Sport
15.06.2024. 22:15

Sve je spremno

Najbolje je da se ne očekuje ništa

1
Izvor: Shutterstock

Sve je spremno. Utakmicom Nemačka ‒ Škotska, 14. juna 2024. na “Alijanc areni“ u Minhenu, biće i zvanično otvoren 17. šampionat Evrope u fudbalu.

Mesec dana kasnije, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, odigraće se finale šampionata koji fudbalska planeta s nestrpljenjem očekuje.

“Ujedinjeni fudbalom, ujedinjeni u srcu Evrope“ ‒ zvanični je slogan prvenstva. Izabran je da bi se “promovisala raznolikost i uključivanje“ ma šta da to znači.

Zvanična maskota 17. šampionata je Albert, plišani braon medved s crnim očima i plavim dresom sa brojem 24 na leđima.

U grupnoj fazi šampionata na kome učestvuju 24 najbolje reprezentacije kontinenta igraće se dve do četiri utakmice svakog dana.

IDEMOOOOO (FOTO)

"Orlovi" spremni za EURO

1

"Orlovi" spremni za EURO

13.06.2024. 19:35

IDEMOOOOO (FOTO)

Takmičenje nastavljaju po dve prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plus četiri trećeplasirane s najboljim rezultatima. Osmina finala na programu je od 29. juna.

Ukupno, računajući sve faze, odigraće se 51 utakmica na stadionima u deset nemačkih gradova. Preciznije, 36 u grupnoj i 15 u nokaut fazi.

Među učesnicima su i tri zemlje bivše Jugoslavije – Srbija, Slovenija i Hrvatska.

Na prvom šampionatu 1960. igranom pod imenom Kup nacija u završnici su igrale četiri ekipe. Od 1996. na Prvenstvu Evrope mesta u završnici bilo je za 16 reprezentacija, a od 2010. za 24.

Od onih reprezentacija koje su izborile pravo učešća na 17. Euru šest je neporaženo prošlo kroz kvalifikacije. Reč je o selekcijama Portugala, Belgije, Rumunije, Mađarske, Francuske i Engleske. Samo jedna od šest pomenutih, Portugal, zabeležila je pobede u svakom meču uz 36 datih i sa samo dva primljena gola, što je impresivan bilans. Na visini zadatka u kvalifikacijama bili su i sastavi Španije i Škotske, odnosno Austrije i Turske koja će u Nemačkoj imati izuzetnu podršku svojih navijača.

Titulu brani reprezentacija Italije, koja je 2021. godine, u finalu na londonskom “Vembliju“, pobedila Englesku. Prvi protivnik zvaničnog šampiona u Nemačkoj biće selekcija Hrvatske.

Zanimljivo je da Englezi nikada nisu bili prvaci kontinenta. U jednom jedinom finalu, 2020, poraženi su od Italije nakon izvođenja penala.

Nemci su sve učinili da ovaj događaj i zaista bude događaj. Oni najsrećniji sve će pratiti sa tribina. Domaćin računa da će 2,7 miliona navijača gledati mečeve s plaćenim ulaznicama.

“Ono što je neverovatno jeste podatak da su gotovo sve karte za sve utakmice prodate. Bar tako tvrde organizatori, a potvrđuju nemačke novine“, govori za “Ekspres magazin“ Dragoslav Stepanović, naš proslavljeni stručnjak koji godinama živi u Frankfurtu.

Istovremeno, kaže Stepanović, Nemačka računa i na posetu još desetak miliona gostiju rešenih da u deset gradova širom zemlje ovaj događaj prate na neki drugi način. Konkretno na video-bimovima u neposrednoj blizini stadiona ili brojnim gradskim trgovima.

U igri su i nezapamćene mere obezbeđenja. Zvanično je saopšteno da će 22.000 policajaca voditi brigu da sve protekne u najboljem redu. Pod prismotrom će biti ne samo navijači, već jednako i teroristi, nasilni huligani, “putujući“ kriminalci, lopovi i “ozbiljni kriminalci“. Takođe i brojni migranti.

Protokolima bezbednosti pažnja policije više nego ikad biće usmerena na fudbalske huligane jer je nasilje na sportskim borilištima i prostorima oko njih svakodnevica u mnogim zemljama Evrope, pa i samoj Nemačkoj. Posebnu pažnju, naglašava se, domaćin je nameren da posveti navijačkim grupama koje pristižu iz Engleske, zatim onima iz Holandije, Turske, Italije i Francuske. Smatraju ih najekstremnijim. Domaćini takođe strepe i od nemačkih huligana koji su najavili da će svima pokazati kako su oni gazde u svojoj kući.

“Ne znam da li da idem na stadion, još razmišljam. Ljubiteljima fudbala čak i preko društvenih mreža stižu ozbiljne pretnje. I Nemci kao domaćini nisu do kraja zadovoljni u ovom segmentu uprkos činjenici da već sada, dakle uoči prvenstva, hitro reaguju i potvrđuju maksimalnu prisebnost. Svi mediji su objavili da je pre nekoliko dana uhapšen čovek koji je navodno pristigao u Nemačku s namerom da na nekom od stadiona napravi glupost“, govori popularni Stepi.

Pored nemačke o bezbednosti srpske selekcije, brinuće i srpska policija. Snage srpskog MUP-a biće deo Međunarodnog centra za policijsku saradnju. Svi naši policajci, saopšteno je, biće raspoređeni u gradovima gde reprezentacija Srbije bude igrala svoje mečeve u grupi C, protiv Engleske, Slovenije i Danske. Domaćini su naglasili i to da će “srpska policija biti u Nemačkoj i zbog lakše komunikacije između lokalne policije i srpskih navijača, kao i da bi se lakšom razmenom informacija smanjili bezbednosni rizici“.

Od srpskih navijača, međutim, najviše zaziru Englezi. Naravno, u svojim medijima. Izvesni autor čitanog “Dejli mejla“ podseća da su Zvezdini navijači drvenim kočevima napali pristalice Mančester junajteda i sve se to, navodno, događalo u Beogradu. Ali, tu se njegova, misli se na autora teksta, prljava igra ne završava. Navijače “crveno-belih“ opisao je “kao razbojničku armiju sa jednom od najstrašnijih reputacija u Evropi, specijalizovanu za ratove bandi, političko nasilje, organizovani kriminal i reketiranje“. Obično lopov viče držite lopova, kaže naš narod. Zato će domaćini 17. šampionata Evrope mnogo više i brinuti o licemernim Englezima, a mnogo manje o onim drugim.

Nemačka je zapravo prvi put domaćin Evropskog šampionata. Onaj iz 1988. igran je u zemlji s imenom Zapadna Nemačka.

Iz našeg ugla mala zanimljivost je što su Srbija i Slovenija prvi put na evropskom šampionatu posle gotovo četvrt veka. Obe zemlje su poslednji put igrale 2000. godine (Srbija pod imenom SCG), a i tada su, kao i sada, bile u istoj grupi. Međusobni duel završen je 3:3, iako su Slovenci posle prvog poluvremena vodili 3:0.

“Orlovi“ prvu utakmicu igraju 16. juna protiv Engleske, drugu četiri dana kasnije sa Slovenijom, a protiv Danske sasvim je moguće odlučujuću za plasman među 16 ekipa koje nastavljaju takmičenje 25. juna.

“Sve teče po planu, završni deo priprema je protekao u najboljem redu. Uradili smo ono sto smo mislili, odigrali utakmice bez povreda i niko se ne žali. To me zadovoljava“, naglasio je srpski selektor pred odlazak u Nemačku.

Stručnjaci, ali i superkompjuter favoritom za osvajanje Evropskog šampiona proglasili su Englesku. Nešto manje šanse daju se Francuzima i Nemcima, odnosno favoritima iz potaje, Špancima i Portugalcima. Italijani se u ovim pričama ne pominju.

“Kako se bliži šampionat, iako atmosfera nije ni približna onoj iz 2006. godine, Nemci sve više veruju u svoju reprezentaciju. Celokupna fudbalska javnost zapravo ih vidi u završnici, tačnije među one četiri ekipe koje će jurišati na najviši plasman“, kaže Stepanović.

Bivši jugoslovenski reprezentativac i internacionalac podseća i da Nemci imaju veliki motiv.

“Na tri poslednja takmičenja ispali su već u prvom krugu. To im se nikada pre nije desilo. Sada žele uspeh možda više nego ikada i siguran sam da će sve učiniti da taj cilj i ostvare. Čini se da imaju i tim za tako nešto, brojne navijače uz sebe. Uostalom, domaćini su.“

U prognozama od zemalja bivše Jugoslavije najveće šanse daju se Hrvatima, vicešampionu sveta iz 2018. Srbija prema superkompjuteru ima samo jedan odsto šansi da se domogne titule, dok su Gruzija, Albanija, Slovenija i Slovačka totalni autsajderi.

“U poziciji smo da se ne razmećemo, takođe i da mnogo ne obećavamo. Svestan sam naravno gde je mesto naše reprezentacije i zato ne treba bilo šta obećavati. Velike izjave ništa ne znače, prazna obećanja takođe“, govori mirno s namerom da predupredi bilo kakvu euforiju predsednik FSS-a Dragan Džajić koji će u Nemačkoj biti na čelu srpske ekspedicije.

Legendarni as, koga iz igračkih dana vežu lepe uspomene za šampionate kontinenta, pred odlazak na EP imao je razgovor sa igračima i stručnim štabom.

“Sve vrednosti koje kao reprezentacija imamo treba potvrditi na terenu. Prevashodni zadatak, dakle, jeste da kroz dobre igre izborimo mesto u drugoj rundi. Mislim da taj i takav cilj, uprkos velikom iskušenju koje čeka naše fudbalere, nije neostvariv“, uveren je Dragan Džajić.

I sam je bio učesnik ovog takmičenja. Daleke 1968. na završnom turniru tadašnjeg Kupa nacija Jugoslaviju je u prvoj utakmici čekao duel sa Engleskom. Prepotentni i nadmeni, s oreolom zvaničnih svetskih šampiona, Englezi su doputovali u Italiju s ciljem da trijumfuju i postanu apsolutni fudbalski vladari fudbalske planete. Nisu uspeli. Upravo golom Dragana Džajića, posle centaršuta Vahidina Musemića, Englezi su se iz Firence vratili kući, a reprezentativci tadašnje Jugoslavije otputovali u Rim na finalni meč.

I na debiju Srbije na evropskim šampionatima prvi protivnik biće opet moćna Engleska.

“Na Šampionat Evrope niko ne dolazi da bi izgubio utakmicu. Na startu nas čekaju tri zaista velika iskušenja. Svaka od tri reprezentacije iz naše grupe na svoj način je neugodan rival. Englezi jesu najneugodniji, ali ni sa Dancima neće biti lako, zaslužuju svako poštovanje, fudbalski su moćni. Sa Slovencima takođe. Međutim, selektor Stojković veruje u naše momke, ja takođe. Opšte opredeljenje je da na svakoj utakmici pružimo maksimum pa šta bude“, poručio je dan uoči odlaska naše selekcije na EURO 2024. Dragan Džajić.

Na sajtu UEFA uoči Evropskog šampionata mogla se pročitati i izjava selektora Dragana Stojkovića.

“Postigli smo nešto veliko. Ovaj plasman na EURO je dugo očekivan. Bilo je mnogo propuštenih prilika u prošlosti, ali ovaj put cilj koji sam sebi postavio kao glavni trener, a koji je kao autoritet postavio Fudbalski savez Srbije, ispunjen je.“

Baš kao i predsednik FSS-a, i selektor je u ulozi kapitena učestvovao na Prvenstvu Evrope daleke 2000. godine.

“Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo tada da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što je, samo po sebi, najvažnije. Uostalom, cilj svake reprezentacije i tada i sada bio je učešće na finalnom turniru. Mi u poslednjih četvrt veka nismo bili među učesnicima. Očigledno su morali da čekaju mene da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo posle toliko godina. Šalim se, ali činjenica je da sam tada bio kapiten reprezentacije i vođa tima na terenu. Sada, posle više od dve decenije, imam zadatak i privilegiju da kao selektor vodim reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo i drago mi je zbog svega.“

Ta i tako kvalitetna generacija se baš i nije proslavila te 2000. godine. Da li će ova koju u ulozi kapitena predvodi Aleksandar Mitrović? Selektor Stojković je kao i uvek optimista uprkos što je njegov tim u prvoj generalki pred EŠ, posle loše igre, poražen od Austrije.

Biće Srbija prava u Nemačkoj. Imamo ispred sebe i Švedsku, odličnog rivala, sabraćemo utiske da vidimo šta Srbija može da pruži. Rešavaćemo neke probleme u hodu. Imamo dovoljno vremena. Utakmica je odlična za analizu. Nisam srećan što smo izgubili, ali sam zadovoljan reakcijom i što smo bili blizu pozitivnih rezultata“, govorio je selektor.

Oglasio se i posle meča sa Švedskom koji je njegov tim rešio u svoju korist ubedljivom pobedom od 3:0.

Odigrali smo na visokom nivou. Mislim da su momci delovali koncentrisano, o motivaciji da ne govorim. Ne treba praviti euforiju od ovoga, treba nastaviti sa radom i očekivati još bolju Srbiju u Nemačkoj“, naglasio je Dragan Stojković Piksi.

Većina veruje da Srbija uprkos promaji u odbrani, pokazale su to i kvalifikacije, ali i dva meča uoči Nemačke, ima šanse da zajedno sa Engleskom prođe u drugi krug. Međutim, ima i onih koji ne misle tako. Dragoslav Stepanović je zapravo više nego suzdržan u prognozi.

“Protiv Austrije smo igrali neuverljivo, Šveđani nam umalo nisu dali pet golova. To je zato što selektor još proba. Zbunjen sam u najmanju ruku. Stojković je kao selektor prošao s reprezentacijom kvalifikacije za SP onda i sam svetski šampionat na kome smo se obrukali, zatim kvalifikacije za EURO i još nije uspeo da nađe tim. A pošto nije, šta onda da očekujemo. Lično, ne očekujem ništa. Ali stara je istina i to da kad najmanje očekuješ dobiješ najviše.“

Stepanović je pričao i o pojedincima, kao i igri reprezentacije.

“Raduje me to što konačno Mitrović i Vlahović igraju u tandemu. Nikad mi zapravo nije bilo jasno zašto jedan sidraš i jedan sprinter ne mogu da budu u sastavu u isto vreme. Mitrović može čak i okružen trojicom da primi svaku loptu i da je prosledi Vlahoviću koga je zbog njegove brzine teško zaustaviti. Po meni, to je idealna kombinacija da u špicu imaš sidraša i sprintera.“

Biranim rečima Stepanović govori i o Dušanu Tadiću. Kaže da je fantastičan igrač, sjajan dribler i neko ko je sposoban da lucidnim potezom pronađe rupu u odbrani protivnika, proigra saigrača.

“Užasno žalim što izuzetno talentovani Aleksandar Pavlović nije prihvatio poziv da igra za Srbiju. Momak je čudesan, starter je u Bajernu, biće u sastavu Nemačke i na EP-u. Njegova lopta ima oči, kod predaje, statistika potvrđuje, njegove eventualne greške se svode na samo 10 procenata, što je neverovatno. To je igrač koji nedostaje Srbiji na sredini terena“.

Kroz odbranu “orlova“, tvrdi Stepanović, struji promaja i to je ono što iskusnog stručnjaka najviše brine.

“Defanziva osvaja prvenstva, ostavlja timove u ligi, osvaja evropske kupove. To je najvažniji deo tima, naša u kontrolnim utakmicama pred EŠ nije ulivala poverenje. Nije mi jasno kako ne možemo da nađemo bekove, nekada smo ih u Srbiji imali u izobilju.“

Stepanović nije bežao ni od toga da progovori i nekoliko rečenica o selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

“Umesto da uigrava tim, on izgleda živi od izmišljanja timova koji bi mogli da pobede sledeću utakmicu. Ne znam šta više proba. S njim u ulozi selektora Srbija nema ni igru ni uigran tim.“

Engleska, Slovenija i na kraju Danska. Koga i kako pobediti bilo je pitanje za Ivana Golca koji fudbal na Ostrvu poznaje bolje od svih.

“U nekim prošlim vremenima, istina kad smo bili fudbalska zemlja, događalo nam se da na startu evropskih ili svetskih šampionata imamo najjačeg protivnika i favorita takmičenja, ali tada je naša selekcija posedovala i tu sposobnost da ne izgubi tu i takvu utakmicu. Iskustvo, takođe, kazuje da nama zapravo nikada problem nisu pravile velike ekipe, već one prosečne. S te strane je dobro što je Engleska prvi rival. Na startu svaka ekipa pruža maksimum, nerešeno bi bilo ravno pobedi.“

Golac ističe da je na meču protiv Austrije malo toga dobrog video u igri naše selekcije.

“Brine i to što su Šveđani imali posed lopte 70 posto. Ako isto dozvolimo Englezima, bićemo u velikom problemu. I formacija 3-5-2 je problematična. Srbija nema kreativnost, onaj Austrijanac je u Beču sam igrao protiv naših. Jeza me hvata kad pomislim koga sve Englezi imaju na sredini terena.“

Golac takođe naglašava da naš tim ne deluje sigurno i uigrano.

“Ako se budemo branili kao u Beču, ne piše nam se dobro. Takođe, i ako Englezima prepustimo inicijativu, bićemo u velikom problemu. Njihovi skauti su nas odlično skenirali, Sautgejt će protiv Srbije izvesti na teren, siguran sam, tim s pojačanim srednjim redom. Svestan je očigledno da smo na tom delu spori, prespori, u duelima nedovoljno čvrsti i agresivni. Naravno, da bi se pobedilo, mora se i zatresti mreža protivnika. Englezima ne možemo dati onakav gol kakav je Milinković-Savić postigao u Beču.“

Englezi su, naglašava Golac, ekipa koja kvalitetom dominira u našoj grupi. Međutim, Golac upire prostom i na Dance.

“Moćan su tim, uigran tim, disciplinovan. Po meni su najozbiljnija ekipa u našoj grupi, igraju brz i kvalitetan fudbal. Za nas bi bilo bolje da prvo igramo sa Dancima, a tek onda sa Slovencima. Međutim, ni Slovence ne smemo da potcenimo. Igraće protiv nas maksimalno angažovano i željni dokazivanja. Opet će na velikom iskušenju biti odbrana našeg tima jer dueli Srbije i Slovenije po tradiciji obiluju golovima.“

Golac kazuje i da se ne treba osvrtati unazad uz podsećanje da to što smo nekad pobeđivali Engleze ne znači da to naša selekcija može učiniti sada.

“Nismo ono što smo nekad bili i tu je tačka. Nismo trenutno ni reprezentacija koja ima neki naglašen kvalitet, neophodnu uigranost i ubojitost, čvrstinu u svakoj liniji. Baš zato neću i ne mogu da nudim praznu priču kako je sve moguće. Neću, dakle, da pravim budalu od sebe i da se rugam narodu. Naravno, navijaću da napravimo ako je to moguće što više.“

Možda je najbolje ovu priču završiti izjavom selektora Stojkovića upućenom onima koji veruju da nada uvek poslednja umire.

“Neka nas bodre, veruju u nas, nećemo ih razočarati, iako nema euforije kao pre dve godine. To je dobro za nas, da ne razmišljamo o osećanjima. Ipak, znam da su očekivanja velika, to je strast, patriotizam, i to ne može da se iskoreni iz ljudi. Uradićemo sve da napravimo rezultat i obradujemo naciju. Znam da temperatura raste i da će svi gledati“, zaključio je selektor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve