Sport
08.02.2024. 13:14
Beta

Sport i politika

Olimpijske igre: Zabraniti učešće sportistima koji podržavaju rusku agresiju

Olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Olimpijski komitet Ukrajine saopštio je da bi nekim sportistima trebalo zabraniti učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu jer "podržavaju rusku agresiju".

Prema odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ruski i beloruski sportisti koji se plasiraju na Igre mogu da se takmiče kao neutralni bez državnih simbola, zastave i himne.

U pismu Olimpijskog komiteta Ukrajine poslatom MOK, navodi se da nekoliko ruskih sportista "podržava ili opravdava agresiju na Ukrajinu". U pismu je dostavljeno ono za šta Ukrajina veruje da je dokaz da su ti sportisti prisustvovali mitinzima, učestvovali u takmičenjima organizovanim da podrže Rusiju i delili objave na društvenim mrežama kojima podržavaju rat u Ukrajini.

Ruski i ukrajinski sportisti moraju da ispunjavaju stroge uslove kako bi učestvovali na Igrama, među kojima i da nisu povezani sa ruskim bezbednosnim snagama i da nisu podržavali rat.

Predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine Vadim Gucajt rekao je da je zabrinut da se broj sportista koji krše te uslove "značajno povećao", otkako su prošle godine počele olimpijske kvalifikacije.

Ukrajinski komitet saopštio je da su se neki od tih sportista već kvalifikovali na Igre i tražio je od MOK da obrati posebnu pažnju na njihovu"direktnu ili indirektnu" podršku ratu.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prepolovljen broj gledalaca otvaranja Olimpijskih igara, evo ZAŠTO
Olimpijske igre

Svečana ceremonija

31.01.2024. 14:25

Prepolovljen broj gledalaca otvaranja Olimpijskih igara, evo ZAŠTO

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je da će oko 300.000 gledalaca moći da prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, što je otprilike upola manje od prvobitnog plana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve