Sport
31.03.2023. 23:20
Beta/AP

Bivši paraolimpijac

Kakva je Pistorijusova sudbina

Pistorijus
Izvor: AFP POOL / MARCO LONGARI / POOL

Bivšem paraolimijskom šampionu Oskaru Pistorijusu je odbijen zahtev da bude pušten na uslovnu slobodu i moraće da ostane u zatvoru najmanje još godinu i četiri meseca nakon što je odlučeno da nije odslužio "minimalni pritvor" potreban da bi bio pušten na slobodu nakon što je osuđen za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp 2013. godine.

Odbor za uslovni otpust koji je saslušao Pistorijusovu molbu presudio je da će on ponovo moći da podnese zahtev za uslovni otpust u avgustu 2024. godine navodi se u saopštenju južnoafričkog Odeljenja za popravne kazne.

Pistorijus je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp.

On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

1
Izvor: EPA / KIM LUDBROOK

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve