Sport
28.01.2022. 14:54
Tanjug

Produžila ugovor

Marina Maljković objasnila ko je "krivac" što je ostala selektor

Marina Maljković, 28. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Selektorka ženske košarkaške reprezenetacije Srbije Marina Maljković izjavila je da je veliki razlog ostanka na toj poziciji bio predsednik KSS Predrag Danilović.

Maljković produžila je ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije, koji je istekao krajem decembra 2021. godine i ona će u naredne dve godine sa klupe predvoditi žensku reprezentaciju na velikim takmičenjima.

"Danilović je veliki razlog mog opstanka, to je sasvim sigurno. Verujem da je Saša Danilović garancija za ispunjavanje mojih košarkaških ambicija", rekla je Maljković na konferenciji za medije u Košrakškom savezu Srbije.

"Sportski motiv uvek mora da postoji, ali on nije bio predusdan u mojoj odluci da ostanem selektroka Srbije. Kao neko ko je obišao sva mora i okeane, dobro znam tradiciju koja obavezuje kapetana da zadnji napusti brod u slučaju problema. Reč patriotizam je toliko istrošena da ne želim da je koristim. Naša stara lepa reč, koju koristi jedan od mojih omiljenih pisaca Jovan Dučić, jeste rodoljublje i ona meni lepše zvuči", rekla je Maljković.

Prvo veliko takičenje nakon produžetka ugovora biće kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo u Australiji, koji se od 10. do 13. februara igra u Beogradu.

Marina Maljković, 28. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

"Smena generacija je teška je i u zemljama sa mnogo bogatijim biološkim rezervoarom nego što je naši. Na primer, 12 francuskih repereznatatvki daje nacija od 75 milona, a 12 španskih daje 45 milona. O Rusiji, Kini i Americii da ne govorimo, a sve te ekeipe su naši direktni protivnici u borbi za medalje. Setimo se za trenutak Vidovdana 2015. godine. Od prvog do drugog evropskog zlata ženske košrakške reprezentacije prošlo je šest godina. Uporedite ta dva tima, koliko personalnih promene, koliko novih imena.... Obično velike ekipe drže jednu istu grupu ljudi mnogo duže. Crkva meri vreme zagledana u večnost, a košraka meri vreme u sekundi, sekunda je večnost Zlato iz 2021. godine u Valensiji je već davna porslost. istorija. Ko to ne zna, ne treba da se bavi ovim poslom. Imajući sve navedno, sve čudne poglede i pitanja "kako možeš više", ja sam ipak odlučila da pored brojnih ponuda koje su stizale sa svih kontineta, ostanem tu, kod kuće u Srbiji", rekla je Maljković.

"Nakon Tokija našu reprezenataciju i košarku napustile su velike igračice. Mi smo ostali smo na manje od pola tima iz Tokija", dodala je Maljović.

"Igračice sa klupe postaju lideri, a one koje nisu ni igrale - sedaju na klupu. To je mnogo gadna i teška priča. Ali mene i te kako inspiriše rad sa njima. Užasno me motiviše nova krv i nove stvari kroz koje ću prolaziti na treninzima sa mladim devojkama. Mi smo svojim radom i rezultatima, sa četiri velike medalje, razmazili domaću publiku i prelako zaboravljamo da do pre šest godina prakično nismo imali reprezenatciju, dodala je Maljković.

"Više nego na medalje, kao sportski radnik i Srpskinja ponosna sam na Pokret za žeznsku košarku i na Institut za ženski sport koji sam osvnovala, jer sam uspela da uđem u bazu u srž, našeg društva i da kroz socijalno odgovorne akcije , više hiljada devojčica ukljucim u trenažni proces. Postojimo zato što stavramo reprezentativke u košarci,a li u drugim sportovima", istakla je Maljković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da mu je drago što je saradnja nastavljena.

"Izuzetno sam srećan što smo postigli dogovor sa, pre svega, mojom prijatel?icom, a onda i selektorkom ženske reprezentacije Marinom Mal?ković. Činjenica koja treba da se naglasi jeste da je Marinina predanost i odanost ovoj kući, Košarkaškom savezu, kao i reprezentaciji i u tome da svaki put kada treba da dođe provodi vreme u karantinu. Od pola godine ili koliko već bude sa reprezentacijom, provede sigurno tri-četiri meseca u karantinu, što pokazuje njenu predanost KSS i devojkama koje trenira. Ponavaljam da sam stvarno srećan i zadovoljan što će Marina sa nama biti još najmanje dve godine", rekao je Danilović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tristan Vukčević novi košarkaš Partizana
Tristan Vukčević, 27. 1. 2022.

Dolazi iz Real Madrida

27.01.2022. 14:30

Tristan Vukčević novi košarkaš Partizana

Dosadašnji mladi košarkaš Real Madrida Tristan Vukčević novi je igrač Partizana, potvrđeno je iz kluba.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve