Sport
19.02.2020. 14:55
Zoran Šećerov

INTERVJU DRAGAN DŽAJIĆ: Dupla kruna je Zvezdin standard

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mađioničar driblinga, umetnik fudbala, fudbalska legenda, vizionar. Sve ovo i još puno toga, bez smišljenog preterivanja, ide s poštovanjem uz ime Dragana Džajića, danas počasnog predsednika Crvene zvezde i čoveka koji je uz Zvezdu i sa Zvezdom već 58 godina i "kad se plače i kad se peva". Svet ga pamti kao jedno od najboljih levih krila svih vremena, ali i kao majstora fudbala koji se u završnici Kupa nacija 1968. lucidnim potezom poigrao sa slavnim Bobijem Murom i pored nedavno preminulog a tada nemoćnog golmana Benksa, poslao loptu u mrežu favorizovanih Engleza otvorivši Jugoslaviji put u finale. Taj isti svet iskazao mu je poštovanje i pozivima za igranje u FIFA selekciji sveta (1968. i 1971), kao i tri puta u timu Evrope koji je sastavila UEFA. U dresu Jugoslavije debitovao je sa 18 godina, 17. juna 1964. godine, u susretu sa Rumunijom u Beogradu (poraz Jugoslavije 1:2), a poslednju utakmicu u plavom dresu odigrao je protiv Argentine u Beogradu 16. septembra 1979. godine (pobeda Jugoslavije 4:2). Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 85 utakmica i postigao 23 gola.

Za Crvenu zvezdu je debitovao sa 17 godina, 8. juna 1963. Odigrao je 590 utakmica i postigao 287 golova, osvojivši pet šampionskih titula (1964, 1968, 1969, 1970, 1973) i četiri trofeja nacionalnog Kupa (1964, 1968, 1970, 1971). Bio je i internacionalac u francuskoj Bastiji, a karijeru je završio u dresu Zvezde u kojoj se dokazao i na funkciji tehničkog direktora, odnosno predsednika kluba. Kada je vedrio i oblačio, Zvezda je trijumfovala u Kupu evropskih šampiona da bi krajem iste godine (1991) i zvanično u dalekom Tokiju apsolutno zasluženo postala i klupski šampion sveta.

Pre nekoliko dana vratio se iz Antalije gde je njegova Zvezda odradila završne pripreme za nastavak šampionata u Superligi Srbije. Raspoložen i predusretljiv, rado se odazvao pozivu da za čitaoce "Ekspresa" prokomentariše aktuelnu srpsku svakodnevicu.

Zvezda dočekuje proleće se 11 bodova prednosti u odnosu na rivale. Da li je to dovoljno da već sada navijači Zvezde greju dlanove za šampionske aplauze?

"Objektivno, Zvezda je na pragu nove šampionske titule. Generalno gledano, 11 bodova jeste velika prednost, ali opreznost je bila i ostala majka mudrosti. Fudbal je nepredvidiv, pred ekipom je još dosta iskušenja i ne treba žuriti sa slavljem."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Optimisti i navijači tvrde da je proleće zapravo prilika da Zvezda, pored šampionata, osvoji i Kup Srbije i da kroz ta dva takmičenja pripremi ekipu za novo evropsko leto.

"Dugo sam u Zvezdi i znam da je za Zvezdu uvek bilo najvažnije da osvoji šampionat. Naravno, uvek je dobro kad se pridoda dupla kruna, kad se trijumfuje i u Kupu i u prvenstvu, za tako nešto ambicije uvek postoje. Zapravo, Zvezdin standard i jeste dupla kruna, to je kao obrazac postavljeno još u vremenu kad je postojala Jugoslavija. To je bila i neka vrsta obaveze ko god da je bio trener, predsednik, direktor ili bila šta drugo u Zvezdi. A Zvezda uz to nastavak takmičenja dočekuje i sa novim trenerom."

Da li je Vladan Milojević morao da ode, da li bi za Zvezdu bilo možda bolje da je sačekao kraj takmičarske godine?

"Nije morao da ode. I njemu sam u nekom trenutku rekao da nije momenat da se ide. Međutim, ja nisam u situaciji da razgovaram s njim na način da kažem to i to. Razgovarali smo kao fudbalski prijatelji, ostali smo u kontaktu, ja nisam bio za to da ode jer zagovaram teoriju da je mnogo bolje da trener radi na duži period, pogotovo kad imate dobrog trenera. Razumem ga, malo se umorio. I još nešto, on računicu da ode nije pravio zato što je posle uspeha u Zvezdi imao poziv nekog drugog kluba. Ne, to nije bio razlog. Zvezda je pod stalnim pritiskom, on je to dugo dobro nosio, ali je onda došao trenutak da je poželeo da ode."

Kako ste reagovali na odluku rukovodstva kluba da poverenje ukaže Dejanu Stankoviću, navijači kažu velikom igraču ali i neiskusnom treneru.

"Podržavam one koji su odlučili da ukažu poverenje Dejanu Stankoviću. Ljudi kažu da je neiskusan i sve je to u redu, ali jednostavno dođe trenutak kada moraš dati nekom šansu. Svi smo mi počeli kao neiskusni. Bili smo neiskusni i kad smo ušli u prvi tim, kad smo postali sportski direktori ili predsednici kluba. Nije bitno iskustvo koliko je bitan čovek i njegova ubeđenje da kad dobije šansu sve zavisi od njega. Znam šta i koliko znači kad na početku imate nečiju podršku i Dejan Stanković će kao šef struke u Zvezdi imati moju podršku. I ne samo moju. Bio je igrač od renomea, on je neko ko je silno želeo da bude trener i ja takve ljude hoću i moram da podržim. Na kraju, bilo bi i glupo da ja kao počasni predsednik ne podržim trenera i da ne navijam za to da napravi rezultat."

Povezane vesti - INTERVJU VLADIMIR MATIJAŠEVIĆ: Reprezentacija je nacionalni projekat

Bili ste u Antaliji, gledali treninge, kakav utisak nosite, da li će Stanković doneti nešto novo u Zvezdu i njenu igru?

"Videćemo. On je napravio odličan trening i ja sam mu to rekao na kraju priprema. Što se tiče treninga i fizičke pripreme, Zvezda će biti na izvanrednom nivou. On kipti od želje da donese nešto novo. O tome je, koliko znam, dugo pričao i sa Mrkelom. Ono što mi prija jeste neko moje saznanje da je kod njega uoči prvenstva vidljiva jedna doza odgovornosti, možda i malog straha u smislu da li će uspeti s onim što je zamislio. I to je dobro, ta mala trema dobra je i za njega i za Zvezdu jer Zvezda nije mali klub."

Ima i onih koji mu zameraju što se odrekao usluga kapitena Marka Marina, takođe i onih koji kažu da je tom odlukom povukao pravi potez.

"Nije se Dejan odrekao Marina. To je ono što znam, za ostalo nisam u toku. Mogu da pričam da li je Marin zadovoljio. On je opravdao svoje prisustvo u Zvezdi bez obzira na to šta drugi pričaju. On je jedan izuzetan igrač, možeš da kažeš o njemu ovo ili ono, da filozofiraš o njegovoj igri u ovom ili onom pravcu, ali njegova tehnika i znanje su fudbalska vrednost. Sve to što je uradio u Zvezdi, on je to uradio dobro. Neke utakmice možda nije igrao na željenom nivou, ali generalno Marko Marin je izuzetno dobar igrač i ja sam ga kao takvog cenio."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zvezda nastavak šampionata dočekuje i sa novim kapitenom.

"Borjan je odličan golman, ima bogato iskustvo, zašto da ne bude i lider tima. Ne vidim zašto da ne bude kapiten, uz napomenu da se kod nas malo prenaglašava uloga kapitena."

Kad je poslednji put golman bio kapiten, Zvezda je bila prvak Evrope i sveta.

"Lepo podsećanje, ali nećemo ići toliko daleko. Sve ovo što govorim, govorim iz svog ugla, sa pozicije počasnog predsednika i to je velika razlika u odnosu na vremena kad sam bio tehnički direktor ili predsednik kluba. Čovek sam fudbala, ovo su samo moja mišljenja. Želim da budem u korak s klubom, postoji negde u svemu i moja mala pomoć koju neko može i ne mora da usvoji, ali nikada nisam i neću istrčavati pred rudu ili raditi nešto što nije u interesu kluba."

Vaš prijatelj Osim u jednom intervjuu je rekao kako mu se više dopadala ona Zvezda kada je imala više igrača na "ić".

"Tumačiću to kao stvar dopadanja. Kad nije bilo stranaca, bilo je priča što ih nema, kad ih dovedeš, onda krene priča o tome zašto ih angažujete kad ovde postoje bolji. I jedno i drugo mogu da prihvatim. Ako hoćete da igrate na nivou, morate selektivno dobro da vodite računa koga dovodite, morate imati duboku računicu šta to i koliko može da košta. To sve zajedno nije lako. Kad dovedete nekog igrača, komentari budu ovakvi ili onakvi, ali svi očekuju od njega da donese nešto. Drugo, naši mediji stalno pišu o tome kako treba angažovati igrača koji donosi prevagu. Ko to može da pretpostavi. Za pogrešan izbor odgovaraće onaj čijim izborom navijači nisu zadovoljni. To je tako i tako će biti. Klub mora da bude spreman na to. Kad dovedeš nekog igrača i on ne igra dobro, moraš da istrpiš i kritiku."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kad su Vas navijači najviše kritikovali, kad ste i da li ste pogrešili kod izbora pojačanja?

"Da budem iskren, bilo je i toga, ali mislim da sam malo grešio. Vrlo malo. Recimo, Miodrag Pantelić je bio jedan od najboljih igrača ondašnje lige u vreme kad sam ja bio direktor, ali u Zvezdi se nije snašao. I to je neverovatno. Kad je igrao za Vojvodinu, bio je strah i trepet za Zvezdu. Kritikovali su me i pričali "gde dovede ovog poput Najdoskog" a on postao fenomenalan igrač. Ne možete da pravite tim samo od imena poput Pančeva, Savićevića ili Prosinečkog, već to morate i od drugih igrača. Onda kad sam ja bio odgovoran za tako nešto, duboko sam vodio računa da ne pogrešim. A opet ne zavisi sve od mene ili onog ko angažuje igrača. Možda je on dobar igrač, ali se ne uklapa u neku koncepciju trenera i onda je tu teško napraviti sklad."

Povezane vesti - INTERVJU PROFESOR DR VLADIMIR KOPRIVICA: Najteže je napraviti pleja

Mnogima se ne dopada politika što se klub brzo odriče talentovanih dečaka, uz objašnjenje kako je to jedini način da klub preživi.

"To su bitna pitanja. Međutim, da biste bili u pravu, vi morate da znate situaciju u klubu, okolnosti, neke važne momente za život kluba. Zvezda ne može da pobegne od kritičara. Nezgodno je kada neobavešteni ili oni što ništa ne znaju ili oni koji su pogrešno informisani daju sebi za pravo da donose konačne sudove o nečemu. Ali i to je razumljivo, ne možeš tim i takvim ljudima da zabraniš da tako misle. Oni kad kupe ulaznicu i dođu na stadion, oni hoće da vide fudbal i igrača, sve ostalo ih ne interesuje."

Koliko ima istine u tome da navijači traže smenu Zvezdana Terzića i Mitra Mrkele?

"Sve nema veze sa istinom. Uostalom, za svakog se to pričalo, i za mene se to pričalo u nekom trenutku. Navijač može, ponesen emocijama, da priča šta hoće, ali ako uzmemo poslednje godine i učinak tima, rezultate, onda je suludo da se bavimo glupim stvarima i neproverenim glasinama i da pravimo nešto što bi nas vratilo na ono što smo bili pre pet ili šest godina."

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve