Sport
21.05.2024. 12:41
Zoran Šećerov

MVP treći put

Jokić, PROTOTIP ZA "LEPAK" - čovek koji kontroliše vreme

Nikola Jokić 21. 5. 2024.
Izvor: EPA / JUSTIN EDMONDS

U trenutku kada je treći put za četiri godine postao MVP NBA lige Nikola Jokić je u svom stilu izjavio:
“Biću iskren, draža mi je prošla godina kada nisam bio MVP, ali smo bili prvaci.“

Ma koliko u vremenu opšteg sebičluka sve zvuči bajkovito, izjava srpskog košarkaša je više nego prava istina. Jokić je i ove sezone, kao i prethodnih, uprkos sjajnim minijaturama sa pečatom “made in Sombor“, bio i ostao timski igrač. Neki kažu “ključni igrač svog tima“, odnosno košarkaš koji generalno “sve vreme drži visok nivo igre“.

“Uz svu statističku moć, Jokić je prototip za ’lepak’. On postavlja blokove, asistira, dodaje, šutira, skače. On je superzvezda koja i igrače oko sebe čini boljim. Pametan je, ume da šutira, ume da doda, igra timski, brine o pobedi, skroman je. On je igrač kakvog želite u timu“, uverava planetu poslovni analitičar Džef Hejden.

Impresija Erona Gordona, Jokićevog saborca sa parketa, takođe zaslužuje pažnju.

“Jokić u igri čini da sve izgleda zaista jednostavno. U isto vreme, čini da to izgleda čudesno.“

To što nema dužih oscilacija i što sezonu igra u visokom ritmu zapravo i donosi prevagu njegovom timu. Plus na sve je uticaj koji Jokić ima na saigrače i tim generalno. Bezgrešna statistika pokazuje i to da svaki njegov saigrač iz prve petorke ima bolji procenat šuta kad je on na terenu nego kad sedi na klupi.

Njegova veličina kao košarkaša je i u tome što može uspešno da igra sve od plejmejkera do centra. Jedni zbog svega tvrde da je trenutno najsvestraniji igrač lige, drugi da je zapravo najsvestraniji košarkaš u istoriji NBA.

Sasvim je moguće, jednostavno i samo zato što kada je u pitanju Jokić ništa nije nemoguće, da čudesni Somborac ovog leta bude baš sve u najjačoj košarkaškoj ligi planete. I MVP, što već jeste, ali i drugi put u karijeri šampion, što bi opet bilo više nego zasluženo.

Nikola Jokić 21. 5. 2024.
Izvor: EPA / JOHN G. MABANGLO

I sezonu na izmaku počeo je u svom stilu. Istina, njegov Denver je ligaški deo takmičenja završio na drugom mestu u Zapadnoj konferenciji, ali je on uprkos svemu uradio što do sada niko nije.

Dakle, prvi je u istoriji NBA lige koji se našao među najboljih deset igrača u ukupnom broju poena (peti), skokova (treći), asistencija (drugi) i osvojenih lopti (osmi). Takođe je i jedini u ovoj sezoni sa 25 poena, 10 skokova i devet asistencija, odnosno šesti u istoriji koji je u jednoj sezoni imao pomenute brojke.

Statistika ne bi bila to što jeste da ne nudi i detalje bez kojih bi bilo nemoguće skenirati stvarnu veličinu nekog od igrača. Konkretno, Somborac je postao prvi igrač u istoriji NBA koji je u regularnom delu sezone uspeo da zabeleži 2000 poena, 1000 skokova, 700 asistencija. Takođe, prvi je i na listi po broju dabl i tripl-dablova, a imao je najveći PER indeks u istoriji NBA lige.

Jokiću je prilikom izbora naruku išao i podatak da je u sezoni, ne računajući plej-of, odigrao 79 utakmica uz učinak od 26,4 poena (deseti u ligi), 12,4 skoka (četvrti) i devet asistencija (treći) uz i te kako vredne procente šuta: 58,3% iz igre i 35,9% za tri poena i učinak od 82% sa linije slobodnih bacanja. Imao je i gotovo jednu i po ukradenu loptu po meču i skoro jednu blokadu u proseku.

Denver je ligaški deo sezone, i te kako zahvaljujući znanju i košarkaškoj virtuoznosti Nikole Jokića, završio sa 57 pobeda i 25 poraza.

Da li je onda bio u pravu legendarni Čarls Barkli kada je nedavno izjavio da je “Somborac najbolji internacionalac u istoriji NBA lige“. Uostalom, ako koza laže, rog ne laže.

Srpski reprezentativac i aktuelni centar Denvera je sa 708 asistencija drugi najbolji paker lige, sa 976 uhvaćenih lopti je treći najbolji skakač, sa ubačenih 2085 poena peti na listi najboljih strelaca, a sa 108 uhvaćenih lopti osmi najbolji kradljivac lige. Naravno, tu je i podatak koji vredi nekoliko miliona dolara: Jokić je prvi igrač u istoriji koji je uspeo da ligaški deo sezone završi u TOP 10 u četiri najbitnije statističke kategorije.

Bilo je naravno i onih koji smatraju da je Jokiću MVP nagrada pripala nezasluženo.

“Jokić je verovatno, statistički gledano, najgori MVP dobitnik u poslednjih 40 godina. Kada pričate o najkorisnijem igraču, igrači koji su dobijali tu nagradu, njihovi timovi su prvi ili drugi u ligi. Kada je Majkl Džordan to dobio u momentu kada je Čikago bio sedmi u ligi, imao je prosek od 35 poena, šest skokova i pet asistencija, uz tri ukradene lopte po meču.

Bio je lider po broju poena i ukradenih lopti, istorijska godina i to ima smisla. Kada je Rasel Vestbruk osvojio, Oklahoma je bila 10. u ligi, ali je on imao tripl-dabl u proseku. Uradio je nešto neverovatno, nešto što niko od Oskara Robertsona nije uspeo“, pričao je nedavno Gilbert Arinas, NBA legenda.

“Ne želim da kvarim bilo čiju paradu, ali sa ovim nisam srećan. Čestitke Jokiću, ti si najbolji visoki igrač u ligi, ali ako pogledamo bilo čiji kriterijum, moj kriterijum i statistiku, to ko je prvi na Zapadu, čiji je tim imao bolji učinak, mislim da je Šej Gildžus-Aleksander zaslužio nagradu“, rekao je Šekil O’Nil.

"Ne mislim da je Jokić MVP, nisam mu dao glas. Moj glas je otišao Šeju Gildžusu-Aleksanderu, koji je trebalo da bude dobitnik ove nagrade.

Da me ljudi pogrešno ne razumeju, Nikola je sjajan, fenomen, šampion, sjajna ličnost, globalni ambasador košarke i srećan sam zbog njega, ali nije dostojan takvog priznanja i takve časti“, misao je Stivena Smita, NBA analitičara.

Košarkaš Partizana Džejms Naneli sa takođe oglasio. Njegov komentar sveo se na samo jednu reč.

“Pljačka“, napisao je američki košarkaš na svom instagramu.

Nikola Jokić 21. 5. 2024.
Izvor: EPA / JUSTIN EDMONDS

“Jokić je najgori dobitnik MVP nagrade u poslednjih 40 godina. Da li ćemo ignorisati činjenicu da on nije čovek na koga se ide kada je bitno? Mari je čovek na koga se Jokić oslanja kod tih šuteva. Mari postaje opcija broj jedan kada se utakmica lomi i onda date MVP nagradu momku koji kada je bitno ‒ loptu daje drugom“, uveravao je Gilbert Arinas.

“Jokić je verovatno najbolji centar u ovom milenijumu, nema tu rasprave, treći put je MVP. Ali moram da se složim sa Šekom oko ovoga. Šej Gildžus-Aleksander je svoj tim doveo do visina koje niko nije očekivao. A to boli“, završio je raspravu nekadašnji bek Hjustona Keni Smit. 

Kada mu je prvi put pripalo MVP priznanje, Jokić se mogao pohvaliti činjenicom da je prvi igrač u istoriji Nagetsa sa tim priznanjem. Statističari su iščeprkali i podatak kako je srpski as istovremeno i najslabije sa drafta rangirani (41. mesto) košarkaš kome je ikada pripala MVP nagrada. Istovremeno Jokić je bio tek šesti stranac sa nagradom najkorisnijeg igrača u ligi. Pre njega deo NBA istorije postali su Hakim Olajdžuvon, Tim Dankan, Stiv Neš, Dirk Novicki i Janis Adetokumbo. U ovoj priči, međutim, postoji i jedna mala nelogičnost.

Pošto Amerikanci u strance ubrajaju i Olajdžuvona (nigerijski košarkaš koji je studirao u Americi i igrao za američku reprezentaciju), Dankana (sa Devičanskih ostrva, školovao se u SAD i igrao za tu reprezentaciju) i Neša (Kanađanin sa američkog koledža, a Kanada je deo NBA), ispada zapravo da je Jokić prvi pravi stranac sa MVP priznanjem posle Novickog (Nemačka, 2007) i Adetokumba (Grčka, 2019. i 2020).

Ovog leta Jokić je dobio i treće MVP priznanje i tako postao vlasnik trofeja koji od pre dve godine nosi ime legendarnog Majkla Džordana, po mnogima najboljeg košarkaša planete svih vremena. Istovremeno Jokić je postao i jedan iz “kluba 9“, odabranog društva u kome su oni koji su uspeli tri i više puta da se domognu laskave nagrade. To su Karim Abdul Džabar (šest puta MVP), Majkl Džordan, Bil Rasel (pet puta), Lebron Džejms, Vilt Čejmberlen (četiri), Lari Bird, Medžik Džonson, Moziz Malon i naravno Nikola Jokić (tri).

Treći MVP trofej i definitivno je Nikolu Jokića doveo na poziciju košarkaša sa najviše MVP nagrada među NBA igračima koji nisu Amerikanci.

U početku, tačnije od osnivanja NBA lige pa sve do 1980, MVP priznanje se dodeljivalo na osnovu glasova igrača. U osam poslednjih sezona odluku od tome ko je MVP donose predstavnici američkih medija. Tačnije, njih 100 odabranih. Svaki novinar glasa tako što bira pet igrača. Najbolje rangirani dobija 10 poena, zatim onaj sledeći sedam, onda pet, za četvrtu poziciju tri i petu jedan poen. Jedan glas imaju i navijači na osnovu posebnog glasanja.

Do sada laskavo priznanje dobila su 33 igrača. Jokić je prvi put bio kandidat u sezoni 2018/19, kada je kao najbolji centar lige sa 212 bodova završio na četvrtom mestu iza Janisa Adetokumba (941), Džejmsa Hardena (776) i Pola Džordža (356). Godinu dana kasnije (2019/20) bio je deveti, a onda je u četiri naredne sezone tri puta vitrinu dopunjavao MVP trofejima. Zaslužio je i nagradu više. U prošloj godini, kada je njegov Denver bio šampion a on lokomotiva tima koji je napravio istorijski uspeh, objektivni novinari MVP priznanje dodelili su Džoelu Embidu. Od tada Kamerunac kao da se izgubio. Zbog malog broja odigranih utakmica ove sezone čak nije bio ni u konkurenciji za prestižnu nagradu. Oni koji su “pokrali“ Jokića takođe se ne oglašavaju. Jedini koji se zbog svega ne ljuti na subjektivne profesionalce je Jokić. I to je jedna od njegovih zadivljujućih karakternih osobina.

Ove godine je takođe bilo grešnika ili novinara navijača. Ipak, Jokiću je pripalo 79 od mogućih 99 prvih mesta i sa ukupno 926 bodova završio je na prvoj poziciji ispred Šeja Gildžes-Aleksandera (Kanada, Oklahoma) sa 640 i Luke Dončića (Slovenija, Dalas) sa 566. Četvrti, i jedini preostali koji je dobio barem jedan glas za prvo mesto, jeste Janis Adetokumbo (Grčka, Milvoki) sa 192 boda. Dakle, četiri najbolja igrača u najboljoj ligi sveta su stranci. Do pre jedne decenije tako nešto bilo je nezamislivo. NBA košarka očigledno nije više ono što je bila. Nove trendove, naravno i vrednosti, doneli su evropski košarkaši.

“Srbin, Kanađanin i Slovenac zauzeli su prva tri mesta u trci za MVP. Dva Francuza izabrana su za najboljeg defanzivca i najboljeg novajliju u NBA. Težak udarac za zemlju u kojoj je Džejms Nejsmit osmislio košarkašku igru“, komentar je Aleksandra Petrovića, nekadašnjeg jugoslovenskog košarkaškog asa.

Otvorene su i stare rane. Novinari su još jenom podsetili košarkaški svet na ono što se događalo prošlog maja. Uoči dodele nagrade vođena je valjda najprljavija kampanja u istoriji NBA lige. Zahvaljujući tome, MVP nagrada otišla je u ruke Džoela Embida iako je Jokić sa svojim timom bio ubedljivo najbolji na Zapadu.

Takođe je u ligaškom delu imao 30+ tripl-dablova, takođe i drastično bolju statistiku od glavnog rivala. Ali ni to nije pomoglo. Statistika koja uvek presuđuje kod dodela priznanja u sezoni 2022/23. očito nije imala bitnu ulogu i srpski as nije dobio nagradu koja mu je po svemu prikazanom apsolutno pripadala. Gde su tada bili Naneli, Smit, Arinas ili Šekil...

Nikola Jokić 21. 5. 2024.
Izvor: EPA / ADAM DAVIS

Danas nije tako. Jokiću se divi pošteni košarkaški svet, legende ovog sporta pričaju hvalospeve o njemu i naslovnice najuglednijih medija posvećene su sjajnom Srbinu. Mnogi postavljaju i hipotetičko pitanje da li je Nikola Jokić neko ko će se narednog leta pridružiti Lebronu Džejmsu i Viltu Čejmberlenu ili će možda NBA trofej pripasti nekom drugom. Aleksandar Aca Petrović Šaja Gildžesa-Aleksandera vidi kao košarkaša koji će u sezoni 2024/25. dominirati parketima NBA lige.

Američki “Bličer riport“ otišao je i korak dalje. Napravio je listu od pet igrača koji su najozbiljniji kandidati za MVP priznanje u narednih pet sezona. Na vrhu s najvećim šansama je naravno Nikola Jokić. Slovenac Luka Dončić, u poslednjih pet sezona po nepisanom pravilu uvek među 10 najboljih igrača lige, “izborio“ se za poziciju broj dva, a Šaj Gildžes-Aleksander je treći najozbiljniji kandidat. “U igri“ su jošEntoni Edvards koga mnogi doživljavaju kao naslednika Majkla Džordana, dok je ruki sezone Viktor Vembanjama peti. Ovo treba samo upamtiti, a da li će se i dogoditi ‒ tek će se videti.

I dok se drugi “lože“ i pitaju da li će i koliko sezona Jokić igrati košarku, srpski as laloški mirno nudi odgovor bez zadrške.

“Dokle god budem mogao da igram na najvišem nivou i pomažem ekipi da pobeđuje.“

Ako su u toku sezone neki i kudili Nikolu Jokića, drugi su ga bez zadrške hvalili. Mnoge je zapravo obradovalo što je Jokiću pripalo laskavo priznanje NBA lige.

“On je veliki, jedan od najboljih sportista koje imamo u istoriji našeg sporta. Ono što radi poslednjih godina je neverovatno, ne samo za srpsku, već i evropsku košarku“, rekao je Novak Đoković o Nikoli Jokiću.

Selektor Srbije Svetislav Kari Pešić pridružio se takođe onima koji o srpskom asu i najboljem košarkašu današnjice pričaju biranim rečima.

“Čestitke za Nikolu na osvojenoj nagradi i svemu što pokazuje ne samo ove godine, već i tokom prethodnih sezona. Kada neko osvoji MVP nagradu treći put, to je onda jasna potvrda da je igrač trenutno najbolji od najboljih.

Ove sezone, za razliku od prethodnih, Nikola je imao veliku konkurenciju u igračima koji igraju na spoljnim pozicijama. I u toj konkurenciji, on je osvojio priznanje. Svi smo ponosni na Nikolu, ne samo što je ponovo potvrdio da je najbolji igrač današnjice, nego i zbog svega što on sa sobom nosi. Siguran sam da ovo njegovo priznanje motiviše decu u Srbiji i širom Evrope i sveta da se bave košarkom“, naglasio je srpski selektor.

“Jokić je uz rame košarkašima koji su ispisali NBA istoriju. Samo ta imena kada pročitate, sve vam je jasno. Želim mu da osvoji titulu šampiona ponovo. Verujem da bi i to Nikola najviše želeo“, rekao je Lovernj, nekadašnji kapiten Partizana i košarkaš Denvera.

U trenutku kada je i treća MVP nagrada ozvaničena mnogi analitičari uložili su napor u želji da objasne fenomen “debelog dečaka iz Sombora“ koji je zaplakao u trenutku kada mu je otac kao dvanaestogodišnjaku predložio da se pridruži starijoj braći koja su uveliko igrala košarku. Tada se prvi put zaljubio i u konjički sport koji je i danas njegova strast. Podsetili su takođe i na njegov košarkaški razvojni put, na priču da je karijeru započeo u juniorima novosadske Vojvodine, odnosno na dane i sezone provedene u Megi.

U seniorski tim ušao je 2012. godine, odigrao 25 utakmica u Jadranskoj ligi i 13 utakmica u Superligi Srbije. Već u sezoni 2014/15. je u proseku beležio 22 poena po utakmici. Ostalo je ubeleženo i da je na 24 meča upisao 222 skoka i 527 indeksnih poena. Sasvim dovoljno da bude proglašen za najkorisnijeg igrača Jadranske lige, najboljeg strelca i skakača. Bio je to u stvari njegov prvi MVP trofej.

Mnogi su ga već tada poželeli u svojoj sredini. Među njima i slavna Barselona. Čelnici katalonskog kluba su čak i doputovali u Beograd sa spremljenim ugovorom, ali...

“Predstavnici Barselone došli su sa ugovorom da pogledaju utakmicu sa Cedevitom, ja to tad nisam znao, ali sam odigrao verovatno najgori meč u životu. Da li je namerno ili nenamerno ne znam, ali imam ja tih utakmica kada neću da šutnem ili dodam, ili hoću sve da šutnem... Eto, nešto jednostavno klikne u meni, a tada je kliknulo na ovu lošiju stranu. Deki (Dejan Milojević) je hteo da me ubije. Ne znam, desi se takav dan, malo te neće, a malo i ti nećeš, pa onda bude katastrofa“, ispričao je jednom prilikom Nikola Jokić.

Barselona mu očigledno nije bila suđena, ali NBA i Denver jesu. U leto 2015. Jokić se pridružio Nagetsima. Tada zapravo počinje njegova blistava avantura. Za osam godina uspeo je da bude trostruki MVP, šestostruki ol-star igrač, šampion sa Denverom i MVP finala, ali i igrač sa osobinom da svakodnevno pomera granice i beleži brojke koje do sada nisu viđene u ovom sportu, odnosno NBA ligi.

Deo istorije sada je i priča da su mnogi, kada je 2021. godine prvi put postao MVP NBA lige nakon nestvarne sezone u kojoj je prosečno beležio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po meču, bili ubeđeni da je to vrhunac savršenstva i da je tako nešto nemoguće ponoviti. Međutim, Jokić ne bi bio Jokić da vrlo brzo nije pokazao kako je sve moguće kada je on u pitanju. Već naredne sezone ponovo je izabran za najkorisnijeg igrača u NBA ligi. Ovog puta prosečno je beležio 27,1 poena uz 13,8 skokova i 7,9 asistencija uz najbolji indeks ‒ 32,94.

Nikola Jokić 21. 5. 2024.
Izvor: EPA / BOB PEARSON

Jokić ima bezbroj vrlina, ali i mana. Američke kolege skenirale su svaki deo njegovog košarkaškog bića. Jedna od uočenih mana bila je sporost, ali su odmah zatim konstatovali i sledeće:

“Jokić može da se kreće prilično brzo i to je jednako dobro. Kada je na terenu, bez obzira na okolnosti, izgleda da kontroliše vreme. Kreće se gde hoće, kada hoće, dok se svaki drugi igrač izbezumljeno vrti po terenu.“

Opisali su ga i kao košarkaša “koji čita situacije“ što, po mišljenju američkih kolega, danas niko u NBA ne može osim njega.

“Dosledno dobro radi šta god da radi i to bez drame. Njegovi rezultati i akcije govore umesto njega. Takođe je i lepak, a svakom timu je potreban lepak. To je ona osoba koja rešava probleme pre nego što postanu problemi. To je onaj deo tima koji uredi međuljudske odnose i pre nego što postanu komplikovani.“

I na kraju ove priče je prikaz koji u mnogo čemu definiše Jokića ne samo kao košarkaša, već i kao čoveka.

“On ljude oko sebe čini boljim. Uključi ih u igru, pruži pravovremenu asistenciju, pomogne u odbrani i ponese teret kada drugi posustanu.“

Kad mu je treći put pripalo MVP priznanje, Denver Nagetsi su spremili emotivan video u čast svom najboljem igraču koji nesebično ispisuje istoriju kluba. U vesti koja je stigla s one strane okeana moglo se pročitati kako je “napravljena prelepa priča oko treće titule MVP-a NBA lige Nikole Jokića, a deo te priče su i njegova žena i ćerka, kao i njegova braća“.

Deo slavljeničke scenografije bio je i govor Jokićeve supruge Natalije objavljen na društvenim mrežama samo nekoliko minuta pošto je MVP nagrada ozvaničena.

“Kako je malo verovatno postalo verovatno. Nikola Jokić. Drugima talenat bez premca. Za nas nesebičan porodični čovek. Stranci ga mogu videti kao nekonvencionalnog ili neortodoksnog. Ali mi smo ga uvek doživljavali kao neverovatnog. Možda je malo verovatno da je ponosni Srbin, izabran kao zanemareni 41. pik, postigao status koji je dostigla samo nekolicina, a mi ćemo uvek verovati u naš, sada već trostruki MVP, ti si naš MVP i ja te volim.“

Usledila je zatim i izjava kćerke Nikole Jokića:

“I ja te volim, tata.“

 

Proleće 2024. je i proleće ponosa za sportsku Srbiju. Dogodilo joj se ono što bi mnogi u svetu želeli, a to je da u isto vreme ima Nikolu Jokića, najboljeg košarkaša planete, ali i Novaka Đokovića, koji je nedavno, peti put u karijeri, zvanično proglašen najboljim sportistom sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve