Sport
16.07.2023. 19:54
R.E.

Pobednik finala

Karlos Alkaraz, najmlađi vimbldonski šampion u 21. veku!

1
Izvor: Beta / AP / Kirsty Wigglesworth

Španac Karlos Alkaraz pobedio je srpskog tenisera Novaka Đokovića u 136. vimbldonskom finalu, rezultatom 2:3 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6)

Alkaraz je najmlađi finalista u poslednjih 17 godina na Vimbldonu, s obzirom na to da ima samo 20 godina.

Đoković ima 36 godina i zato je ovo finale bilo drugo najveće u Open eri između dva igrača kada je reč o razlici u godinama.

Njih dvojica su do sada odigrala samo dva zajednička meča i rezultat je nerešen. Đoković je 10 godina bio nepobediv i ostvario je ukupno 45 uzastopnih trijumfa na Centralnom terenu Vibldona, što je istorijski rezultat.

Alkaraz je sada osvojio svoju prvu titulu na Vimbldonu, drugi grend slem u karijeri i 12. titulu ukupno.

Đoković je odigrao sjajan prvi set, a nakon što se malo mučio u uvodnom gemu. Spasio je tada jednu brejk loptu, ali je nakon toga vezao pet gemova, uz dva brejka, i poveo sa velikih 5:0. Posle više od pola sata igre, Španac se upisao na semafor, ali je Đoković naredni gem dobio sa "nulom" za vođstvo od 1:0 u setovima.

Alkaras je zaigrao bolje u drugom setu, poveo je sa 2:0, ali je Đoković već u narednom gemu vratio brejk. Posle poena od 29 udaraca, Đoković je spasio jednu brejk loptu i izjednačio na 2:2 i nakon toga više nije bilo brejk prilika.

Drugi set je rešen u taj-brejku - Đoković je prvi stigao do set lopte i nije je iskoristio, ali Alkaras jeste svoju prvu za 8:6 i 1:1 u setovima. Srpski teniser je tako prekinuo niz od 15 dobijenih taj-brejkova na grend slem turnirima.

Loše je Đoković počeo treći set, izgubio je prvi gem na svoj servis, a potom je u četvrtom gemu propustio dve brejk lopte nakon čega je usledio antologijski gem.

Najduži gem na meču - posle skoro pola sata velike borbe, 13 izjednačenja, devet gem lopti za Đokovića, Alkaras je iskoristio sedmu brejk loptu za velikih 4:1. Taj gem je i rešio pobednika trećeg seta, pošto je Španac naredna dva gema dobio bez većih problema za preokret u finalu i vođstvo od 2:1.

Đoković je u drugom gemu četvrtog seta spasio dve vezane brejk lopte, da bi potom u petom iskoristio svoju treću i poveo sa 3:2. U poslednja dva gema četvrtog seta, Đoković je ispustio samo dva poena - iskoristio je drugu set loptu i odveo meč u peti set.

I Alkaras i Đoković su na početku odlučujućeg gema propustili po jednu brejk loptu, da bi Španac u trećem ipak napravio brejk i poveo sa 2:1. Taj jedan brejk je na kraju bio dovoljan Špancu da slavi posle velike borbe koja je trajala četiri sata i 42 minuta. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija već ima pobednika Vimbldona! Bravo!
Tenis

Tenis

16.07.2023. 13:23

Srbija već ima pobednika Vimbldona! Bravo!

Luna Vujović osvojila je u finalu takmičenja do 14 godina na Vimbldonu, pobedila Britanku Holi Smart, iz Velike Britanije, 6:3, 6:1!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve