Sport
28.02.2022. 16:10
Tanjug

Beograd - Banjaluka

Kako preći 575 kilometara za četiri dana

biciklizam, trka
Izvor: Shutterstock

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka, 16. po redu, održaće se od 14. do 17. aprila, a učesnici će za četiri dana preći ukupno 575 kilometara.

Trka će imati četiri etape, plus prolog u Beogradu, na ulicama glavnog grada Srbije, 13. aprila.

"Definitivno je potvrđeno da ćemo prvog dana 14. aprila krenuti iz Obrenovca ka Bijeljini. To su već naši stalni partneri, a Bijeljina je uz Beograd i Banjaluku najviše puta bila domaćin. Najveći grad Semberije prihvatio je kao i prošle godine da bude domaćin cilja, kao i starta etape, pa će 15. aprila karavan krenuti ka Vlasenici preko Šekovića. Iako nije najduža, to je kraljevska etapa, s obzirom na dosta izazova tokom trke, kao i paklenog finiša u Vlasenici", rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.
 

Karavan se potom seli u Doboj, gde će prvi put biti start etape. Ovaj grad ima sve kapacitete da ugosti više od 400 ljudi koji čine karavan, a Kuvalja naglašava da je imao konstruktivan razgovor sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem, koji je brzo prepoznao ideju i prihvatio je.

"Do sada je grad na tri reke nekoliko puta bio prolazni cilj, a evo sada su se kockice posložile da bude domaćin starta treće etape. Drago nam je zbog toga i vjerujem da će pre svega stanovnici u velikom broju pozdraviti bicikliste. Znamo da je zaštitni deo ovog grada rukomet i Međunarodni TV turnir šampiona, ali sam uveren da će prepoznati i nešto novo, te da će biti spektakl na startu. Ništa manje ne očekujem ni u Prijedoru, koji je prošle godine prvi put bio na ruti trke. Tada kao start, a sada cilj najduže etape od 165 kilometara", istakao je Kuvalja.

Poslednjeg takmičarskog dana, 17. aprila, biciklisti će krenuti iz Dervente, te preko Srpca, Gradiške i Laktaša stići u Banjaluku.

"Zahvalnost dugujemo i našim stalnim partnerima iz Dervente, kao i svim gradovima koji su prepoznali trku kao dobru priliku da promovišu ono najbolje što imaju. Trka odavno nije samo sportski događaj, iako je u prvoj UCI kategoriji od 2017. godine, ali je i veliki turistički događaj. Naravno, prilika je i da gradovi koji učestvuju uspostave tešnju saradnju sa drugima. Svi načelnici, gradonačelnici i predsednici opština pozvani su da prate karavan od početka do kraja ili da u zavisnosti od obaveza dođu na mesto starta ili cilja etapa", rekao je Kuvalja.

Novost u odnosu na sva prethodna izdanja je prolog u Beogradu, koji će biti održan uoči prve etape, 13. aprila.

"Biće to fantastičan uvod u trku. Biciklisti će voziti hronometar ulicama prestonice Srbije, a publika imati priliku da uživa u spektaklu, baš kao na ciljevima svih etapa koje se već tradicionalno završavaju krugovima", naglasio je Kuvalja.
 

Izvršni direktor trke Goran Guska naglasio je da je zatvorena lista za prijave ekipa, te da je aplikaciju za učešće poslalo 39 ekipa iz celog sveta.

"Nažalost, nekima smo morali da se zahvalimo, jer je prema UCI pravilima dozvoljeno da startuje 175 takmičara, odnosno 25 ekipa. Posebno nam je drago što nam se pojedine ekipe vraćaju iz godine u godinu, neki su učestvovali na prethodnih desetak izdanja. Oni su u neku ruku i domaćini na trci jer odlično poznaju naše drumove, a upoznali su i gradove, kao i običaje", naglasio je Guska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve