Sport
15.05.2019. 15:24
R.E./Index.hr/Foto:AP

OČEKUJE NAS NAJLUĐI PRELAZNI ROK: Azar, Pogba i društvo menaju sredinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok se najjače evropske lige ovog i sledećeg vikenda završavaju, najveći klubovi sveta već su počeli sklapati ekipu za sledeću sezonu.

Pred nama je verovatno najluđi prelazni rok. Bilo je takvih najava poslednjih godina pa se nije dogodilo ništa spektakularno, ali apsolutno sve ukazuje na to da ćemo ovog leta videti barem nekoliko istorijskih transfera. Neke od najvećih svetskih zvezda sigurno menjaju klubove, a nekim ekipama slede velike rekonstrukcije koje verovatno neće trajati samo u ovom već i u zimskom prelaznom roku, piše Index.hr.

Aktualna sezona se za puno klubova završila potpuno drukčije nego što su prvobitno planirali na početku sezone. Mančester Junaited, ne samo da nije bio ni blizu borbe za naslov, nego je ostao i bez Lige šampiona. Bajern je iz nje ispao vrlo rano, Barselona će se dugo oporavljati od šokantnog poraza od Liverpula, a Real nije ni senka ekipe koja je tri godine zaredom bila prvak Europe.

Nove klubove ovog leta traže Pogba, Griezman i Azar, ali i niz igrača poput Eriksena, De Lihta i mnogih drugih koji su na prodaji...

Real Madrid

Odlaskom Kristijana Ronalda, "zamorom materijala" kod nositelja igre poput Modrića i Marsela te s igračima koji nemaju kapacitet da na sebe preuzmu teret nosioca igre jednog takvog kluba, Real se našao u situaciji da mora potpuno presložiti ekipu. Beil sigurno odlazi, a na prodaju su takođe i Isko, Kros i Kejlor Navas.

To će ostaviti velike probleme Zidanu koji je od Reala dobio veliki budžet u rasponu od 400 do 500 miliona evra kako bi rešio problem. Glavna Realova meta ovog leta je Azar koji odlazi iz Čelsija i transfer u Real je navodno već dogovoren za 112 miliona evra, a juče se pojavila priča da je Kraljevski klub opet zainteresiran za Obamejanga kojeg bi platio oko 80 miliona evra. U veznom redu, koji bi mogao pasti na dva kreativca, naći će se Eriksen ili Pol Pogba. Ili možda čak obojicu, pišu španski mediji. Kako god bilo, Realu trebaju barem trojica od navedenih igrača. Leto je dugo, pa nije nemoguće da se pojača i obrana, posebno Marselova pozicija.

Barcelona

Sve se u Barceloni vrti oko Mesija, međutim ove i prošle sezone postalo je jasno da njegova genijalnost nije dovoljna Barsi za osvajanje Lige šampiona koja je polako počinje izluđivati. Veliki deo odgovornosti sigurno nosi i Ernesto Valverde koji bi na leto mogao potražiti novi posao, ali Barseloni su potrebna i pojačanja.

Klub koji je nekad važio kao rasadnik talenata potpuno se okrenuo sumanutom trošenju na igrače pa je od leta 2017. godine potrošio već 480 miliona evra na pojačanja. U to nije uračunato 75 miliona za Frenkija de Jonga koji je već potpisao ugovor i 120 miliona koliko će Barcelona platiti Atletiku za transfer Griezmana. Taj transfer sprema se već mesecima, a Barsa je odlučila delovati ovo leto kad Francuzu klauzula pada s 200 na 120 miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na Nou Kampu jako žele i De Jongovog saigrač De Lihta koji neće koštati manje od 70 miliona evra koji je izrazio želju da nastavi igrati sa De Jongom, svojim velikim prijateljem. Deo sredstava za te transfere Barselona namerava nabaviti prodajom Kutinja kojeg je prošlog leta platila Liverpulu 120 miliona evra bez bonusa i kojeg bi prodala za isti taj iznos, čak i manji, samo da ga se reši.

Bajern

Titule nemačkog prvaka za Bajern su kao "dobar dan", ali bavarskom gigantu to nije dovoljno. Iako je bio jako blizu u pretposlednje dve sezone protiv Reala, ove nije imao nikakve šanse protiv Liverpula i pred Bajernom je turbulentno razdoblje.

Glavno pitanje je hoće li Niko Kovač ostati na klupi ili će Bajern potražiti za novim trenerskim rešenjem. Kovač će ove sezone najverojatnije osvojiti prvenstvo i kup i neće napraviti previše lošiji rezultat od svojih prethodnika. Nije imao dovoljno dobru ekipu za veći iskorak u Evropi i imao je jako puno problema tokom cele sezone u vidu povreda i pada forme glavnih igrača.

Na leto odlaze Riberi i Roben, u penziju je otišao i Rafinja, a ranije je dogovoren transfer Lukasa Ernandeza iz Atletika što će Bavarce koštati 80 miliona evra. Za njim bi mogao doći i njegov saigrač Rodri kojem je odštetna klauzula 70 miliona evra, a to su cifre kojima se Uli Hoeness pre samo godinu dana ironično smejao uz komentar da Bajern nikad neće davati toliko novca za pojačanja.

U Nemačkoj se juče pojavila priča da je moguć dolazak Sanea koji nije u dobrim odnosima s Gvardiolom i prava je šteta da takav igrač sedi na klupi. I on bi koštao blizu 80 miliona evra, kao i Timo Vernr koji već godinu dana koketira s Bajernom, ali nikako da realizuje transfer. Sledećeg leta biće slobodan igrač pa bi Bajern mogao s njim još malo pričekati.

Atletiko Madrid

Jedna od najboljih ekipa u poslednjih deset godina evropskog fudbala ovog leta će se potpuno raspasti. Odlaze Lukas Erbabdez, Felipe Luis, Huanfran, Diego Godin, Grizman i Rodri, a lako bi se moglo dogoditi da neko aktivira Oblakovu klauzulu od 120 miliona i dobije jednog od najboljih golmana na svetu.

 

Za početak, Atletiko će otkupiti Alvara Moratu od Čelsija, a spominje se i dolazak Hektora iz Porta koji može doći kao slobodan igrač. Kao zamena za Godina spominje se Otamendi iz Mančester Sitija ili čak. U igri je i Edinson Kavani koji je nezadovoljan u Parizu...

Čelsi 

Prvi uslov za Čelsi je da mu Međunarodni sportski sud (CAS) ukine FIFA-inu zabranu ulaznih transfera. Ako dođe do toga, engleski mediji pišu da bi se Čelsi mogao isprsiti na leto, a prve akvizicije biće Sesegnon iz Fulama i Zaha iz Kristal Palasa.

Glavna meta biće Kutinjo koji bi trebao zameniti Azara, a navikao je na stil igre i način života u Engleskoj što Brazilcima zna biti problematično. Na odlasku su i Markos Alonso, Villian i Pedro, a Higuain bi se trebalo vratiti s pozajmice u Juventus.

Pol Pogba

Njegov transfer iz Mančester Junaiteda u najverojatnije Real mogao bi ovog leta biti prava saga. Menadžer Mino Raiola ima zabranu prodaje igrača do 9. avgusta, ali to ga neće sprečiti da Francuzu do kraja letnjeg prelaznog roka nađe novi klub.

Pogba nema nameru da sa Mančester Junaitedom igra Ligu evrope. Pisalo se da je Real već dogovorio njegov transfer, pa su pregovori propali, pa su se opet zakotrljali, pa su stali, ali gotovo je sigurno da Pogba odlazi sa Old Traforda.

Junaited navodno traži 170 miliona evra što je Realu previše pa Madriđani nude Bejla i(li) Krosa, ali ima još vremena za pregovore. Realu bi veliki problem mogla biti i Pogbina želja da postane najplaćeniji igrač na svetu što bi Kraljevski klub koštalo 600.000 evra nedeljeno ili 31,2 milijuna evra po sezoni.

Azar

Iako je njegov transfer u Real jako blizu realizacije, moguće je da Belgijac ode u još neki klub. Ono što je sigurno jeste da sledeće sezone neće biti u Chelseaju koji ga nikako ne može nagovoriti na ostanak. Hazard je godinama najbolji igrač londonskog kluba, ali traži nove izazove.

Kristijan Eriksen

Kako god se završilo finale Lige šampiona, danski majstor na leto odlazi iz Totenhema. U Sparsima je već šest godina i u 28. godini želi transfer u neki od najvećih klubova kako bi nešto osvojio. Ugovor mu ističe sledeće leto pa je Totenhemu ovo poslednji voz da na Dancu nešto zarade.

Najzainteresiraniji je Real, iako Zidan navodno nije najveći Eriksenov obožavatelj, a žele ga i Bajern i Mančester Junaited. Budući da je u poslednjoj godini ugovora, Sparsi bi ga prodali za iznos između 70 i 90 milion evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ikardi

Argentinac je celu sezonu bio u ratu s Interovom upravom. Njegova supruga i menadžer Vanda rekla je da će sigurno ostati u Interu i sledeće sezone, ali Gazeta je u današnjem broju objavila da Inter već traži novog napadača.

Da ga je prodao prošlog leta, mogao je dobiti od Reala 120 miliona evra, ali sad će ga prodati za daleko manji iznos. Ikardi navodno u ugovoru ima otkupnu klauzulu od 110 miliona evra koja se može aktivirati samo u prve dve nedelje meseca jula.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Edison Kavani

Loši odnosi sa trenerima, upravom i saigračima gurnuli su 32-godišnjeg Urugvajca na izlazna vrata PSG-a. Prvi u redu je Atletiko koji bi ga platio 50-ak miliona evra i njime zakrpio rupu nastalu Grizmanovim odlaskom. I za Kavanija je zainteresovan Real, navodno i Bajern i još neki klubovi, pa se može očekivati da će se ubojiti PSG-ov trojac ovog leta raspasti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve