Sport
05.12.2019. 18:26
R. E. / Index. hr

KOKOŠKOV: Hrvatska je bila košarkaški centar Evrope, danas nema klub

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novoizabrani selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov u intervjuu za hrvatski Index.hr govorio je, između ostalog, o Luki Dončiću i razlici između srpske i hrvatske košarke.

"Ja nastavljam tamo gde su stali moji prethodnici. Dušan Ivković, Željko Obradović i Saša Đorđević radili su fantastičan posao, negovali su tradiciju, te kult košarke i reprezentacije. Taj kult je nešto što je neophodno, da svaki igrač smatra da je čin igranja za svoju zemlju nešto posebno. S druge strane, u odnosu na Hrvatsku, mislim da imamo nešto bolji balans u sastavu, bolje smo popunjeni na većem broju pozicija. Sećam se reprezentacije Brazila koja je u jednom trenutku imala tri startna NBA centra, tri dominantna centra, Splitera, Varežaa i Nenea, a opet ništa nisu mogli uarade. Bez obzira na to koliko oni bili vrhunski, nisu mogli sva trojica u isto isto vrema da budu na parketu. Reprezentaciju ne čine imena, nego tim. Po meni su to dva ključna faktora koji čine razliku između srpske i hrvatske reprezentacije", rekao je Kokoškov za Index.hr.

Na pitanje novinara sa koje je planete Luka Dončić, Kokoškov je odgovorio da je možda reč o jednom od najsavremenijih igrača NBA lige.

"Do juče smo pričali o Luki kao o igraču koji dolazi, danas o njemu govorimo kao o jednom od najboljih igrača NBA lige. Košarka koju on sa svojih 20 godina igra stavlja ga u poziciju jednog od najdominantnijih igrača današnjice, a posebno je fascinantna brzina u kojoj se sve to odigralo. Više nema smisla pričati o njegovom potencijalu, Luka je takav narativ nadrastao. Njegova igra očarava. Jednako je opasan po koš suparnika kao što na fantastičan način razigrava ekipu i svakog svog saigrača čini boljim nego što možda objektivno jeste. Luka je danas možda i najsvestraniji igrač na svetu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ARMANDO BABANI

Kokoškov se u razgovoru za Index dotakao značaja plejmejkera za tim, što je, kako kaže, i sam osetio prošle sezone u Finiksu. Kao i o tome kako bi stvari mogle da se promene.

"Bez pravog i stručnog rada, s obzirom na veličinu tržišta, a pri tome mislim na Balkan, mi ne možemo biti konkurentni ruskom, španskom, francuskom ili američkom tržištu. Ta su tržišta ekonomski dosta jača od nas i to moramo da shvatimo. Ono što mi moramo da uradimo je da stvorimo određene regulative i da se povežemo sa Fibom što se tiče procesa proizvodnje igrača. Hrvatska je u osamdesetim godinama bila centar evropske klupske košarke, a danas nema nijedan klub u evropskim takmičenjima. Mislim da je to značajno. Da bi Hrvatska, a i sve ostale zemlje u regionu, mogle da konkurišu bogatijim silama, moraju početi puno više da ulagažu u rad sa mladima i u proizvodnju igrača. Talenata će na ovim prostorima uvek biti, ali šteta je da se takvi igrači ne prepoznaju ili da odaberu neki drugi sport jer ih košarka ne zanima. Treba raditi na popularizaciji košarke, stimulisati male klubove, male centre košarke, ulagati u edukaciju trenera i struke. To je jedini način kako se možemo vratiti na pozicije koje su nam nekada pripadale”, rekao je.

Povezane vesti - INTERVJU VLADIMIR KUZMANOVIĆ: Kokoškov nema Dončića, ali ima Bogdanovića

A onda su ga pitali koja su po njemu tri najbolja košarkaša u istoriji sa područja bivše Jugoslavije.

"Dražen je u vreme kad sam odrastao i formirao se bio idol generacija. Zbog Dražena smo zavoleli košarku. Dražen nije bio samo košarkaška zvezda, on je bio rock zvezda. Bez sumnje, Dražen je broj jedan, Sašu Đorđevića bih stavio na broj dva, Toni Kukoč na tri i Vlade Divac na četiri", istakao je Kokoškov.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ARMANDO BABANI

Potom je usledilo pitanje koja su po njegovom mišljenju top tri evropska košarkaša?

"Ovi koje sam sad naveo", odgovorio je uz smeh Kokoškov.

Povezane vesti - "VELIKA ČAST" Kokoškov: Nisam sanjao da radim u NBA, nego da vodim Srbiju

Selektor Srbije se dodatkao i mogućnosti da Šejn Larkin obuče dres košakrkaške reprezentacije Hrvatske, o čemu je u poslednje vreme bilo dosta priče. Kako ističe on u tome ne vidi nikakav problem.

"Mislim da treba uvek igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizovani stranac može da igra za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da oko tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora da donese kvalitet više, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da važi podjednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje", rekao je Kokoškov.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Odgovorio je i na pitanje da li bi preuzeo reprezentaciju Hrvatske?

"U karijeri sam vodio reprezentaciju Gruzije i Slovenije. Ja sam zanatlija, dakle, čovek koji se bavi terenom. Moj život i moj posao je košarka, ne politika. Da je postajao nekakav kontakt, zašto ne, sigurno bih razmotrio i takvu mogućnost. Nemam predrasuda, nisam apolitičan, ali politika nikad nije bila presudan faktor u mom životu, niti je kontrolisala poslovne odluke koje sam donosio", rekao je, između ostalog, Kokoškov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve