Sport
01.07.2022. 19:03
Beta

Katar

Fifa uvodi poluautomatsku ofsajd tehnologiju

katar
Izvor: Shutterstock

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je da će na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru biti korišćena poluautomatska ofsajd tehnologija, takozvani SAOT.

Po navodima iz Fifa, ova tehnologija namenjena je da ubrza i učini sudijske odluke pouzdanijim.

Poluautomatska ofsajd tehnologija, testirana na dva takmičenja, omogućava da se u bilo kom trenutku utvrdi pozicija igrača i lopte, olakšavajući tako otkrivanje nedozvoljene pozicije.

Tokom Svetskog prvenstva u Kataru, nova tehnologija će koristiti 12 kamera koje će biti postavljene ispod krova stadiona. Te kamere će locirati 29 tačaka na telu svakog igrača, 50 puta u sekundi, izračunavajući tako njihovu tačnu poziciju na terenu.

Takođe, unutar lopte biće postavljen senzor koji će slati podatke u operativnu sobu 500 puta u sekundi.

Neku konkretnu situaciju na terenu će potom "ručno u nekoliko sekundi" proveravati video asistenti pre nego što obaveste glavnog sudiju na terenu.

Kako bi se bolje razumele odluke sudija, potvrđena odluka o ofsajdu će u 3D animaciji biti emitovana ekranima na stadionu i u direktnom televizijskom prenosu, navela je Fifa.

Ovo je treće po redu Svetsko prvenstvo na kojem Fifa uvodi novu tehnologiju kako bi pomogla sudijama. Tehnologija na gol-liniji bila je spremna za turnir u Brazilu 2014, dok je na Mundijalu u Rusiji četiri godine kasnije uvedena i VAR tehnologija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I Kostarika ide u Katar
Fudbal

Svetsko prvenstvo

15.06.2022. 08:03

I Kostarika ide u Katar

Fudbalska reprezentacija Kostarike plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kataru pošto je u Al Rajanu u meču interkontinentalnog baraža pobedila Novi Zeland sa 1:0.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve