Sport
05.09.2021. 21:20
R.E.

Najskuplje Igre ikada

Koliko su, na kraju, koštale Olimpijske igre u Tokiju

tokio, olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Paraolimpijske igre u Tokiju završene su danas ceremonijom na Nacionalnom stadionu kojoj je prisustvovao prestolonaslednik princ Akišino, brat cara Naruhita.

"Mnogo smo puta mislili da se ove igre ne mogu dogoditi. Bilo je mnogo neprospavanih noći", rekao je danas Andrev Parsons, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Završna ceremonijaodržana je pod naslovom "Harmonična kakofonija", a organizatori su ovu temu opisali kao "svet inspirisan Paraolimpijskim igrama, svet u kojem razlike sijaju".

Kao i Olimpijske igre, Paraolimpijske igre su održane tokom vanrednog stanja u Tokiju.

"Verujem da smo bez većih problema došli do kraja igara", rekla je Seiko Hašimoto, predsednica organizacionog odbora.

Inače, u petak je japanski premijer Jošihide Suga najavio da neće ostati na toj funkciji. Objasnio je da se nadao većoj podršci zbog odluke da Olimpijske igre budu održane u vreme pandemije, ali su mnogi Japanci bili protiv takve odluke.

"Sada kada je premijer Suga primoran da da ostavku preuzimajući krivicu za neuspeh u borbi protiv korona virusa, nemoguće je tvrditi da su Olimpijske i Paraolimpijske igre bile uspešne", rekao je Koiči Nakano sa Univerziteta Sofia za AP.

Na Paraolimpijskim igrama ove godine je učestvovao rekordan broj sportista 4.405 i rekordan broj zemalja je osvojio medalje.

Dva atletičara iz Avganistana su učestvovala u takmičenju nekoliko dana nakon što su pobegli iz Kabula uoči nereda koji su usledili.

"Igre u Tokiju bile su model efikasnosti i ljubaznosti. Da nije bilo poteškoća u vezi sa Kovid-19, ove igre bi bile na vrhu najbolje organizovane Olimpijade kojoj sam prisustvovao", rekao je David Valećinski, istoričar koji se bavi olimpijadama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da su ovo najskuplje Olimpijske igre koje su do sada zabeležene. Japan je zvanično potrošio 15,4 milijardi dolara na organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, a nekoliko vladinih revizija pokazalo je da su stvarni troškovi dvostruko veći.

Pandemija korona virusa i zabrana prisustvovanja publike na igrama koštala je organizatore skoro 800 miliona dolara, koliki je bio gubitak jer je izostala prodaja karata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekskluzivno: Učesnica Olimpijskih igara Ivana Jorović o utiscima iz Tokija
Ivana Jorović

Ivana Jorović

01.08.2021. 09:56

Ekskluzivno: Učesnica Olimpijskih igara Ivana Jorović o utiscima iz Tokija

Teniserka Ivana Jorović se pre nekoliko dana vratila iz Japana sa Olimpijskih igara. Puna je utisaka i jedva smo čekali da ih podeli sa nama. Pitanja su samo navirala: kako se provodi slobodno vreme u Olimpijskom selu, šta se jede, kako Novak igra karte, sa kime su se sve družili, ali i šta Ivana planira dalje u svojoj karijeri.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve