Sport
01.07.2019. 17:33
M.P./Foto:AP/StarSport/Oksana Skendžić

CRNO-BELI KOLEDŽ: Igrači koji su posle Partizana oblačili NBA dres

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

KK Partizan decenijama unazad važi za jednu od najboljih košarkaški škola i klub u kome je stasalo na desetine igrača koji danas imaju uspešne karijere kako u Evropi tako i u NBA ligi. Ovo posebno važi za perido kada je klub, sa klupe, predvodio Duško Vujošević koji je prepoznatljiv po radu sa mladim igračima, koji su se doslovno nudili crno-belima samo kako bi radili sa iskusnim trenerom.

Mnogobrojni igrači koji su završili crno-beli "koledž" bogato su naplatili svoje školovanje, a njih 14 su birali timovi iz najjače lige na svetu: Vlade Divac, Danilovića, Nikola Rebrače, Predrag Drobnjak, Krstića, Miloš Vujanića, Kosta Perovića, Pekovića, Veseli, Lovernja, Bertans, Bogdan Bogdanovića, Nikola Milutinova, Vanja Marinković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Charlie Neibergall)

Prvi koji je dres crno-belih zamenio onim iz NBA jeste Vlade Divac. Jedan od naših najboljih centara svih vremena je nakon tri godine u Partizanu (1986.-1989.) karijeru nastavio u Lejkersima u kojima će provesti sjajnih sedam sezona. Ipak ostaće upamćen po partijama u Sakramentu igrajući sa Peđom Stojakovićem, Majklom Bibijem i ostalima iz te čuvene Sakramentove generacije zbog koje se Srbija budila i dočekivala zore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/OKSANA TOSKIC/ nr

Žarko Paspalj je nakon Partizana na kratko nosio dres San Antonia, ali se u NBA zadržao svega godinu dana nakon čega odlazi put Grčke gde je dostigao status legende.

Povezane vesti - OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca (VIDEO)

Nakon četiri godine provedene u Partizanu od 91. do 95. godine, Željko Rebrača karijeru nastavlja u Benetonu i Panatinaikosu odakle odlazi u SAD, gde je igrao za Detroit Pistonse, Atlantu, Kliperse.. Debitovao je 30. oktobra 2001. protiv Dalasa. Iste sezone učestvovao je na ol star utakmici igrajući za tim rukija i ostaće upamćen kao najstariji ruki u istoriji ol star utakmica. Međutim, zbog preloma desne šake u debitanskoj sezoni nije odigrao više mečeva i prosečno je beležio 6,9 poena po utakmici. Rekord NBA karijere mu je 24 poena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Pedja Milosavljevic

Tu je naravno i Predrag Drobnjak koji je u najjačoj ligi na svetu proveo dve sezone i za to vreme promenio dva kluba. Prvo je nastupao za Kliperse, da bi od 2004. do 2005. godine bio igrač Atlante.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/GEORGE MATTHAIOS GREECE OUT

Nenad Krstić u NBA odlazi 2004. godine. Tokom prve sezone u najjačoj ligi na svetu beležio je solidne partije za Nju Džerzi, prosečno beležeći 10 poena i 5,3 skokova. Iste sezone postao je član druge najbolje petorke rukija. Imao je nesreću da 2006. godine pokida prednje ukrštene ligamente zbog čega je propustio celu sezonu. Vratio se godinu dana kasnije, ali više nije pružao iste partije. Za Nju Čerzi je odigrao četiri sezone. Nakon kratke epizode u Rusiji u NBA ligi je igrao još i za Oklahomu i Boston.

Povezane vesti - SRPSKA KOLONIJA U SAKRAMENTU: Divac birao Marinkovića

Sledeći na spisku jeste Kosta Perović. Golden Stejt ga je 2006. godine birao kao 38. pika. Nakon jedne pripremne  utakmice protiv Žalgirisa na kojoj je postigao svega dva poena, ratnici ga šalju u razvojnu ligu. Međutim, 2008. godine  ga Golden Stejt ga ponovo zove. U NBA ligi Perović je debitovao 19. januara 2008. godine protiv Milvoki Baksa kada je postigao četiri poena za šest minuta. Za Voriorse je odigrao ukupno sedam utakmica na kojima je prosečno beležio 1,4 poena i 1.9 skokova.

Igrač koji je mogao da ima daleko uspešniju NBA karijeru s obzirom na svoj talenat i fizikalije jeste NIkola Peković. Član Minisote postao je 2010. godine. U početku je bio rezervni centar menjajući Miličića, međutim ubrzo se izborio za startnu postavu. Povrede su ga sprečile da postane jedan od najdominantnijih centara NBA lige u tom trenutku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / tj

Sa spiska igrača nikako ne treba izostaviti Veselog, Lovernja i Bertansa. Sva trojica će u srcima navijača Partizana ostati upamćeni kao jedni od omiljenih stranaca koji nosili crno-beli dres. Veseli nakon afirmacije u Partizanu u kojem je proveo tri godine, 2011. je na draftu izabran kao šesti pik prve runde. Birali su ga Vašington Vizardsi. Međutim u NBA ligi se nije najbolje snašao. Nakon tri sezone u Vašingtonu, 2014. godine se vraća u Evropu. Postaje član Fenerbahčea i danas je jedan od najdominantnijih centara u Evropi.

Povezane vesti - Legendarni Šek izabrao tri najbolja igrača u NBA ligi

Lovernj nikada nije krio koliko su mu Partizan i Duško Vujošević promenili karijeru. Sjajne partije u crno-belom dresu prvo su ga preporučile Himkiju da bi nakon toga otišao u NBA ligu, gde je za nepune tri sezone promenio čak četiri kluba - Denver, Oklahomu, San Antonio i Čikago Bulse.

Tu je naravno i Bertans koji nastupa za San Antonio.

Nikola Milutinov je u Partizanu proveo tri godine, nakon čega 2015. godine odlazi u Olimpijakos. Iste godine na draftu ga kao 26. pika prve runde bira San Antonio, međutim Milutinov nastavlja "školovanje" u Grčkoj. To se ispostavilo kao sjajan potez jer je danas jedan od dominantnijih centara Evrolige i ako ovako nastavi samo je pitanje vremena kada će zaigrati u najjačoj ligi na svetu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Standardni reprezentativac Srbije i ljubimac grobara, Bogdan Bogdanović u Partizanu je proveo četiri godine nakon čega odlazi u Fenerbahče gde je izrastao u jednog od najboljih bekova Evrope. Nakon tri godine u Truskoj, Divac ga zove u Sakramento u kome igra već drugu godinu.

Poslednji na spisku je Vanja Marinković. Nedavno ga je birao Sakramento kao 60. pik na draftu. Njegovo vreme tek dolazi, ostalo je da se vidi samo da li će se odmah pridružiti Bogdanoviću i Bjelici ili će kaljenje nastaviti negde po Evropi.

Birali ga, ali nikada nije zaigrao 

Iako su ga 2002. godine na draftu birali Njujork Niksi, Miloš Vujanić nikada nije zaigrao u najjačoj ligi na svetu. Dve godine kasnije nakon što su ga birali Niksi oni su prava prosledili Finiks Sansima koji mu nikada nisu pružili šansu. Međutim, bez obzira na to Vujanić će ostati upamćen kao jedan od najboljih plejmejkera u istoriji Partizana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve