Sport
27.01.2020. 16:09
R. E. / Index.hr

DIVAC ZA BRAJANTA: Trejd koji je promenio istoriju košarke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom cele karijere Kobi Brajant je bio odan Los Anđeles Lejkersima i jedini je košarkaš u istoriji NBA lige čija su dva dresa povučena.

Legenda je postao za života da bi nažalost, u 42. godini, tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći. S njim je poginula i njegova 13-godišnja kći Giana Maria, kao i još sedmoro ljudi u strašnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju uveče u Kaliforniji, piše Index.hr.

Nakon Brajantove pogibje, prepričavaju se mnoge priče vezane za njegovu karijeru pa je tako zanimljiva i ona kako je završio u Lejkersima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

"Ako te trejduju za Brajanta, to znači da nisi tako loš"

Tu velike zasluge ima legendarni srpski centar Vlade Divac koji je bio u Lejkersima uoči Brajantovog dolaska.

LA Lakersi i Šarlota su 1996. dogovorili trejd da Divac ode u Hornetse, a Lakersi dobiju 13. pik na draftu te godine. To je bio Kobi  Brajant.

Povezane vesti - SVET SE OPRAŠTA OD KOBIJA: “Bio si prekretnica u mom životu”

Šarlota je procenila da je to bio odličan posao za njih jer je Divac bio sjajan u Lejkersima, posebno u odbrani, a njima je baš u tom segmentu trebalo pojačanje. Budućnost je pokazala da su napravili jedan od najgorih poslova u istoriji NBA-a.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/MARK R. CRISTINO

U ceo posao je bio uključen i Džeri Vest koji je znao da je Brajant nešto posebno. Vest ga je pratio na treninzima pred draft i kada je video šta sve zna, rekao je ljudima oko sebe da je to najbolji individualni trening koji je ikada gledao. Napravio je plan.

"Ako te trejduju za Brjanta, to znači da nisi tako loš", našalio se Divac na pitanje o tom trejdu, a onda opisao sve:

"Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru"

Povezane vesti - "BIO JE AMBASADOR NAŠE IGRE": Dalas povlači broj 24 u čast Kobija Brajanta

"Nisu mi rekli što se događa. Zapravo, rekli su mi jednog dana da su napravili dogovor. Nije mi se svidelo to. Moja filozofija je da igram košarku zbog zabave. Da idem negde samo zato što neko tako kaže, to mi se nije svidelo. Razmišljao sam da se povučem iz košarke", ispričao je pa dodao:

"Tada nisam znao puno o Brajantu, znao sam samo njegovog oca Joea koji je igrao u Evropi. Ali kada Džeri Vest napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osećao sam se loše. Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru."

Kobi je zatim pet puta osvojio NBA prsten, dva puta je bio MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta All-Star, dva puta najbolji strelac...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve