Sport
07.09.2019. 15:24
R.E.

KOŠARKAŠKI BESMRTAN: Vlade Divac u Kući slavnih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon Dražena Dalipagića, profesora Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića, član Kuće slavnih postao je i Vlade Divac.

Ovo je verovatno najveće priznanje koje jedan košarkaš može da dobije i koje ga time čini košarkaški besmrtnim.

Kako pravilo nalaže, svakog novog stanara Kuće slavnih u nju uvodi jedan stari, a Divac se odlučio da to bude čovek s loga NBA lige - Džeri Vest.

Inače Vest je upravo generalni menadžer koji je izabrao Divca na NBA draftu, pa samim tim ova Divčeva odluka i ne čudi.

"Za mene je, kada se o košarci radi, to zapravo o ljubavi. Dobra stvar je što sam uz sebe imao mog agenta, Marka Flečera, da usput zaradim i neke pare", počeo je Divac uz osmeh.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Elise Amendola

U nastavku govora, Divac je govorio o važnosti ljubavi, definiciji košarke, zahvalio se određenim ljudima koji su bili deo njegove velike karijere, ali se i dotakao raspada SFRJ.

"Mislim da vam ljubav daje slobodu i snagu da onaj najbolji deo sebe delite sa drugima i da ih inspirišete. Ljubav vam daje moć da od nemogućeg pravite moguće. Kao i u životu, i u košarci morate da dajete da biste dobili. Na terenu ne dajete od sebe samo loptu nekome drugome, dajete fizičku i psihičku snagu, ulažete u to svoju strast, talenat, veru u saigrače. Tako se ta moć umnožava i cela ekipa pobeđuje."

Definicija košarke

"Košarka vam je na potpuno suprotnom kraju od sebičnosti. Ona počiva na davanju, na brizi jednih za druge. Kao i u životu, da biste bili uspešni u košarci, morate ponekad da idete do krajnjih limita. Ali, ono što uvek morate je da sklonite u stranu 'ja' i da usvojite 'mi'. Jer, kao što svi znamo, nema JA u reči 'tim'. Vaše takmičenje uvek se ogleda kroz vaše prednosti i slabosti. Bez pobeda ali i bez poraza, ne možete da uspete u košarci. Ona ne isključuje, ona uključuje."

"Košarka uključuje ljude različitog porekla, rase, nacionalnosti... Zahvaljujući viziji Džerija Vesta, ja sam jedan od prvih stranih košarkaša koji su draftovani i zaigrali u NBA ligi. Taj rizik, da otvorite vrata nečem novom, omogućio je Džeriju Vestu da meni ostvari snove. A u tom procesu, NBA je postao od 'američkog sna' najveći košarkaški brend na planeti. Hteo bih da se zahvalim ljudima koji su pomogli da se ovo desi i da ovde stojim pred vama", istakao je Divac.

Povezane vesti - OD TEPSIJE BUREKA DO KUĆE SLAVNIH: Jokić veća zvezda od Peđe i Divca 

Zahvalnost trenerima i saigračima

"Hvala mojim trenerima iz Jugoslavije. To su Nikola Opačić, Kime Bogojević, Dule Vujošević, Krešo Ćosić, Svetislav 'Kari' Pešić, Duda Ivković. Hvala mojim saigračima sa kojima sa igrao u Evropi, neki od njih su tu sada - Dino Rađa, Dobraš, Nikola Lončar...", rekao je Divac...

Raspad SFRJ

"Iako su politika, rat i mržnja pokušali da nas rastave, nisu uspeli u tome. Nisu znali da je naša ljubav jednih prema drugima jača od te mržnje koje su probali da nam ugrade. Ljudi Balkana su kao jedna disfunkcionalna porodica. Možemo mi da se bijemo i svađamo, ali na kraju krajeva - mi jesmo porodica", poručio je Vlade Divac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve