Sport
02.05.2024. 14:19
R. E.

Posebna prilika

PLAVI Ferari? Da, na trci u Majamiju

1
Izvor: Beta / AP / Marco Vasini

Specijalno za trku Velike nagrade Majamija, Ferarijevi bolidi u šampionatu Formule 1 koje voze Šarl Lekler i Karlos Sainc, promeniće boju iz tradicionalne crvene u azurno plavu.

I vozači će na trci koja će se održati 5. maja, imati kombinezone svetlo plave boje.

Razlog je odavanje počasti istoriji "Skuderije", jer je plava boja bila korišćena u prošlosti pre nego što je uvedena crvena koja je postala poznata u celom svetu. 

Na stazi u Majamiju biće prikazana dva tonaliteta svetlo plave boje pod imenima "Plata" i "Dino" što se odnosi na osobe i dešavanja u prošlosti.

Nijansa "Plata" se vezuje za Alberto Askarija koji je tu boju vezivao za boju argentinske zastave koja je donosila sreću i njemu i timu jer je on vozeći trke u svetlo plavim formulama, 1952 i 1953. godine postao prvak sveta.

Druga, nešto jača nijansa, pod imenom "Dino" korišćena je za uniforme nekoliko vozača među kojima su  Klej Ragaconi i Niki Lauda koji su se 1974. godine zajedno popeli na podijum VN Holandije, a te uniforme je jako voleo Enco Ferari.

Međutim to neće biti prvi put da Lekler i Sainc voze formule sa livrejom druge boje. Naime 2022. oba vozača su učestvovala na Velikoj nagradi Italije kada su njihovi automobili bili, pored tradicionalno crvene na mnogim delovima, obojeni u "žuto Modena". Ta boja je upotrebljena na prvim bolidima Ferarija nakon formiranja "Skuderije", preneo je RTS.

Vozači su na taj način 11. septembra 2022, proslavili 100 godina od postojanja legendarnog autodroma u Monci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve