Sport
14.03.2023. 22:05

FIFA

Infantino se priprema za novi mandat

Infantino
Izvor: EFE / ISAAC FONTANA

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino dobiće ove nedelje novi mandat da predvodi svetsku kuću fudbala, najbogatiju od osnivanja, uz ambiciju da doda nova i veća takmičenja.

Bogatstvo Fife nakon Svetskog prvenstva u Kataru, sa četiri milijardi dolara rezervi koje će biti podeljeno među 211 članica i još toga što će doći od proširenog sistema takmičenja od 104 utakmice na Mundijalu 2026. godine, su najveći razlog zbog koga Infantino nema protivnika na izborima koji će se u četvrtak održati u Ruandi.

Od prvog Infantinovog reizbora 2019. godine, dva najveća problema bila su to što je Fifa želela da se Svetsko prvenstvo održava na dve godine i elitni klubovi koji su pokušali da osnuju evropsku Super ligu. Oba plana su propala.

Infantino se zalagao za promenu termina svetskih prvenstava, što je projekat koji bi direktno ugrozio evropska prvenstva i Kup Amerike i uticao i na Olimpijske igre. Iako nije podržavao javno Super ligu, razgovarao je sa pobunjenim klubovima, uprkos nameravanom urušavanju strukture evropskog fudbala.

Upravna tela evropskog i južnoameričkog fudbala zaustavila su mnoge Infantinove predloge, ali zajedno imaju 65 od 211 glasova i ne mogu da pobede na izboru za predsednika.

Članice Fife koje uglavnom zavise od novca svetske kuće fudbala, zadovoljnije su Infantinom, koji ima dobru bazu u Africi. Svih šest regiona dobiće više mesta i više novca od Svetskog prvenstva 2026. godine na kome će prvi put učestvovati 48 ekipa.

Od Infantinovog prethodnog izbora, Fifa je organizovala dva Svetska prvenstva, a Svetsko prvenstvo za fudbalerke 2019. godine privuklo je više od milijardu gledalaca širom sveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FIFA o tome da li Lazar Samardžić može da igra za Srbiju
FIFA

Saopštenje

11.03.2023. 13:45

FIFA o tome da li Lazar Samardžić može da igra za Srbiju

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) potvrdila je da nema prepreka da Lazar Samardžić nastupa za A reprezentaciju Srbije, saopštio je Fudbalski savez Srbije (FSS).
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve