Sport
31.01.2023. 09:57
M.P

Ekspresova analiza

Da li ćemo ikada prestati da raspravljamo o tome ko je GOAT i zašto nikada

1
Izvor: EPA / FAZRY ISMAIL

Mesi ili Ronaldo? Đoković ili Nadal... Ili Federer? Majkl Džordan ili Lebron Džejms? Godinama unazad svetska javnost vodi raspravu na temu ko je najbolji svih vrmena u fudbalu, tenisu i košarci? Ko je GOAT?

Pitanje na koje je tako teško dati odgovor, jer u sportu ima tako malo objektivnosti. Pratimo ga zbog strasti, navijanja... Zato što imamo svoje favorite... Miljenike. Tako je u svakom „većem“ sportu.

Odgovor na ovo pitanje još je teže dati jer se ne vode svi istim kriterijumima. Dok je jednima važna statistika, drugi u prvi plan ističu uticaj koji je pojedinac imao na određni sport. Na razvoj i promenu igre.

Za one koji preferiraju statistiku ova godina bi mogla da da odgovor na pitanje ko je GOAT u košarci i tenisu. Za iste te "statističare“, fudbal je svog – najboljeg svih vremena – dobio nakon Svetskog prvenstva u Kataru.

Njegovo ime je Lionel Mesi.

Za romantičare i one koji fudbal prate i pre nego što su se Mesi i Kristijano Ronaldo pojavili, ova debata je završena erom Pelea i Maradone. Ipak, brojke i trofeji idu u korist Mesija i Ronalda. Moderan fudbal se ipak po mnogo čemu razlikuje od onog koji se igrao nekada. Sportisti su danas u rangu modernih gladijatora.

Zbog toga je rivalstvo Argentinca i Portugalca najveće u modernoj istoriji sporta. Ronaldo je najbolji strelac u istoriji fudbala, dok je Mesi osvojio sve.

Lionel Mesi
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Do pre nekoliko meseci u vitrini mu je nedostala samo „Zlatna boginja“, međutim, posle Svetskog prvenstva u Kataru to više nije slučaj.

Pre početka Svetskog prvenstva u Kataru bilo je jasno – ukoliko Mesi sa Argentinom osvoji titulu staviće se tačka na temu ko je najbolji svih vremena u igri koja se smatra najvažnijom sporednom stvari na svetu.

Tako je i bilo.

Za Mesijeve fanove i one koji cene statistiku Mesi je Bog fudbala i tu više nema priče. Čovek je osvojio sve. Nema mu ravnog. Celoj priči potpomogla je i nedavna saga oko Kristijana Ronalda. U svega nekoliko nedelja Ronaldo je postao višak u Mančester junajtedu i izgubio je status prvotimca u reprezentaciji Portugala. Tačka na "i" bio je njegov prelazak u Al Nasr.

Po mnogima, činjenica da je Ronaldo potrčao za novcem, potvrdila je teoriju da Portugalac više nije dorastao vrhunskom fudbalu koji se igra u ligama petice. Vreme ga je pregazilo...

Ronaldo
Izvor: EPA / STR

Međutim, za one kojima je utica bitniji od statistike, Ronaldov potez su branili teorijom da će Portugalac na ovaj način doprineti razvoju fudala u arapskom svetu i podržali su njegov potez.

Smatraju da će Ronaldo, svojim prisustvom, učiniti fudbal još popularniji u sredini u kojoj on nije razvijen koliko u Evropi.  U prilog tome ide i priča da je Ronaldov transfer deo šireg plana. Navodno, postoji ideja da Saudijska Arabija, po uzoru na Katar, organizuje Mundijal 2030. godine. A Kristijano Ronaldo, kao ambasador Al Nasra, bi bez sumnje doprineo realizaciji ove ideje. Setimo se samo kakav je uticaj Kristijano Ronaldo imao na Seriju A. Koliko je samo velikih imena svetskog fudbala krenulo za njim i potpisivalo za italijanske klubove. 

Ukoliko se plan Saudijske Arabije obistini i Krsitijano Ronaldo doprinese popularizaciji fudbala u arapksom svetu, da li ćemo drugačije pričati o tome ko je njaveći fubdaler svih vremena?

Trka za najboljeg svih vremena u tenisu posebno je važna ljudima sa ovih prostora. Pre svega ljudima iz Srbije. 

Nakon što se Federer prošle godine definitivno povukao i otišao u zasluženu penziju, trka oko najvećeg svih vremena, koji je držao teniski reket, spala je na dva čovek – Nadala i Đokovića.

Ukoliko je Rafael Nadal i imao blagu prednsot u odnosu na Đokovića, nakon Australijan opena ona je anulirana. Najbolji srpski teniser je nedavno  po 10. put pofigao trofej Australijan opena, vratio se na prvo mesto ATP liste i u svoju privatnu arhivu odližio 22. grend slem trofej.

Sada i Đoković i Nadal imaju isti broj grend slem trofeja. Dakle trka nije gotova, ali sve ostale brojke su na strani Đokovića. Od broja nedelja provedenih na prvom mestu do broja osvojinih mastersa.

Ono što, makar u ovom trenutku, ide u prilog Novaka Đokovića jeste što Rafael Nadal, makar fizički, deluje da ne može više da se takmiči na vrhunskom nivou. Mnogobrojne povrede uzele su danak i Nadalovo telo više kao da ne može da isprati ritam koji zahteva vrhunski tenis. Sa druge strane, Novak Đoković zaista na momente deluje kao da ima 25, a ne 35 godina.

Čini se da će igrati i osvajati trofeje dokle god on to bude želeo. Posle Australijan opena nas je stavio u situaciju da nagađamo na kom broju, kada je reč o osvojenim grend slem trofejima, će se zaustaviti.

Niko se ne usuđuje da predviđa, jer nas je toliko puta demantovao i iznenadio. Za statističare, ljude iz Srbije i njegove fanove širom sveta, Novak Đoković je najbolji svih vremena.

Međutim, da li ćemo tek tako otpisati Rodžera Federera. Možda u Srbiji ne spada u red omiljenih tenisera, ali niko ne može da mu ospori uticaj koji je imao na „beli sport“. Svojim prisustvom na turi, osvajanjem trofeja i neverovatnom lakoćom sa kojom je igrao, promenio je tenis. Inspirisao je na milione klinaca širom sveta... Na kraju krajeva i Đokovića i Nadala.

Za one koji pridaju pažnju uticaju na sport, u ovom slučaju na tenis, Federer je najbolji svih vremena, bez obzira što ima manje osvojenih grend slem turnira od Nadala i Đokovića.

Celoj priči vezanoj za tenis treba dati još jedan okvir. Nikada ne bi trebalo da se zaboravi da je „velika trojka“ svojim prisustvom, uticajem i igrama tenis stavila u rang fudbala i košarke. Pre pojave Federera, Nadal i Đokovića tenis nije bio ni približno popularan koliko i fudbal i košarka. Pogledajte sada...

Najteže smo ostavili za kraj.

Nijedna rasprava nije toliko žučna i burna koliko rasprava oko toga ko je GOAT u košarci. Majkl Džordan ili Lebron Džejms.

Lebron je deo NBA lige od 2003. godine i čini se da ga od trenutka kada je pokazao sav svoj potencijal prati prokletstvo da se nalazi u Džordanovoj senci. Fanovi Majkl Džordana osporavali su mu svaki osvojeni prsten, svako pomeranje granice kada je statistika u pitanju.

Ali šta će se desiti kada Lebron Džejms dođe do cifre od 40.000 postignutih poena u najjačoj ligi na svetu. A stići će. Nedostaje mu još nešto više od 1.500 postignutih poena. Deluje mnogo, ali Lebron će sigurno igrati dokle god ne dođe do ove brojke.

Kada postigne 40.000. koš, na večnoj listi će prestići legendarnog Karim Abdul Džabara. Ono što je postigao u karijeri već sada ga svrstava u red najvećih – četvorostruki je šampion, četvorostruki je MVP, uz 18 uzastopnih nastupa na Ol-staru.

Lebron Džejms
Izvor: EPA / CJ GUNTHER

Sa druge strane Majkl Džordan na svojim rukama ima čak šest NBA prstena. Broj do kog Lebron Džejms, verovatno, nikada neće dobaciti.

Ali ne samo to. Uticaj koji je Majkl Džordan imao na košarku je nemerljiv sa Džejmsovim. Džordan je živa legenda i čovek koji je sigurno najviše uticao na razvoj i popularnost košarke.

Patike od 152.500 dolara

Nosio ih Majkl Džordan

patike

Nosio ih Majkl Džordan

13.05.2021. 10:09

Patike od 152.500 dolara

Ove 2023. godine Đoković bi mogao da postane teniser koji će imati najviše osvojenih grend slem trofeja. Lebron Džejms će sigurno doći do brojke od 40.000 postignutih poena. Ako ne ove, onda sigurno sledeće.

Mesi je već osvojio sve.

Međutim, da li to znači da ćemo ikada prestati da vodimo raspravu o tome ko je GOAT?

Verovatno ne.

Razlog je jednostavan, sport je mnogo više od brojeva i statistike. Gledamo ga zbog ljubavi i strasti. Zato što smo opredeljeni i teško nam je da o njemu pričamo objektivno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su blizanci koji čuvaju Kristijana Ronalda
Kristijano Ronaldo

Telohranitelji

05.01.2023. 11:07

Ko su blizanci koji čuvaju Kristijana Ronalda

Od kako je Kristijano Ronaldo prešao u Al Nasr svetska javnost ne prestaje da priča o ovom transferu. Kao da i dalje ne može da veruje...
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve