Sport
17.04.2023. 10:15
Beta/AFP

Više od igre...

Kako se fudbalski klub Šahtjor transformisao od početka rata u Ukrajini

Šahtjor
Izvor: Shutterstock

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Šahtjor iz Donjecka uglavnom se bavio pobedama u utakmicama i trofejima, ali je u poslednjih godinu dana proširio svoje akcije, daleko van fudbalskih, pomažući ranjenim vojnicima i nalazeći domove za ratnu siročad.

Šahtjor je sa po 100.000 evra, preko svoje fondacije, omogućio lečenje petorici teško povređenih vojnika u Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji.

"Ne možete da zamislite težinu njihovih povreda. Dvojica su paralizovana, a ostali su zadobili teške povrede nakon eksplozije projektila", rekao je predsednik kluba Sergej Palkin u telefonskom intervjuu za Frans pres.

"Veoma je teško kontrolisati svoje emocije kada ih vidite... Želimo da im ponudimo šansu da vode normalan život zahvaljujući nezi koje nude ove bolnice. Njihove porodice ne mogu da priušte te troškove, a vlada ih ne pokriva. Imamo kapacitet da im pružimo neophodnu pomoć, tako da brinemo o njima", dodao je on.
 

Deca su, takođe, mnogo propatila zbog rata u Ukrajini. Neka su stradala, dok su druga ostala bez roditelja ili su nasilno odvedena u Rusiju.

"Zbrinuli smo 31 dete koje je izgubilo roditelje zbog sukoba i smestili ih u 17 domova", rekao je Palkin.

"Plaćamo njihove dnevne troškove i lečenje, pokušavamo da normalizujemo situaciju na psihološkom nivou jer su ova deca traumatizovana gubitkom roditelja", dodao je on.
 

Šahtjor, koji nije igrao u Donjecku od sukoba u Donbasu 2014. i koji sada prvenstveno utakmice igra u Lavovu nakon što je prošle godine napustio Kijev, takođe brine o "više od 2.000 izbeglica sa istoka Ukrajine", naveo je predsednik kluba.

Fudbaler Šahtjora Ivan Petrjak zna šta znači izgubiti člana porodice pošto je njegov očuh ubijen u akciji u regionu Donbasa u maju 2022. godine.

"Momci koji su bili sa njim videlu su ga kako umire. Za našu porodicu je najgore to što ne možemo da pronađemo telo kako bismo ga sahranili i oprostili se od njega. Nemamo nikakve informacije o njemu", rekao je Petrjak za AFP.
 

Što se tiče budućnosti, Petrjak ne vidi sebe da jednog dana ponovo igra protiv ruskih klubova, koji su godinu dana već isključeni iz evropskih takmičenja. "Oni su kao zombiji", rekao je on o ruskim igračima i njihovoj podršci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On je podjednako šokiran i stavom predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, koji je otvorio vrata za učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Više od 200 sportista je ubijeno i on želi da Rusija i Belorusija učestvuju na Igrama? Kako je to moguće? To je nezamislivo. Za mene je to već pomalo cirkus", rekao je Petrjak.

Ovaj 29-godišnji defanzivac je istakao da je ponosan što je uprkos odlasku mnogih stranih igrača od početka rata, posebno Brazilaca, Šahtjor završio kao treći u svojoj grupi Lige šampiona i stigao do nokaut faze Lige Evropa gde je eliminisan od Fejenorda.

"Što bolje igramo, više novca možemo da pošaljemo vojsci i drugim sportistima. Mi smo kao velika porodica", zaključio je Petrjak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šahtjor evakuisao brazilske igrače
Šahtjor

U Rumuniju

01.03.2022. 12:39

Šahtjor evakuisao brazilske igrače

Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka evakuisao je svoje brazilske igrače u Rumuniju, posle vojne intervencije Rusije u Ukrajini, preneo je BBC.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve