Sport
09.05.2023. 17:05
Beta / AFP

UEFA i ESA

Kakve veze imaju svemirska tehnologija i fudbal

Svemir, Zemlja, satelit
Izvor: Shutterstock

Evropska fudbalska unija (Uefa) i Evropska svemirska agencija (ESA) sklopile su sporazum o saradnji kako bi poboljšale kontrolu nad navijačima i doprinele uticaju fudbala na životnu sredinu.

Sporazum je zaključen do 31. decembra 2025. godine i trebalo bi da omogući uvođenje "svemirskih inovacija u profesionalna fudbalska takmičenja", navele su dve instistucije u saopštenju posle sastanka u Lozani.

Korišćenje satelitskih podataka može posebno da omogući "praćenje gužvi na i oko stadiona iz svemira" i da "indetifikuje uska grla oko stadiona", navela je ESA.

Uefa će takođe moći da "pristupi istoriji" ovih podataka o određenim mestima, a telekomunikacioni sateliti će moći da "podrže preopterećene zemaljske komunikacione mreže".

Svemirska tehnologija takođe može da pomogne Uefa da "identifikuje prednosti koje fudbalski stadioni donose lokalnim zajednicama", kombinovanjem satelitskih snimaka sa socio-ekonomskim, meteorološkim i zdravstvenim podacima.

Dve institucije su obećale i da će istražiti "potencijal ovih tehnologija za poboljšanje društvenih i ekoloških rešenja" u evropskom fudbalu, što je ključna tema u vreme kada ekonomski i ekološki uticaj sporta visokog nivoa pobuđuje sve više pitanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve