Sport
10.02.2024. 19:05
Beta

Očekivano

O čemu su razgovarali Zelenski i Markon

Emanuel Makron
Izvor: Beta/AP / Thibault Camus

Predsednici Francuske i Ukrajine, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Volodimir Zelenski, razgovarali su o situaciji na frontu i "potrebama Ukrajine" u oružju i municiji.

Potrebe Ukrajine obuhvataju dronove, artiljeriju i municiju, elektronski sistem ratovanja i sisteme protiv-vazdušne odbrane - napisao je Zelenski na platformi Iks posle telefonskog razgovora sa svojim francuskim kolegom.

Zelenski je razgovor opisao kao "veoma pozitivan i konkretan", uz zahvalnost Francuskoj zbog njene "nepokolebljive podrške".

Jelisejska palata je objavila da je u razgovoru sa Zelenskim Makron "ponovio rešenost Francuske da pruži svu neophodnu podršku, dugoročno i sa svim svojim partnerima, kako bi se pobedio ruski agresor".

Makron i Zelenski su razgovarali i o bilateralnom odbrambenom sporazumu koji Francuska i Ukrajina uskoro razmatraju da zaključe, po ugledu na nedavni sporazum Kijeva s Velikom Britanijom.

Podrška Francuske Ukrajini poslednjih nedelja izazvala je zaoštravanje napetosti sa Rusijom. Moskva je ocenila da je Pariz u "militarističkom ludilu" jer je Francuska obećala nove isporuke oružja Ukrajini.

S druge strane, ambasador Rusije u Parizu Aleksej Meškov pozvan je u ponedeljak u Ministarstvo spoljnih poslova Francuske posle pogibije dvojice francuskih humanitarnih radnika u nedavnim ruskim napadima u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve