Sport
28.02.2024. 19:00
Beta

Iznenađeni?

Počinje nova sezona Formule 1! ON je favorit

1
Izvor: BETA/ AP / Darko Bandic

Nova sezona Formule 1, 75. po redu, počinje u četvrtak prvim slobodnim treningom pred trku za Veliku nagradu Bahreina.

I u novoj sezoni favorit za titulu je trostruki uzastopni svetski prvak vozač Red Bula Maks Verstapen, koji je protekle godine postavio rekord sa ukupno 19 trijumfa u jednoj sezoni.

Verstapen će u sezonu ući sa ambicijom da se po broju titula izjednači sa legendarnim Alanom Prostom i bivšim vozačem Red Bula Sebastijanom Fetelom, čiji je rekord po broju uzastopnih pobeda, devet, oborio prošle sezone.

Tokom trodnevnih predsezonskih testiranja u Bahreinu, utisak vozača ali i zajednice Formule 1 je da će Red Bul ponovo dominirati, kao i prošle sezone, u kojoj je ekipa od 22 trijumfovala u 21 trci.

Pored Holanđanina u Red Bulu će biti i Meksikanac Serhio Peres, koji je prošle sezone ostvario dve pobede, a austrijski tim će najveće konkurente imati pre svega u Ferariju i Mercedesu.

Upravo su ova dva tima bila u fokusu javnosti, pošto je početkom ovog meseca objavljeno da će na kraju sezone sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz nemačkog tima preći u Ferari.

Ta najava u drugi plan je stavila pripremu za početak nove sezone, ali i otvorila pitanja motivacije kako Hamiltona, tako i vozača Ferarija Karlosa Sainca, koji na kraju sezone napušta italijansku ekipu. Sainc je prošle sezone bio jedini vozač koji nije iz Red Bula, a da je pobedio u trci, nakon što je bio najbrži u Singapuru.

Hamilton će u svojoj poslednjoj sezoni u Mercedesu za timskog kolegu i dalje imati Džordža Rasela, dok će izvesno prvi vozač Ferarija biti Šarl Lekler.

Vozačkih promena nije bilo ni u preostalih sedam timova, a među ostalima u borbu za najviši plasman mogli bi da se uključe vozači Meklarena (Lando Noris i Oskar Pjastri), odnosno Aston Martina (Fernando Alonso i Lens Strol).

Ako među vozačima nije bilo promena, bilo ih je kada se radi o imenima timova. Švajcarski Zauber je posle pet godina saradnje sa Alfa Romeom vratio svoje prvobitno ime, dok je ekipa Alfa Taurija sada poznata pod nazivom - RB.

Nova sezona donosi rekordan broj trka - čak 24, od čega će na šest staza biti vožene i sprint trke. U kalendar se prvi put posle 2019. godine i pandemije korona virusa vraća Velika nagrada Kine (od 19. do 21. aprila), a upravo će u Šangaju biti vožena prva sprint trka u sezoni.

Debitant u sprint trkama biće i Majami, koji će domaćin trkačkog vikenda biti od 3. do 5. maja. Preostale četiri sprint trke biće vožene u Austriji, Ostinu, Sao Paulu i Kataru.

Prve dve uvodne trke u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji (9. mart) pomerene su sa nedelje na subotu zbog Ramazana, a to je uticalo da kompletan trkački vikend počne dan ranije.

Sezona na stazi Sakir počinje u četvrtak prvim slobodnim treningom od 12.30, dok je drugi trening na rasporedu istog dana od 16 časova.

U petak je od 13.30 na programu treći slobodni trening, a od 17 časova počinju kvalifikacije.

Prva trka u novoj sezoni vozi se u subotu od 16 časova.

Sezona će biti završena 8. decembra trkom u Abu Dabiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve