Sport
26.04.2022. 15:13
Beta

Košarka

Crvena zvezda: Da se ukine baraž za plasman u ABA ligu

Košarka
Izvor: Shutterstock

Košarkaški klub Crvena zvezda tražiće od rukovodstva ABA lige razrešenje situacije oko broja klubova iz jedne države koji mogu da nastupaju u prvom rangu regionalnog takmičenja od sledeće sezone 2022/2023 i hitno otkazivanje predstojećih utakmica baraža dva srpska kluba Borca i Zlatibora.

Prema pravilima regionalnog takmičenja, u ABA ligi ne može da igra više od pet klubova iz iste zemlje, zbog čega će dva srpska kluba Borac iz Čačka i Zlatibor morati da igraju baraž.

Zlatibor je osvojio ABA 2 ligu, a Borac je bila najslabija srpska ekipa ove sezone u ABA ligi, ali ne i najslabija ekipa ukupno.

Zvezda smatra da je taj duel "potpuno nepotreban i neopravdan" i da liga mora hitno da reaguje i otkaže te utakmice.

"Broj klubova je definisan društvenim ugovorom i propozicijama takmičenja, ali za ovu (aktuelnu) sezonu 2021-2022. Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan (Borac) nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige i drugi (Zlatibor) koji je osvojio drugu regionalnu ligu moraju da razigravaju kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još nisu donete", navela je Zvezda u saopštenju.
 

Beogradski klub podsetio je da je na sastancima klubova i sednicama Skupštine lige tokom ove sezone zaključeno da je potrebno menjati društveni ugovor i da su u radnoj verziji dva predloga vezana za temu broja klubova iz jedne države - "ili neće biti ograničenja i 'nacionalnog ključa' ili će maksimalan broj klubova u ligi od 14, biti šest iz jedne zemlje".

Zvezda je navela da je ta promena neminovna i da će se dogoditi tokom leta - ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno šest klubova iz jedne države ili više neće biti nikakvog ograničenja odnosno nacionalnog ključa".

"Smatramo da je na vođstvu regionalne lige da hitno reaguje do 30. aprila i odredi smernice za nastavak baraža jer dolazimo u realnu opasnost da već 30.04.2022. godine imamo neregularnu takmičarsku sezonu 2022-2023", piše u saopštenju.

Zvezda je navela da to nije pitanje samog kluba, već i za rukovodstvo lige i klubove suvlasnike lige i da ima odgovornost da ukaže na nepravilnosti, posebno one koji utiču na regularnost takmičenja.

U saopštenju se navodi da je Zvezda u više navrata predlagala da se ukine ograničenje o maksimalnom broju klubova iz jedne države i da oni klubovi koji sportskim rezultatom izbore plasman u ABA ligu budu i učesnici te lige.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kritikovao sudiju, kažnjen sa 15.000 dolara
džoel embid, 26. 4. 2022.

NBA liga

26.04.2022. 08:03

Kritikovao sudiju, kažnjen sa 15.000 dolara

Košarkaš Filadelfije Džoel Embid kažnjen je sa 15.000 dolara zbog kritikovanja suđenja nakon četvrtog meča prvog kola plej-ofa protiv Toronta, objavila je američka NBA liga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve