Sport
02.06.2023. 08:35
Beta

Bravo, majstore!

Nikola Jokić dostigao Lebrona Džejmsa!

1
Izvor: Beta / Pool USA TODAY Sports / Kyle Terada

Košarkaši Denvera poveli su protiv Majamija u finalu NBA lige, pošto su na svom terenu u prvoj utakmici pobedili sa 104:93.

Nagetse je predvodio srpski centar Nikola Jokić tripl-dabl učinkom od 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova. On je tako postao prvi igrač posle 25 godina i Lebrona Džejmsa koji je u finalnoj utakmici lige u jednom poluvremenu imao 10 poena i 10 asistencija. Američkom košarkašu to je uspelo u 42. utakmici finala, a srpskom centru u prvom finalnom meču u karijeri.

"Najvažnija je pobeda. Pokušavam da pobedim u utakmici na svaki način. Ne moram da šutiram i znam da ne moram da postižem poene da bih uticao na utakmicu", rekao je Jokić posle devetog tripl-dabla ove sezone u plej-ofu, odnosno šestog u poslednjih sedam utakmica.

Džamal Marej pobedi je doprineo sa 26 poena i 10 asistencija, Eron Gordon sa 16 poena i šest skokova, a Majkl Porter sa 14 poena i 10 skokova.

U ekipi Majamija Bem Adebajo bio je najefikasniji sa 26 poena uz 13 skokova i pet asistencija. Gejb Vinsent dodao je 19 poena, Hejvud Hajsmit 18 poena, a Džimi Batler 13 poena, sedam skokova i sedam asistencija. Kajl Lauri utakmicu je završio sa 11 poena, a srpski košarkaš Nikola Jović je za 33 sekunde imao jedan skok.

Denver je gubio samo 34 sekunde tokom utakmice, u kojoj je najveću prednost imao 24 poena. Posle "trojke" Hajsmita Majami je u poslednjoj deonici uspeo da se primakne na devet poena, ali više od toga nije mogao, pa je porazom počeo veliko finale lige.

"Ovo je duga serija, igra se na četiri pobede. Popravićemo se i izvući pouke iz ovog poraza", rekao je Vinsent.

Majami je tokom utakmice izveo dva slobodna bacanja i pogodio oba, što je rekord plej-ofa NBA lige. Prethodni rekord po broju pokušaja i postignutih poena sa linije za slobodna bacanja postavljen je u finalu lige 26. maja 1983. godine, kada su Los Anđeles Lejkersi pogodili tri od pet šuteva protiv Filadelfije.

Denver je i dalje neporažen u plej-ofu na svom terenu ove sezone, a prema statistici, pobednici prve utakmice finala osvajali su titulu u gotovo 70 odsto slučajeva.

Majami je ove sezone plej-of serije počinjao sa tri vezane pobede.

"To je bila jedna od poslednjih poruka koju sam rekao igračima pre utakmice. Podsetio sam ih, ako nisu znali, da je Majami otišao u Milvoki i pobedio prvu utakmicu, da su u Gardenu u Njujorku pobedili prvu. Pobedili su i prvi meč u Bostonu, pa nismo želeli da dođu ovde i da na našem terenu preuzmu kontrolu nad serijom", rekao je trener Denvera Majkl Meloun.

Naredna utakmica biće odigrana u noći između nedelje i ponedeljka u Denveru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bravo, momci: Basketaši Srbije direktno u četvrtfinalu SP
1

Još dve pobede

01.06.2023. 22:37

Bravo, momci: Basketaši Srbije direktno u četvrtfinalu SP

Muška reprezentacija Srbije u basketu 3x3 izborila je direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva, nakon što je u Beču zabeležila još dve pobede.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve