Sport
31.12.2023. 02:25
R.E.

Godina za pamćenje

Kako nas je 2023. podsetila da smo sportska nacija

novak djokovic
Izvor: ANSA / ALESSANDRO DI MARCO

Možemo do duboko u noć da diskutujemo o tome kakva je godina, koju polako ispraćamo, bila. Da li ćemo je pamtiti po dobrom ili po lošem?

Činjenica je da su je obeležila dva rata, inflacija, rast desnice u svetu, konstantna geopolitička nestabilnost... Ukoliko bismo se na ovome zaustavili, definitivno bismo mogli da kažemo da je 2023. bila za zaborav. 

Međutim, 2023. ima i drugu stranu medalje. Onu lepšu. Na njoj ćemo, između ostalog, pronaći i sport, odnosno sportske uspehe domaćih sportista. 

Kako želimo da u 2024. uđemo sa pozitivnim mislima, u ovom tekstu ćemo se baviti baš ovom temom - uspesima srpskih sportista.

Zbog njih ćemo 2023. pamtiti kao godinu u kojoj smo se podsetili na to da smo sportska nacija. Pamtićemo je po neprospavanim noćima zbog Đokovića i Jokića... Zbog medalja i uspeha na koje smo čekali godinama.

Počećemo od, verovatno, jednog od najvećih sportista svih vremena - Novaka Đokovića

Đoković je u 2023. ponovo pisao istoriju. Dominirao je teniskim terenima i izluđivao protivnike koji su duplo mlađi od njega. Postavio je rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu, osvojio je tri Grend slema i završni Masters u Torinu. 

Bila je ovo godina za pamćenje za najboljeg tenisera svih vremena i još jedna potvrda da je rano za penziju.

Još jedan srpski sportista je dominirao, preko bare, u ovoj godini. Nikola Jokić možda nije uspeo da se domogne treće uzastopne MVP nagrade, ali ga to nije sprečilo da Denveru donese prvu titulu u NBA ligi u istoriji.

Iza Jokića je sezona iz snova, koja je mogla da bude krunisana medaljom sa Svetskog prvenstva, ali se nadamo da ćemo najboljeg centra NBA lige gledati na Olimpijskim igrama u Parizu

Iako je na Svetsko prvenstvo u košarci otišli bez Jokića, Micića, Kalinića, Nedovića i Lučića, reprezentacija Srbije se vratila sa srebrnom medaljom

Bogdan Bogdanović
Izvor: EPA / ROLEX DELA PENA

Uspeh je utoliko veći zbog činjenice da najveći deo domaće javnosti, pred početak prvenstva, nije verovao u selektora Svetislava Pešića i momke koji su odlučili da žrtvuju još jedno leto zbog reprezentacije. 

Ostaje nada da smo konačno naučili lekciju, da ne kritikujemo unapred i da verujemo u naše sportiste. Šansu za popravni, kao navijači, imaćemo već sledeće godine kada će se naša reprezentacija boriti za medalju na Olimpijskim igrama. 

Kada pričamo o košarci, tu su naravno i srpski basketaši

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu jer je u finalnoj utakmici pobedila Litvniju rezultatom 22:20.

Evropa se po peti uzastopni put uverila da se najbolji basket igra u Srbiji!

Na uspehe u tenisu, košarci i basketu smo navikli, a polako se navikavamo i na sjajne rezultate u atletici.

Ivana Španović
Izvor: EPA / Robert Ghement

Kada ovo kažemo ne mislimo na Ivanu Vuletu koja je u 2023. godni ponovo obradovala naciju najsjanijom medaljom. Vuleta je u avgustu osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti i na najbolji način najavila napad na jedino zlato koje joj nedostaje. Cilj u Parizu je jasan, ali bez obzira na rezultat Ivana će ostati upamćena kao najuspešnija atletičarka koju je naša zemlja ikada imala.

Međutim, Srbija ne treba da se brine za njenu naslednicu. Angelina Topić je dokaz da srpska atletika ima budućnost. Ona je na Evropskom prvenstvu za starije juniore osvojila zlato i svima stavila do znanja da je pred njom svetla budućnost. 

Ovaj tekst ne bi bio potpun bez devojaka koje nas godinama unazad ostavljaju bez teksta. Reč je naravno o srpskim odbojkašicama. Možda su nas navikle na zlato, ali to ne znači da srebro sa Evropskog prvenstva nije veliki uspeh. Ekipa koju predvodi sjajna Tijana Bošković  je u 2023. nastavil niz velikih takmičenja sa kojih vraća sa medaljom. 

Ovu godnu ćemo pamtiti i po tome što je fudbalska reprezentacija Srbije konačno zaslužila da se nađe na listi najvećih uspeha srpskog sporta. Fudbaleri Srbije su posle više od dve decenije konačno ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo

Na najvećoj evrospkoj fudbalskoj sceni gledaćemo ih sledeće godine u Nemačkoj i možemo samo da se nadamo da nas fudbaleri neće razočarati. 

Bila je ovo, u sportskom smislu, godina za pamćenje. Naredne, 2024. očekuju nas Olimpijske igre i nova šansa da se ponovo osećamo kao sportska nacija. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve