Sport
19.06.2023. 04:15
Beta-AP

FIFA

Kad veštačka inteligencija štiti fudbalere - 300 osumnjičenih

fudbal
Izvor: Shutterstock

Projekat koji koristi veštačku inteligenciju za praćenje zloupotreba društvenih mreža usmeren na igrače na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, identifikovao je više od 300 osoba čiji detalji će biti prosleđeni nadležnima, saopštila je Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

 

Te osobe objavljivale su uvredljive, diskriminatorske ili preteće objave ili komentre na platformama kao što su Twitter, Instagram, Facebook, TikTok i YouTube, navodi se u izveštaju Fife, u kome su detaljno opisani napori da se zaštite igrači i zvaničnici tokom Mundijala u Kataru.

Najveći porast zloupotrebe bio je tokom četvrtfinalne utakmice Francuske i Engleske, ističe se u izveštaju projekta koji je koristio veštačku inteligenciju da identifikuje i sakrije uvredljive objave na društvenim mrežama.

"Nasilje i pretnje su postale ekstremnije kako je turnir odmicao, porodice igrača su se više pominjale i mnogi su pretili ako se igrači vrate u određenu zemlju, bilo u zemlju u kojoj igraju fudbal ili zemlju čiju reprezentaciju predstavljaju", piše u izveštaju.

Pregledano je oko 20 miliona objava i komentara, više od 19.000 su označene kao uvredljive, od kojih je više od 13.000 prijavljeno Twitweru.

Nalozi sa sedištem u Evropi poslali su 38 odsto takvih poruka koje se mogu identifikovati, a 36 odsto je iz Južne Amerike.

"Brojke i nalazi iz ovog izveštaja nisu iznenađenje, ali su veoma zabrinjavajući", rekao je predsednik FIFPRO David Aganso.

Igračima i ekipama ponuđen je softver koji je presreo više od 286.000 uvredljivih komentara pre nego što su oni pročitani.

Identiteti više od 300 identifikovanih osoba koje su postavljale uvredljive objave biće poslati relevantnim članicama i nadležnima, kako bi se olakšale akcije protiv prestupnika.

"Diskriminacija je krivično delo. Uz pomoć ovog alata, identifikujemo počinioce i prijavljujemo ih nadležnima kako bi bili kažnjeni za svoje postupke. Takođe očekujemo i da društvene mreže prihvate odgovornost i podrže nas u borbi protiv svih oblika diskriminacije", rekao je predsednik Fife Đani Infantino.

Fifa i FIFPRO će koristiti taj sistem i za predstojeće Svetsko prvenstvo za fudbalerke u Australiji i na Novom Zelandu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropski parlament usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji
veštačka inteligencija

Stupa na snagu 2025.

14.06.2023. 21:25

Evropski parlament usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji

Evropski parlament je izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI) uoči razgovora s državama EU u Savetu EU o konačnoj formi tog propisa.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve