Sport
17.04.2022. 08:20
Dragan Vesić

Rolan Garos

Novakova šansa da ponovo ispiše istoriju

Novak Đoković
Izvor: EPA / SEBASTIEN NOGIER

Za tenis bi svakako bilo najbolje da, ako se Đoković i Nadal sretnu na "Rolan Garosu", obojica budu u vrhunskoj formi. Tada bi odlučivale nijanse

Pripremni turniri za najveći turnir na šljaci, "Rolan Garos", već su počeli, a mnogi teniski stručnjaci smatraju da će drugi gren slem u godini, na pariskoj šljaci, koji će se igrati od 22. maja do 5. juna, biti najotvoreniji u poslednjih 10–15 godina. Jedan od razloga je što Nadal, zbog povrede, neće igrati pripremne turnire i prvi put neće biti apsolutni favorit, mada je čak rekordnih 13 puta osvajao "Rolan Garos" i nikada nije izgubio u finalu.

On je jedini teniser u istoriji, u muškoj konkurenciji, koji je neki slem osvojio više od 10 puta. Mnogi teniski analitičari prednost daju Đokoviću, koji brani titulu osvojenu prošle godine pobedivši Cicipasa u finalu, a u polufinalu Nadala, koji na svom omiljenom slemu ima 105 pobeda i samo tri poraza (jedan mu je naneo Soderling u 4. kolu i dva Đoković: u četvrtfinalu i polufinalu).

Mats Vilander i Patrik Muratoglu smatraju da je Đoković prvi favorit pod uslovom da osvaja masterse na šljaci što bi mu, pored forme, podiglo samopouzdanje pred "Rolan Garos".

Takođe, činjenica da je on aktuelni šampion RG i da je na putu do finala pobedio "kralja šljake" u startu mu daje psihološku prednost.

Nadalova povreda u finalu "Indijan Velsa", u Americi, trebalo bi Đokoviću da olakša posao jer Nadal će do "Rolan Garosa" možda igrati samo jedan masters: najverovatnije u Rimu. Pitanje je koliko će on biti fizički spreman i u kakvoj će formi igrati gren slem na fizički najzahtevnijoj podlozi.

Novak Đoković
Izvor: EPA / SEBASTIEN NOGIER

Ali, isti problem, kada je o vrhunskoj formi i fizičkim naporima reč, ima i Novak jer nije igrao od početka godine (sa izuzetkom Dubaija u februaru gde je odigrao samo dva meča) iz poznatih razloga: zbog bespotrebnog maltretiranja i mrcvarenja od strane australijskih vlasti pred "Australijan open", gde mu je najpre bilo dozvoljeno da igra, ali posle nekoliko dana vlasti ipak nisu odobrile prvom teniseru sveta da brani titulu na svom najuspešnijem slemu.

Valja napomenuti da cela ona farsa, sve one ružne stvari koje su mu priredili, ostavlja posledice na psihu bez obzira koliko je neko mentalno jak, a Đoković to svakako jeste. Tenis je sport u kome je mentalna snaga presudna, više nego u bilo kom sportu: Đoković je dokazao da je mentalno najjači teniser, što je došlo do izražaja u najvažnijim mečevima, u finalima gren slemova protiv svojih najvećih rivala, kada je u prelomnim trenucima uglavnom uspevao da dobije meč. Za tenis bi svakako bilo najbolje da, ako se Đoković i Nadal sretnu na „Rolan Garosu“, obojica budu u vrhunskoj formi.

Tada bi odlučivale nijanse. Đoković bi, iz navedenih razloga, imao nešto veće šanse, ali znamo da Nadala, zbog njegove upornosti i borbe za svaki poen, nikada ne treba otpisati, što je mnogo puta dokazao. Uostalom, na "Australijan openu" niko nije ni slutio da Nadal može do titule, pogotovo što je mesecima pauzirao i što ranijih godina, i kada je bio spremniji i mlađi, na početku godine nije briljirao, pa je ipak u finalu protiv Medvedeva napravio neverovatan preokret i dobio praktično izgubljen meč. Tom pobedom ne samo da je osvojio rekordni 21. slem, nego je postao, pored Đokovića, jedini teniser u "open eri" koji je svaki slem osvojio bar dva puta.

Rafael Nadal
Izvor: EPA / RAY ACEVEDO

Na pomenutom slemu nije bilo Đokovića što je Nadalu olakšalo posao.

Dva finala u Australiji izgubio je upravo od Đokovića koji j "Australijan open" osvojio rekordnih devet puta. Kada je o Đokoviću i Nadalu reč, neophodna je mala statistička "reminiscencija" kako bi ova analiza bila potkrepljena činjenicama. Naime, njihovo rivalstvo je najduže i jedno od najvećih u istoriji jer su međusobno odigrali najviše mečeva od kojih oni najveći, u finalima gren slemova (ukupno devet), s razlogom nose epitet – epski. Igrali su 58 puta: Novak ima 30 pobeda i 28 poraza.

Po podlogama, Đoković vodi na betonu (20–7), na travi je nerešeno (2–2), dok na šljaci više pobeda ima Nadal (20–7). Ipak, Đoković je jedini teniser koji je "kralja šljake" uspeo da pobedi sedam puta na najsporijoj podlozi i jedini koji ga je pobedio u tri masters finala na šljaci. Oni koji bar malo prate tenis znaju da su poslednjih dvadesetak godina obeležila trojica najvećih tenisera u istoriji, koji su postigli neverovatne uspehe i teško da će ih neko nadmašiti.

Nadal dakle ima 21 gren slem, a Đoković i Federer po 20. Federer ima 41 godinu i teško je zamisliti da će uspeti da osvoji još jedan slem. Zato će trku za najboljeg tenisera – po mnogima je broj slemova najvažniji – nastaviti Đoković i Nadal.

Nisu ni oni mladi: Đoković ove godine puni 35, a Nadal 36 godina. Svakako im nije ostalo mnogo vremena: možda još dve sezone vrhunskog tenisa. Po osvojenim slemovima jasno je da su Đoković i Federer uspešniji na brzim podlogama, a Nadal na sporoj. Jasno je i zašto je Nadala teško pobediti na šljaci – zbog njegovog top spina, te velike rotacije lopte koju je na šljaci teško vratiti jer ima visok odskok, beži od protivnika i ako se ne hvata u penjanju, što je Đoković uspevao više od drugih, meč je praktično izgubljen. Nadal je takođe uspešan i na betonu, ali na otvorenom gde taj spin takođe ima efekta – zato je "US open", posle RG, njegov najuspešniji slem.

Novak đoković
Izvor: EPA / ALI HAIDER

Za razliku od Nadala, Đoković i Federer igraju ravne udarce, bez spina, i zato imaju više uspeha na brzim podlogama. Ali, na bilo kojoj podlozi da igraju, odlučuju nijanse jer je reč o velikim šampionima. Dok nastaje ovaj tekst, Đoković je izgubio u prvom kolu mastersa u Monte Karlu od španskog tenisera Fokine, koji je 45. na svetu. To ne mora ništa da znači jer dugo nije igrao, ali pod uslovom da na preostala tri turnira do RG podiže formu i igra mnogo bolje.

Pred kraj, još malo statistike: Nadal dakle ima 21 gren slem: dva "Australijan opena", 13 "Rolan Garosa", dva "Vimbldona" i četiri "US opena".

Đoković ima 20 gren slemova: devet "Australijan opena", dva "Rolan Garosa", šest "Vimbldona" i tri "US opena". Federer je osvojio takođe 20 gren slemova: šest "Australijan opena", jedan "Rolan Garos", osam "Vimbldona" i pet "US opena". Za kraj – "Rolan Garos" neće dati odgovor na pitanje ko je najveći po broju slemova, ali ako ga Đoković osvoji, ne samo da bi se izjednačio sa Nadalom – i tako učinio neizvesnom trku za najboljeg po broju slemova – nego bi bio jedini u istoriji tenisa koji je svaki slem osvojio bar tri puta: da li će Đoković ponovo ispisati istoriju, osvojivši svaki slem bar tri puta, saznaćemo na "Rolan Garosu".

A odgovor na pitanje ko je najbolji teniser po broju slemova dobićemo kad njih dvojica završe karijere.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve