Sport
09.09.2022. 15:25
Beta

Smrt Elizabete Druge

I sportisti se opraštaju od kraljice, neke utakmice su i otkazane

1
Izvor: Beta / AP / Frank Augstein

Brojni britanski, ali i sportisti širom sveta odaju počast kraljici Elizabeti Drugoj koja je preminula u četvrtak.

Poruke saučešća iz sveta sporta stižu od trenutka kada je Bakingemska palata objavila da je kraljica preminula.

Utakmice Mančester junajteda, Arsenala, Vest Hema i Hartsa, koje su igrane u četvrtak uveče, u evropskim takmičenjima počele su minutom ćutanja, kao i meč košarkaša Velike Britanije na Evropskom prvenstvu, ali i žensko tenisko polufinale na Ju Es Openu.

Svi klubovi Premijer lige su objavili poruke kojima odaju počast kraljici, a liga je navela da je "duboko ožalošćena" njenom smrću.

"Naše misli su sa kraljevskom porodicom i svima širom sveta koji žalje zbog gubitka Njenog Veličanstva", saopštila je liga.

Navijači Vest Hema su posle minuta ćutanja zapevali himnu "Bože čuvaj kraljicu", kapiteni fudbalskih reprezentacija Engleske Hari Kejn i Lija Vilijmson su opisali kraljicu kao "neverovatnu inspiraciju" i "svetlost tako sjajnu da nam je dala nadu kada se činilo da je nema".

Od kraljice se oprostio i legendarni brazilski fudbaler Pele.

"Veliki sam poštovalac kraljice Elizabete Druge otkako sam je prvi put lično video 1968. godine, kada je došla u Brazil da svedoči o našoj ljubavi prema fudbalu i iskusila magiju prepune Marakane. Njena dela su obeležila generacije", naveo je Pele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Od kraljice Elizabete Druge oprostili su se i švajcarski teniser Rodžer Federer koji je naveo da će njena "elegancija, gracioznost i odanost dužnosti" koju je obavljala ostati zapisani u istoriji. Španac Rafael Nadal je takođe izrazio najdublje saučešće zbog smrti kraljice.

Četvorostruki osvajač olimpijske medalje, atletičar Mo Farah je istakao da je upoznavanje kraljice bilo jedno od najvećih počasti u njegovom životu.

Oglasili su se i britanski bokseri Tajson Fjuri i Entoni Džošua, bivši kapiten Engleske Dejvid Bekam, predsednik Fifa Djani Infantino, Žoze Murinjo, Bili Džin King i brojni druge ličnosti iz sveta sporta, klubovi, organizacije i organizatori takmičenja.

Pojedina sportska takmičenja zakazana za petak u Velikoj Britaniji su otkazana. Otakazane su utakmice nižih liga, konjske trke, utakmice ragbija i kriketa, kao i golf turnir. Engleski mediji navode da i mnogi premijeligaški klubovi očekuju odlaganje utakmica za ovaj vikend.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svet se oprašta od kraljice Elizabete
1

Preminula Elizabeta Druga

09.09.2022. 08:31

Svet se oprašta od kraljice Elizabete

Svetski lideri i javne ličnost brzo su reagovali na smrt britanske kraljice Elizabete Druge, odajući počast monarhu koji je vladao 70 godina i upućujući izraze saučešća kraljevskoj porodici i britanskom narodu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve