Sport
18.06.2020. 13:53
Zoran Šećerov

Nikad poražen

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan od najvećih boksera sveta svih vremena, Flojd Mejveder mlađi, pripada dinastiji izvanrednih sportista. Jedini je borac u istoriji boksa koji je u profesionalnoj karijeri u 50 mečeva zabeležio isto toliko pobeda uz 27 nokauta. Rođen je u Grand Rapidasu, država Mičigen, 24. februara 1977. godine. Njegov otac je takođe bio sjajan bokser. Svojevremeno je u finalu Svetskog prvenstva ukrstio rukavice sa legendarnim Rejem Leonardom, a jedan od braće njegovog oca, Rodžer, takođe se visoko kotirao u ovom sportu. Zbog svega toga nikoga nije iznenadilo što je dečak odabrao baš boks kao sport, ali i kao profesiju.

Sledi tipično američka priča. Da bi redovno išao na treninge, Flojd je napustio školu. Na takvu odluku buduću zvezdu je prisililo siromaštvo porodice: otac je napustio dom, a majka je sa decom bila prisiljena da se smrzava u maloj sobi.

Flojd je započeo amatersku karijeru 1993. godine. Tri godine zaredom osvajao je Zlatne rukavice nagoveštavajući i na taj način blistavu karijeru. U tom periodu je imao 90 mečeva, od kojih je izgubio samo šest. I tad je bilo jasno da je u ring uneo nešto svoje. Pod jedan, veštinu izbegavanja udaraca u lice koje mu nikada nije bilo otečeno ili povređeno. Kolege u ringu dale su mu zato nadimak Lepotan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. osvojio je bronzanu medalju nakon čudne odluke sudija. U borbi protiv Serafima Todorova sudije su donele odluku da za pobednika proglase Bugarina iako su Amerikanci bili i ostali u uverenju da je pobeda pripala Mejvederu.

Prvi meč u karijeri profesionalnog boksera imao je 11. oktobra 1996, neposredno posle OI u Atlanti, kada je u drugoj rundi nokautirao Roberta Apodaka. Sve do 1998. Mejveder nastavlja pobednički niz, ali i skuplja pohvale sportskih znalaca i posebno ljubitelja boksa. Već tada mu mnogi predviđaju blistavu karijeru, a bokserski komentatori idu i korak dalje uz procene da će biti jedan od najboljih boksera u istoriji. Nisu pogrešili. Tokom amaterske karijere pa sve do 1998. godine trener mu je bio stric Rodžer, ali odmah po izlasku iz zatvora otac Flojd stariji preuzima brigu o sinovljevoj karijeri. Pod njegovim uticajem Flojd postaje sve bolji i bilo je samo pitanje vremena kada će se boriti za šampionsku titulu.

Imao je samo 21 godinu kada je osvojio prvu svetsku titulu. U borbi za naslov savladao je Dženara Ernandeza, svetskog šampiona u superlakoj kategoriji. Naredne godine, dakle 1999, Flojd je imao čak tri izazivača. Lagano, u pobedničkom nizu, tužne iz ringa otpratio je Karlosa Riosa, Džastina Jukoa i Karlosa Gerena. Superioran je bio i u 2000, a onda je u januaru 2001. kao drugi na rang-listi “Ringa” za protivnika imao prvog. Meč sa Dijegom Koralesom bio je spektakl u superlakoj kategoriji. Mejveder je briljirao i Korales je čak pet puta leteo na pod. Već u maju, u rodnom gradu Gran Rapids, borio se protiv Karlosa Ernandeza. Pobedio je i tako stigao da skora od 26:0, uz napomenu da je u šestoj rundi ležeći na podu ringa slušao odbrojavanje sudija.

Svet je bio nestrpljiv. U poslednjoj borbi u superperolakoj kategoriji rukavice su ukrstili Mejveder i Hezus Čavez, čiji je do tada odnos pobeda i poraza glasio 31:0. Posle borbe i ubedljivog poraza Čavez je izjavio da je Mejveder uprkos svemu istinski šampion. Naredne godine Mejveder je postao borac u lakoj kategoriji. I u ovoj priči se nije dugo zadržao.

Povezane vesti - Best forever

Pamti se njegov meč protiv izazivača Filipa Ndoa, u decembru 2003, koji je do tada od 31 meča 30 završio nokautom.  Kao neprikosnoveni šampion u 2004. debituje u novoj, poluvelter kategoriji. Kada je, u januaru 2005. pobedio Henrija Bruselesa stekao je pravo da izazove šampiona u poluverter kategoriji Artura Gatija. Već u junu Mejveder u Atlantik Sitiju postaje šampion sveta i u poluvelter kategoriji. U aprilu naredne godine pred njim se našao i Zab Džudaha tako da je Mejveder postao šampion i u velter kategoriji IBF.

Međutim, u junu 2006. Flojd prvo povlači neočekivan korak i predaje šampionsku titulu u velter IBF da bi se onda predomislio i izašao u novembru u ring protiv Karlosa Baldomira. Naravno, pobeđuje ga i postaje vlasnik titule najboljeg na svetu u tri različite kategorije: perolaka, laka i velter.

Iako je najavio povlačenje, Flojd je non-stop bio u ringu. Borio se za velike pare i pobeđivao. Dobio je i nadimak Novac jer je zaradio više od svih poznatih ličnosti sveta. Zli jezici su odmah dodali i komentar da je u boksu sve naučio, ali da u životu nije znao da upravlja milionima zarađenim u znoju i krvi.

Zanimljiv je i insert iz karijere vezan za 2015. Filipinac Meni Pakjao i Flojd Mejveder odmerili su snage za titulu najjačeg bez obzira na kategoriju. Flojd je za borbu dobio 210 miliona dolara a neki izvori tvrde čak punih 280 miliona. Bukmejkeri su se jednoglasno kladili na pobedu Flojda i nisu pogrešili. Po završetku borbe Pakjao je izjavio kako mu je bilo povređeno rame, a organizatori su zabranili da primi injekciju anestetika kako bi se odbacila svaka sumnja na doping.

Nakon 49. pobede u karijeri, nad sunarodnikom Andre Bertom, Flojd je izjednačio rekord Rokija Marćana. Gladni novog spektakla menadžeri su počeli pregovore s bokserskim zvezdama sa kojima se Flojd još nije sastajao u ringu. Od početka 2016. godine u štampu su procurile informacije o pripremi susreta sa Ircem Mekgregorom i Kazahstancem Genadijem Golovkinom. Konačna odluka za borbu sa Kazahstancem još nije bila doneta ali je već bio zakazan susret sa Mekgregorom za 26. avgust 2017. godine u Los Anđelesu i to je bio glavni događaj godine. Vruće konferencije za štampu uz obostrane uvrede i obećanja da će se međusobno razbiti, podstakla su javni interes. Tada je već Mejvederovo bogatstvo procenjeno na 765 miliona dolara. Flojd je prihvatio Konorov poziv, komentarišući odluku rečima da “nije budala da odbije priliku da zaradi 300 miliona dolara za pola sata”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Ljubitelji tačnih brojeva su odmah izračunali da će za svaku od 1.685 sekundi provedenih u ringu, Flojd dodati na bankovni račun 178.041 dolar. Irac je na svoj uobičajeni način, na svakoj konferenciji za štampu obećavao da će već u drugoj rundi nokautirati 40-godišnjeg Mejvedera, pri tom ne obraćajući pažnju na izražavanje i pretnje. Ali kao što je praksa već pokazala, talenat irskog šoumena u retorici bio je za stepen viši od mogućnosti na ringu. U desetoj rundi Mejveder je nokautirao drskog Mekgregora, pobedivši ga u meču veka. UFC borac Nejt Dijaz dao je kolegi dve, tri runde.

Rus Habib Nurmagomedov, koji je Mekgregoru disao u potiljak, smatrao je duel između dvojice boraca ponižavajućim za obojicu “zato što bokserski fanatici ne poznaju finese boksa. Flojd će pobediti i reći da je MMA inferioran u boksu. Ako takva zvezda izgubi, to je loše za sliku boksa”.

Legendarni Majk Tajson je rekao da je kolega očigledno superiorniji od Konora u ringu, ali takva konkurencija je nelojalna. Nakon pobede, Mejveder je objavio kraj karijere. Otišao je na vrhuncu pobedivši najboljeg u MMA.

Flojd Mejveder se u ličnom životu pridržava slobode. Ni sa jednom od svojih mnogobrojnih devojaka bokser nikada nije ozvaničio vezu. Uprkos tome, ima četvoro dece sa dve devojke. Sa Melisom Brim dobio je prvo dete, ćerku Ijanu. Iz veze sa Džosi Haris, sa kojom je proveo 10 godina, ima dva sina (Koraun i Zion) i ćerku Džiru.

Povezane vesti - Živi, trči i budi slobodan

Deca kralja boksa žive u Las Vegasu u dvorcu od 2.000 kvadratnih metara, sa sedam kupatila i pet spavaćih soba. Za penthaus u Majamiju 2011. potrošio je 1,5 miliona dolara a svake druge godine ga ponovo (pre)uređuje. Devojke boksera su se često žalile na njegovu agresivnost. Džosi Haris ga je čak prijavila i policiji. Incident se dogodio u njenoj kući, u koju je Mejveder upao bez dozvole i pretukao je pred decom.

Sud je boksera kaznio zatvorom u trajanju od 90 dana, novčanom kaznom i obavezom ne prilazi žrtvi. Bez obzira na ranije postupke, doživeo je veliki udarac kada je saznao da je Džosi Haris, majka njegove dece, 11. marta 2020. nađena mrtva u automobilu ispred svoje kuće.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Šantal Džekson je 2013. umalo postala zvanična gospođa Mejveder. Bokser ju je zaprosio, dao joj dijamantski prsten vredan 10 miliona dolara, ali je prekinuo vezu kada je saznao da je imala tajni pobačaj, oslobodivši se blizanaca. Devojka je tvrdila da je prva prekinula vezu. Flojd joj je navodno oduzeo prsten preteći pištoljem i moralno ponizio. Takođe je otkrila sve tajne iz privatnog života.

Dorali Madin, koja je osam godina mlađa od njega, Flojd je kupio vilu od 25 miliona dolara a za rođendan joj poklonio „rols-rojs gnost“ za 250.000 dolara. Mejveder voli da troši novac na luksuzne stvari. U garaži ima 88 automobila, od toga 14 „rols-rojs“ modela i nekoliko najnovijih „bugatija“. Takođe, poseduje privatni avion vredan 35 miliona dolara. Obožava satove, posebno marku „hublot“, za koje je dao više od milion dolara.

Danas je često okružen striptizetama ili ljubiteljima luksuznog života sa kojima provodi slobodno vreme. Na Instagramu pokazuje kako drži svežnjeve novčanica. U svetu boksa ostaće upamćen kao borac koji u karijeri nije izgubio meč. Više nego savršen skor od 50 pobeda bez poraza učinio je da ga izaberu za najboljeg boksera svih vremena. Takođe je i najplaćeniji sportista sveta. „Forbs“ prenosi da je Mejeveder bio učesnik dva najplaćenija događaja u istoriji modernog sporta. Reč je o njegovim mečevima sa Konorom Mekgregorm i Menijem Pakjaom. Samo u ovo dva meča zaradio je više od 500 miliona dolara. Na ovoj listi iza Mejvedera su i fudbaleri Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Do kraja ove godine Mejveder bi mogao da uveća svoju prednost. Uprkos pandemiji korone, meč između Flojda Mejvedera i Habiba Nurmagomedova zakazan za 31. decembar još nije otkazan. Flojd najavljuje ovom borbom kraj profi karijere, ali u to ne treba verovati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve