Sport
28.04.2016. 15:15
ekspres

Iza koga se Tomislav Karadžić skrivao od 15. septembra 2010?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odlazak Ćurčića sa klupe “orlova” nije iznenađenje niti je nekoga potresao. Na veliku žalost srpskog fudbala, ni Toletov ostanak posle svega neće biti iznenađenje. Da li će se neko konačno potresti?

Vladimir Petrović Pižon, Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat, Radovan Ćurčić – imena su stanica voza sa lošim mašinovođom čija je ranžirna postaja u Staroj Pazovi. Kretali su vozovi nade srpskih navijača ka Poljskoj i Ukrajini, Brazilu i Francuskoj, a dokle su stigli?

Daleka periferija Evrope, slepi kolosek.

Reprezentacija je lokomotiva razvoja fudbala - pred svake kvalifikacije je ponavljao kao mantru Tomislav Karadžić, a nakon eliminacije je pričao infrastrukturne bajke: O gradnji u Staroj Pazovi, novoj travi, zamenjenim sijalicama na stadionskim reflektorima, kampovima, “orlićima”, futsalu.

Prećutkivane su vešto činjenice da je neodlazak na tri velika takmičenja srpski fudbal koštao - kad se nagradama FIFA i UEFA doda izostanak jakih sponzora, prihoda sa prijateljskih utakmica kao i pad vrednosti transfera- cirka 60 miliona evra. A za taj novac mogao je da se izgradi, recimo, famozni Nacionalni stadion.

Nož u Antićeva leđa na Mondijalu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Kompoziciju trulih kompromisa, velikih obećanja i lažnih aduta formirao je Tomislav Karadžić 15. septembra 2010. godine. Na kolosek teških optužbi konopcima velike sujete privezao je Radomira Antića te pokrenuo mašinu za satiranje velikih fudbalskih biografija.

Antićevi izabranici uspeli su da izbore plasman na Svetski šampionat u Južnu Afriku. I to nije bila najveće Antićeva pobeda. Zapeo je on u nečem mnogo težem. U zemlji čija su dva (Topčiderska) brda posvađana, a između njih protiču dve matice velike navijačke netrpeljivosti, selektor “orlova” je uspeo da svu tu energiju usmeri u jedan tok fudbalske Srbije! “Orlovi” su zauzeli lepše i vedrije strane navijačkih misli. Kvalifikaciona utakmica 10. oktobra 2009. na prepunoj “Marakani” sa Rumunijom 5:0 - strelci: Žigić, Pantelić, Kuzmanović i Jovanović 2 gola- bila je istinska oda radosti.

- Narod je ovo zaslužio. Na pravi način ozvaničili smo naš kvalitet. I pre utakmice sam želeo da pošaljemo lepu sliku svetu. Srbija je pobedila. Nije ovde samo u pitanju plasman na Svetsko prvenstvo- rekao je Antić i nesvesno namestio vrat za selektorsku giljotinu.

Sujeta ne miruje. Mašinovođa loših kompozicija počeo je da suče uže intriga. “Orlovi” su odleteli na rog Afrike sa poprekim pogledima između predsednika saveza i selektora. U prvom meču naša reprezentacije je pobedila Nemačku (1:0), prvi put posle 1973. godine. Vrata završnice bila su širom otvorena. Do toga bi verovatno i došlo da predsednik FSS nije izvodio perfomanse na sastancima sa igračima zakazanim Antiću iza leđa.  Telo reprezentacije se cepalo, a definitivan prasak dogodio se u trećem meču na turniru protiv Australije. Vuvuzele su utihnule, a ratne trube su najavile sumrak fudbalske Srbije. Antić je 15. septembra 2010 postao Pedro, konopac sujete je zategnut. “Orlovi” su tada bili 13. reprezentacija na svetu.

Predsednik FSS pokrenuo je mašinu. Novi selektor postao je Vladimir Petrović Pižon, kao ruka pomirenja “delijama”.

KARADŽIĆ: Pižon donosi reprezentaciji ljudskost, stručnost i popraviće atmosferu koja je poljuljana, a potrebna nam je. Savez će biti vetar u leđa timu. Cilj nam je plasman na Prvenstvo Evrope u Poljsku i Ukrajinu.

Pižon je na klupi bio do novembra 2011. i otišao nakon debakla u Sloveniji (1:0).Posle njegovog odlaska, Radovan Ćurčić je kratko držao vodu do dolaska Siniše Mihajlovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
KARADŽIĆ: Siniša je napravio dobar tim i on je garant našeg uspeha. Primarni cilj u radu A reprezentacije je podmlađivanje igračkog kadra, a plasman na Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu nije prioritetna obaveza, niti moranje, već je u fokusu Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Miha se sapleo o Hrvatsku, Belgiju i Makedoniju. Karadžić, naravno, nije pao. Ljubinko Drulović je četiri meseca, od februara do juna 2014. bio vršilac dužnosti nosača Toletove štafete, do dolaska Dika Advokata.

KARADŽIĆ: Plasman na Evropsko prvenstvo 2016. tek sada ne bi smeo da izostane. Očekujem da će doći do napretka u igri. Verujem da će iskustvo, znanje i čvrsta ruka Advokata učvrstiti i podići igru na viši nivo.

Dik Advokat otkupio slobodu

Kako je prošao iskusni Holanđanin? Video je dron, remi sa Jermenima i poraz od Danske. I otišao, oprostivši rate ugovora sa FSS.

Posle Advokata - Radovan II. Znalo se da Ćurčić nema iskustvo, znanje, autoritet da vodi igrače iz jakih evropskih liga, ali Tomislav Karadžić nije odustao. Sve do 27. aprila i ulaska u cajtnot sa pripremama za start u kvalifikacijama za Svetski šampionat u Rusiji.

Orlovi” su sada 55. reprezentacija na svetu, iza Trinidada i Tobaga, Paname i Jamajke.

Da li Tomislav Karadžić zna šta je uradio od 15. septembra 2010?

Vreme je mu neko to kaže. 
} else {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve