Sport
18.05.2022. 11:50
R.E./Sportal

Vaterpolo legenda

Filip Filipović otkrio kada će završiti karijeru

Filip Filipović
Izvor: EPA / HOW HWEE YOUNG

Uz ime Filipa Filipovića stoji da je najtrofejniji vaterpolista Srbije sa čak 35 medalja osvojenih na najvećim takmičenjima, od čega je 26 zlatnog sjaja.

Tri puta je bio proglašen za najboljeg vaterpolistu sveta, ima i pet priznanja za najboljeg u Evropi, dok je dva puta bio sportista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Za Sportal je obelodanio do kada ćemo gledati njegove majstorije.

"Najlepši deo moje karijere, gledajući iz ove perspektive sada kao bivšeg člana reprezentacije, nisu bili uspesi i titule koje smo osvojili već samo putovanje kroz njih. Ova generacija je trajala 12 punih godina i u tom periodu osvojila sve što se moglo osvojiti, nekoliko puta. No najveće lekcije izvlačili smo iz poraza. Imali smo najboljeg mentora Dejana Savića, koji nas je naučio da svaki poraz analiziramo, da ne guramo neuspehe pod tepih, već da greške potrazimo u sebi - rekao je Filip Filipović u razgovoru za Sportal

Filip Filipović
Izvor: EPA / PATRICK B. KRAEMER

Nova generacija krenula je u misiju osvajanja svega. Naslednici "veličanstvenih" su nedavno u Podgorici bili pobednici kvalifikacija za Svetsku ligu, kada su pobeđene Italija, Španija i Grčka. Ovog leta u tri meseca čeka ih tri takmičenja - Svetsko prevenstvo, Svetska liga i Evropsko prvenstvo. Filipović je upitan koliko može nova generacija da pokaže na ovim takmičenjima i imamo li razloga optimizam.

"Mi nemamo pravo na pesimizam, pre bih rekao. Ovim momcima je potrebno vreme i prostor. Prostor od vas medija, koji ćete im dati punu podršku i verovati u njih i kada ne bude išlo. Potreban im je prostor i vreme da se uigraju, da nađu između sebe ono što u ovoj prošloj generaciji se osećalo na svakom koraku. To je proces i nije lak. Niti je kratak. Najbitnije jeste da vi, narod i ljudi koji vole sport ne zaborave da uspeh ne dolazi bezuslovno. Na tom putu biće dosta prepreka, a momci koji će igrati za reprezentaciju Srbije dokazali su da mogu da savladaju svaku. Imaju moje potpuno poverenje da će nastaviti tamo gde smo mi stali."

Ponikao je u Partizanu, potom igrao je za Pro Reko, Radnički iz Kragujevca, mađarski Solnok, trenutno je član Olimpijakosa, a 35-godišnji vaterpolista otkrio je do kada ćemo ga gledati na klupskom nivou. 

"Ostaću još godinu dana u Olimpijakosu i to bi bilo to. Ne nameravam za sada da nastavljam dalje. Treba u životu znati kad se povući. Osećam da će to biti sledeće godine u ovo vreme otprilike."
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Filip Filipović i Dejan Savić zvanično najbolji na svetu!
Filip Filipović, 17. 12. 2021.

Vaterpolo

17.12.2021. 21:28

Filip Filipović i Dejan Savić zvanično najbolji na svetu!

Dugogodišnji kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Filip Filipović proglašen je za najboljeg igrača sveta u 2021. godini, a selektor Srbije Dejan Savić izabran je za najboljeg trenera.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve