Sport
03.06.2023. 21:15
Beta

Novo saopštenje

KK Crvena zvezda: "Nećemo igrati finale ABA lige dok..."

Crvena zvezda
Izvor: Shutterstock

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je da neće igrati finale plej-ofa ABA lige dok se ne završi finale srpskog prvenstva i optužio čelnike regionalnog takmičenja da rade "pod uticajem jednog kluba koji želi da osvoji titulu van terena".

Zvezda se ove sezone plasirala u finale ABA lige i u polufinale domaće lige. Organizatori regionalnog takmičenja saopštili su da će se finale plej-ofa igrati od 12. do 22. juna, dok su organizatori domaće Superlige naveli da će se finalne utakmice igrati 10. ili 12. juna, 13. ili 15. juna ili 15. i 18. juna, u zavisnosti od trajanja polufinalnih serija.

U opširnom saopštenju nazvanom "Maske su pale - ne može titula ABA lige da se osvaja van terena", Zvezda je ostala pri stavu da neće igrati finale regionalnog takmičenja dok se ne završi finale domaćeg prvenstva.

"Crvena zvezda obaveštava javnost nakon sramnog saopštenja ABA lige sa terminima odigravanja finalnih utakmica – da neće igrati finale ABA lige čiji je početak zakazan za 12. jun. Klub ostaje pri svojoj odluci, kao što je i naveo u saopštenju od 31. maja, da neće igrati finale dok se ne završi finale srpskog prvenstva" navodi se u saopštenju na klupskom sajtu.
 

"U slučaju da ABA liga ne odstupi od ovog skandaloznog 'rešenja' svoje pravo ćemo potražiti na sudu. Odgovornost je trenutno samo i isključivo na čelnicima ABA lige", istakli su crveno-beli.

Zvezda je navela da je ABA liga zakazivanjem termina u vreme odigravanja finalne serije prvenstva Srbije, od 12. do 22. juna, "pokazala koliko je pod uticajem jednog kluba i ljudi koji je svojim delovanjem kompromituju i žele da osvoje titulu van terena".

Crveno-beli su naveli da je sportski direktor ABA lige Milija Vojinović odredio termine "nakon velikih pritisaka tokom četvrtka i petka i u direktnom dogovoru sa zvaničnikom Partizana Zoranom Savićem".

Zvezda je optužila Savića da je "revnosno tužakao crveno-bele u Evroligi i pojedinim španskim klubovima tokom ove sezone".

"Nismo upoznati sa činjenicom da je Zoran Savić zvaničnik ABA lige, već samo službenik jednog kluba i ove termine ne prihvatamo niti ćemo se pojaviti na terenu 12. juna kao ni 14. juna", piše u saopštenju.
 

"Ovom prilikom vas obaveštavamo da će sve vaše aktivnosti i pokušaj eventualnog proglašenja drugog finaliste osvajačem ABA lige pratiti sudske tužbe, ali i vaša materijalna i krivična odgovornost za kraj ABA lige ovakve kakve je poznajemo", dodaje se.

Zvezda je navela da se Vojinović nije udostojio da je kontaktira i konsultuje oko termina, niti da ga je bilo briga što klub mora da čeka "zbog besmislenih izgovora 23 dana do početka finala" i dodala da se termini finalnih utakmica određuju u dogovoru klubova učesnika.

"Kao odgovorno lice za ovaj galimatijas smatramo sportskog direktora lige Miliju Vojinovića koji je suprotno dogovoru sa Skupštine ABA lige pre početka takmičarske sezone 2022/2023 (gde je dogovoreno da se paralelno igraju utakmice u ABA ligi i međunarodnim takmičenjima), omogućio KK Partizan da ne igra utakmice u ABA ligi dok ne završi takmičenje u Evropi, bez ikakve konsultacije sa ostalim klubovima učesnicima, zbog čega smo došli do apsurdne situacije da nismo mogli ni da okončamo ABA ligu do kraja juna", navodi se.
 

Zvezda je upitala i kako je moguće da je finale prvenstva Slovenije važnije od finala prvenstva Srbije, posebno jer crveno-beli čekaju tri nedelje do početka finalne serije, koja do danas nije bila zakazana što, kako se ocenjuje, "jasno govori o nečijim namerama da osvoji titulu van terena marifetlucima, a ne igrom na terenu".

"Odlaganje utakmica jednom klubu zbog obaveza u Evropi do sada nikada nije bio slučaj. Svi klubovi učesnici plej-ofa Evrolige i Evrokupa, igrali su paralelno sa završnicom Evrolige i Evrokupa, i utakmice u svojim nacionalnim takmičenjima, osim u ABA ligi", saopštila je Zvezda i kao primer navela Real Madrid i njegove utakmice u španskom prvenstvu i na fajnal-foru.

Takođe, Zvezda je pomenula i finale NBA lige i upitala kako je moguće da Denver i Majami, klubovi koji su udaljeni hiljadama kilometara, igraju utakmice u razmaku od dva dana i ne žale se na umor, a da su razmaci između utakmica u ABA ligi po sedam dana.

Klub je podsetio da je 27. maja od ABA lige zahtevao da odredi termine finalnih utakmica, kao i da je 2016. godine igrao u Top osam fazi i da je paralelno sa završnicom ligaškog dela Evrolige igrao i završnicu ligaškog dela ABA lige i polufinale protiv Cedevite i kasnije finale protiv Mege.

"Izražavamo zadovoljstvo što su maske konačno i za sva vremena pale i što se vidi ko i šta radi. Zbog svega navedenog, Crvena zvezda tražiće da se o ovom problemu javno izjasni selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić koji je i prošle sezone imao šta da kaže na temu kasnog završetka lige, svi srpski klubovi učesnici ABA 1 i ABA 2 lige, kao i Partizan koji je takođe srpski klub", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve