska odbojka u našoj zemlji na niskom nivou, ovog leta je čak šest klubova otkazalo učešće u evropskim takmičenjima, pa će Vojvodina biti usamljena.

Sve zbog besparice u jednom od najtrofejnijih sportova u Srbiji i to je dovoljno upozorenje koje ne sme da se zaboravi u trenucima slavlja...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve