Sport
21.10.2019. 17:46
Jutarnji list

LJUDSKO TELO NEMA GRANICU: Kako je Kipčoge istrčao maraton za manje od dva sata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kenijac Eliud Kipčoge (34) nedavno je postao prvi čovek u istoriji koji je istrčao maraton za manje od dva sata. U idealnim uslovima maratona koji je održan u Beču 12. oktobra, Kipčoge je istrčao deonicu od 42.195 kilometara za sat vremena, 59 minuta i 40 sekundi.

Ipak, Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) nije rezultat priznala kao svetski rekord jer bečka trka nije bila službeno takmičenje. Bez obzira na to, Kipčoge je ispisao atletsku istoriju. Ipak, mnogi ističu da je Kipčoge fenomenalan rezultat postigao i zahvaljujući primeni naučnih dostignuća te uz pomoć svoga pokrovitelja, Džima Ratclifea, čija je kompanija Ineos finansirala bečki maraton, piše Jutranji list.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Jed Leicester/The INEOS 1:59 Challenge via AP

Ko je Eliud Kipčoge?

Eliud Kipčoge rođen je u okrugu Nandi u zapadnoj Keniji 1984. godine. Najmlađi je od četvero braće i sestara, a odgajala ga je samohrana majka, učiteljica. Oca je znao samo s fotografija. Kad je krenuo u srednju školu, svaki dan trčao je gotovo četiri kilometra do škole i natrag. Ipak, sa treningom  je počeo sa 16 godina kad je upoznao svoga trenera Patrika Sanga, kenijskog osvajača tri srebrene medalje sa svetskih atletskih prvenstava na Olimpijskim igrama. Spoznavši da je tinejdžer idealne građe za trkača na duge staze, Sang mu je pomogao da postane atletski superstar. Kipčoge je već 2003. godine na Svetskom atletskom prvenstvu u Parizu osvojio zlatnu medalju u trci na 5000 metara. Kasnije je osvojio olimpijsko srebro i bronzu na 5000 metara. Maraton trči zadnjih šest godina i olimpijski je pobednik iz Rija u toj disciplini. Prošle je godine na berlinskom maratonu postavio svetski rekord istrčavši deonicu malo dužu od 42 kilometra za dva sata, jedan minut i 39 sekundi. Kipčoge je oženjen, a sa suprugom Grace, koja ga je srčano bodrila u Beču, ima troje dece.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Jed Leicester/The INEOS 1:59 Challenge via AP

Ko je Kipčogeov pokrovitelj?

Nakon veličanstvene trke u Beču, Eliud Kipčoge pojavio se na konferenciji za novinare sa Džimom Ratclifeom, najbogatijim Britancem i vlasnikom hemijskog diva Ineos. Prema pisanju Guardiana, kompanija Ineos navodno je uložila više od 17 miliona evra u bečki maraton. Džim Ratclife (66) svestrani je ljubitelj sporta: bavi se skijanjem, biciklizmom i trči maratone. Nije mu stran ni avanturizam te je učestvovao u ekspedicijama na Severni i Južni pol. Ratclife je i vlasnik fudbalskih klubova Lausanne i OGC Nice, a u martu ove godine kupio je biciklističku franšizu Team Sky i nazvao je Team Ineos. Kao član Team Ineosa, kolumbijski biciklista Egan Bernal osvojio je ovogodišnji Tour de France.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA EDITORIAL USE ONLY

"Mi zarađujemo šest ili sedam milijardi dolara na godišnjem nivou, pa zašto je loše uložiti deo toga u sport", rekao je Ratclife.

Ipak, oni koji ga poznaju kažu da u svemu čega se prihvati želi ostaviti trag.

Povezane vesti - ISPISAO ISTORIJU, IAAF NE PRIZNAJE: Kipčoge oborio rekord u maratonu

Gde su granice ljudskih mogućnosti?

Eliud Kipčoge u Beču je trčao pod motom "No Human is Limited", što je mantra i Jima Ratclifea koji smatra da ljudsko telo nema granica.

"Mnogi vodeći naučnici smatrali su da idućih godina neće biti moguće istrčati maraton za manje od dva sata", rekao je za New Scientist Stephen Mears, stručnjak za sport.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Bob Martin/The INEOS 1:59 Challenge via AP

"Početkom 20. veka svetski rekord u maratonu bio je samo nešto manje od tri sata, ali to se brzo smanjilo u sledećim decenijama zbog poboljšanja tehnologije, treninga i prehrane", tvrdi Mears. Navodi primer Rogera Banistera koji je 1954. godine srušio "granicu snova" istrčavši u Oksfordu milju za manje od četiri minuta, velikim delom i zbog intervalnog treninga. Bilo je i drugih razvoja, poput razumevanja uloge koju naši umovi igraju u povećanju atletskih performansi.

"A onda jednom u atletskom životu dobijete sportistu poput Kipčogea. On ima izvanredan VO2max, maksimalni aerobni kapacitet, odnosno maksimalnu količinu kiseonika koje tijelo može uzeti te izuzetnu ekonomičnost, što znači da koristi energiju vrlo efikasno", ističe Mears.

Osim što je maraton u Beču bio tempiran u idealnim uslovima, Mears ističe da postoji i psihološki aspekt. Podseća da je Kipčoge prvi put pokušao istrčati maraton za manje od dva sata 2017. godine u Monzi, kad mu je pokrovitelj bila kompanija Nike. Malo mu je nedostajalo jer je u cilj ušao s vremenom od dva sata i 25 sekundi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Jed Leicester/The INEOS 1:59 Challenge via AP

"Kad drugi put krenete da istričite maraton za manje od dva sata, imate u glavi da vam nedostaje samo 25 sekundi", istakao je Mears.

Koliko su važne Kipčogeove patike?

Kompanija Nike je još za prvi Kipčogeoov pokušaj da sruši famoznu granicu od dva sata u maratonu dizajnirala specijalne patike. Te patike u đonovima imaju pločicu od ugljikovih vlakana, a predmet su rasprava jer se smatra da pomažu trkačima. Analiza New York Timesa, kao i nezavisna akademska studija, ukazuju na to da su tvrdnje o čudesnom uticaju Nike-ovih patika tačne. Uostalom, tokom pet najbržih muških maratonskih trka u istoriji, održanih od 2018. godine do sada, atletičari su trčali u tim patikama. Ipak, Kipčoge je tokom priprema za Beč dobio novu, poboljšanu verziju.

Povezane vesti - VRATIO SE LOŠ MOMAK NBA PARKETA: Ja sam seljak u duši i četnik

Šta je Kipčoge konzumirao pre i tokom trke?

Budući da su ugljikohidrati ključni za sportove koji iziskuju izdržljivost, ni maraton nije izuzetak. Stoga je u subotu ujutru Kipčoge u organizam uneo veliku količinu ugljenohidrata. Kao i tokom ranijeg pokušaja rušenja granice od dva sata tokom maratona u Monzi, i u Beču je trčeći uzimao ugljikohidrate. Većina ugljikohidrata koje je konzumirao tokom istorijskog maratona bila je u tečnom stanju. Prema Mearsu, kenijski maratonac koristio je energetsko piće Maurten koje sadrži 80 grama ugljikohidrata po obroku od 500 mililitara. Pomagači na biciklima Kipčogeu su dodavali vodu i energetska pića tačno u ruku pa nije gubio vreme uzimajući ih sa stolova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kako je izabrano mesto i vreme istorijskog maratona?

Kipčogeovi sponzori više od godinu dana tražili su idealno mesto i izbor je pao na bečki park Prater, praktički ravnu stazu, bez ikakvih uzbrdica, dobro zaštićenu i s dovoljno svetlosti. Znalo se i da će se maraton održati  između 12. i 20. oktobra.

Ekipa meteorologa analizirala je vremenske prilike, a tačno vreme početka trke nije se znalo sve do petka kada je procijenjeno da će od 8.15 uslovi biti najbolji, s temperaturom od 10 stepeni, bez vetra i s niskim procentom vlage.

"Temperatura od 10 Celzijevih stepeni smatra se dobrom referentnom vrednosti za savršene uslove trčanja prilikom maratona, u kombinaciji s niskom vlagom", navedeno je u blogu kompanije Ineos.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Jed Leicester/The INEOS 1:59 Challenge via AP

Pored toga, Kipčoge je imao i veliki tim "zečeva", 41 dugoprugaša koji su zapravo stvorili ljudski štit oko fenomenalnog Kenijca. "Zečevi" su bili podeljeni u dve grupe i smenjivali su se tokom trke: držali su ritam maratona i štitili Kipčogea od vetra.

Eliud Kipčoge, takođe, priznao je da su uslovi bili odlični i da se od početka trke dobro osećao.

"Najsretniji sam čovek na svetu jer sam istrčao maraton za manje od dva sata. Sve je u našim glavama jer nijedan čovek nije ograničen. Očekujem da će nakon današnjeg dana više ljudi delom sveta trčati manje od dva sata", istakao je Kipčoge.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve