Sport
22.02.2023. 15:37
R.E.

Planovi, ciljevi, rivali

Obraćanje Novaka Đokovića na koje smo čekali

Novak Đoković, ATA, 22. 2. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, održao je konferenciji za medije na teniskim terenima "Novak" u Beogradu. Tom prilikom govorio je o tome šta ga sve očekuje u nastavku ove sezone. o svojim planovima, rivalima…

Prvi svoj sledeći meč Novak će imati u Dubaiju gde putuje već u četvrtak. Reč je o turniru iz serije 500, a što se tiše igranja u Americi rekao je da je “proces u toku”.

Što se njegove povrede tiče, za koju su ga optuživali da je lažna, rekao je sledeće: "Što se tiče moje situacije sa povredom koju sam dobio pred Australijan open, ona je sanirana. Bližim se intenzitetu od 100 odsto, još nisam na tom nivou. Doneo sam odluku da igram na turniru u Dubaiju. Sutra putujem u Dubai, a trudiću se da odem što dalje. Ambicije su uvek najviše, nezavisno od turnira."

Novak Đoković, ATA, 22. 2. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Govoreći o svojim rivalima, najbolji igrač sveta je istakao da je Španac Karlos Alkaraz veliko osveženje za svet tenisa.

"Alkaraz je zaslužio grend slem koji je osvojio prošle godine. Zaslužio je prošle godine da bude broj jedan. Eksplozivni je teniser, bez mana. Može samo da napreduje i ima fantastičan tim iza sebe. Imao je povredu, ali je posle toga nastavio pobednički niz", naveo je Đoković i dodao da je njegov prioritet da ostane zdrav. 

"Nije mi apsolutni prioritet da zadržim prvo mesto na ATP listi. Naravno da uvek težim da budem broj jedan, ali to gledamo kao posledicu dobrih igara. Prioritet su grend slemovi i da ostanem zdrav, da budem u skladu sa sobom na terenu i van njega, jer znam da mogu da osvojim bilo koji turnir kad sam u skladu sa sobom", rekao je Đoković.

"Nebrojeno puta sam rekao da mi je ovaj sport sve u životu, sve sam mu podredio. Imam veliki tim iza sebe i porodicu koja mi je pružila bezrezervnu podršku. To napominjem da bih vam dočarao odakle sam krenuo do ovih velikih visina koje naizgled deluju kao normalnost, ali daleko od toga. U ovoj fazi moje karijere, osećam da moram još više napora da uložim kako bih održao korak sa mladim igračima koji izazivaju, otmu trofeje, budu na najboljim pozicijama. Hvala i tim predvodnicima nove generacije, imponuje mi kada dobijam pohvale od kolega i rivala. Uvek sam se trudio da budem korektan. Zahvaljujem im se što prepoznaju dostignuća, pogotovo onim koji se bave tenisom. Oni znaju šta je potrebno", rekao je Đoković.

Novak Đoković, ATA, 22. 2. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Novak se osvrnuo i na svoj nastup na ovogodišnjem Australijan openu: "Većina nas koji beleži istorijske rezultate ima kritičare, one koji spekulišu o tome da li je to ako verodostojno, ali nemam ni energije, želje vreme, da se bavim svakom pričom koja izađe na internetu ili kako neko nešto prokomentariše. Australija je mesto gde sam beležio najbolje rezučltate, a iako sam prošle godine napustio zemlju kako sam napustio, želeo sam da se vratim tamo. Pritisak van terena sam osećao prvih nekoliko nedelja, dok se nisam prilagodio, dok se nisu i pripadnici medija navikli da sam tamo. Bilo je situacija i u toku turnira koje nisu bile prijatne, ali to je sastavni deo mog životnog puta. Tim pre je ova pobeda slađa, uzivajući u obzir šta smo sve moj tim i ja prolazili".

Objasnio je i sa kime bi voleo da igra u finalu Rolan Garosa: "Nadal je definitivno moj najveći rival. Generacijski smo blizu, pa smo tako na neki način i odrasli kroz turnire. Doduše, on je ranije počeo da beleži vrhunske rezultate. Nadal je uz Rodžera Federera najviše uticao na mene. Ta rivalstva sa njim, početak mečeva, uvek su mi bili enigma kako da počnem da ih pobeđujem. Ja nisam uspevao da osvojim Grend slem iako sam bio u Top tri, oni su bili poslednja prepreka. Dok smo aktivni teniseri ne dozvoljavamo sebi da se bavimo veličinom i značajem našeg rivalstva. Videćemo da li ćemo odigrati još mečeva. Uveren sam da hoće, možda na šljaci. Kada je zdrav i spreman, on je u vrhu. Mi se kao dekice staramo da mlađi ne osvajaju Grend slem titule", naveo je Đoković i dodao:

"Nemam krajnji broj osvojenih titula na grend slemovima i godina do kada ću igrati. Nekako po automatizmu posle 30 godine se postavlja pitanje kada je kraj. Ima puno tih predviđanja i nagađanja. Ta 'glad', koju bih ja označio kao strast prema sportu. U profesionalnom smislu imam želju da se dokazujem. Neko je to ocenio kao prepotetno, ja ne mislim da je tako. Onaj koji ima šansu da osvoji istorijski broj titula, on to želi."

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đoković izjednačio apsolutni rekord na teniskom tronu
1

Stigao Štefi Graf

20.02.2023. 10:54

Đoković izjednačio apsolutni rekord na teniskom tronu

Novak Đoković započeo je 377. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je izjednačio apsolutni teniski rekord koji je do sada držala legendarna Štefi Graf.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve