Sport
13.06.2023. 21:05
Beta

Predlog postoji

Da li španska liga kažnjavati klubove zbog rasizma

Primera
Izvor: Shutterstock

Predsednik španske fudbalske lige Havijer Tebas rekao je danas da bi njegova organizacija bila u stanju da se pozabavi pitanjem rasizma u španskom fudbalu ako bi imala moć i ovlašćenja da direktno kažnjava klubove.

Fudbaler Reala Vinisijus Žunior rekao je da "La Liga pripada rasistima", nakon što su ga u 10 utakmica navijači ove sezone vređali na rasnoj osnovi. Poslednji incident dogodio se u maju u Valensiji, zbog čega su i nadležni kritikovali navijače.

U intervjuu za Skaj, Tebas je ponovio da su ruke rukovodstva lige vezane po zakonu, što znači da može samo da identifikuje i prijavi incidente, sa retko izrečenim kaznama i pozvao je na promenu strategije.

"To je prekretnica. Moramo da osiguramo da se to više ne ponovi. La Liga je uvek bila vrlo ozbiljna u vezi s tim, posebno sa Vinisijusom. Događaje u vezi s njim izneli smo pred sud devet puta, a čak smo i prijavili slučajeve koje ni on nije znao. Ono što tražimo je promena strategije jer je bilo mnogo optužbi. Želimo promenu strategije kako bismo imali moći da direktno kažnjavamo", rekao je Tebas.
 

"Ne možemo samo da prijavimo nešto, želimo da direktno kažnjavamo klubove kako se to ne bi ponovilo. Da smo imali ovlašćenja da to uradimo, siguran sam da se ove rasističke uvrede ne bi dogodile Vinisijusu, za šest meseci mislim da bismo tome stali na kraj. Ako nemamo moć da to uradimo, onda ćemo samo moći da ih prijavimo. Ali u suštini, ono što želimo je više moći i više nadležnosti da bismo mogli da ih kažnjavamo", dodao je on.

Tebas je rekao da španska vlada nije odlučna onoliko koliko bi liga želela.

"Ali videćemo šta će se dogoditi pošto će u Španiji biti izbori, a to će biti pravni aspekt. Imaćemo izbore 21. juna, ali mislim da postoji dobro raspoloženje za ove promene", naveo je.
 

U prethodnom intervjuu, Tebas se nasmejao kada su ga pitali koliko tamnoputih osoba radi u La Ligi, rekavši da nije brojao.

Upitan o svojoj reakciji, Tebas je sada rekao da u La Liga ima mnogo više raznolikosti nego u španskom društvu, pošto je to međunarodna liga.

"Pa ne mogu da kažem da li imamo raznolikost rase ovde. U mojoj kancelariji imamo Arape, Azijate, Indonežane, Indijce, crnce iz SAD i afričkih zemalja. Ima mnogo različitih rasa. Na pitanje iz intervjua, rekao sam da ih nisam brojao, to sam rekao", dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Španija i Brazil ujedinjeno u borbi protiv rasizma
Rasizam

Prijateljska utakmica

05.06.2023. 21:55

Španija i Brazil ujedinjeno u borbi protiv rasizma

Fudbalske reprezentacije Španije i Brazila odigraće prijateljsku utakmicu u martu 2024. godine u znak podrške borbi protiv rasizma, saopštio je Fudbalski savez Španije (RFEF).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve