Sport
21.01.2022. 10:36
R.E/OKS

Zimske olimpijske igre

Oni će nas predstavljati ove zime u Pekingu

Nevena Ignjatović 21. 1. 20222
Izvor: EPA / JEON HEON-KYUN

Nakon završenog kvalifikacionog ciklusa, takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, predstavljaće Srbiju na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022.

Kvalifikacioni period za Zimske olimpijske igre završen je u ponedeljak, 17. januara 2022. godine, nakon čega su nadležne međunarodne sportske federacije objavile liste kvalifikovanih sportista i dodeljenih kvota po zemljama. Nakon objavljenih lista, u skladu sa internim kriterijumima za nastup sportista Srbije na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022 koje je doneo Izvršni odbor OKS na početku kvalifikacionog perioda, dvoje sportista Srbije uspelo je da ostvari pravo nastupa na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, prenosi Olimpijski komitet Srbije.

Sportisti koji su svojim rezultatima ostvarili kriterijume za nastup na ZOI su dvoje iskusnih takmičara u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. 

Nevena Ignjatović, kojoj će ovo biti četvrte Olimpijske igre na kojima će nastupati, će predstavljati Srbiju u ukupno tri discipline, a to su spust, superveleslalom i alpska kombinacija. Nevena je prethodno nastupala na Igrama u Vankuveru 2010, Sočiju 2014 i Pjongčangu 2018. godine , gde je i ostvarila najbolji plasman, osvojivši 14. mesto u alpskoj kombinaciji.

Marko Vukićević je naš najbolji alpski skijaš kome ovo, takođe, nisu prve Olimpijske igre na kojima nastupa. On je prvi put Srbiju predstavljao 2014. godine u Sočiju, nakon čega je našu zemlju predstavljao i četiri godine kasnije u Južnoj Koreji. U Pekingu će nastupati u dve discipline, u superveleslalomu i u spustu.

Šef Misije OKS za ZOI Peking 2022 Nataša Janković rekla je da se pripreme za nastup naše delegacije na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama privode kraju, kao i da se kroz svakodnevnu komunikaciju sa organizacionim komitetom Igara nastoji da naši sportisti sigurno i bezbedno nastupe u Pekingu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nevena Ignjatovic (@lulu_bagz)

"Do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ostalo je još nešto više od dve nedelje. Sve pripreme su praktično završene i sada nam predstoji da u saradnji sa nadležnim zdravstvenim institucijama sprovedemo finalna testiranja sportista na Covid 19, kako bismo nesmetano mogli već za nedelju dana da krenemo u Kinu. Naši sportisti putuju u Peking 27. januara, nakon čega ulaze u zatvoreni sistem Olimpijskih igara u okviru kojeg će funkcionisati po sličnim pravilima kao i na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, a sve u cilju zaštite od virusa Covid 19. Oni će imati dovoljno vremena za aklimatizaciju na veliku razliku u vremenskoj zoni i spremno će dočekati svoja prva takmičenja u Pekingu"istakla je Nataša Janković.

Prvi će na sneg u Pekingu izaći Marko Vukićević u disciplini spust, koja će se održati drugog dana takmičenja (6. februar), rano ujutru u 04.00h po srpskom vremenu. Marko će svoj nastup na Igrama završiti dva dana kasnije u superveleslalomu koji, takođe, počinje u 04.00h ujutro.

Nevena Ignjatović će svoj prvi nastup imati 11. februara u superveleslalomu. Ta trka počinje u 04.00h. Nakon toga Nevena će na sneg ponovo izaći 15. februara, kada će nastupiti u spustu. Ova trka, takođe, počinje rano ujutro u 04.00h. Konačno, svoj nastup će završiti 17. februara u alpskoj kombinaciji u okviru koje će nastupiti najpre u spustu u 3.30h, a potom i u slalomu u 7.00h po našem vremenu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara svečanom ceremonijom koja će se održati na čuvenom stadionu "Ptičje gnezdo“ koji je korišćen i za ceremoniju otvaranja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine. Takmičenja će se održavati sve do 20. februara, kada će biti organizovana i ceremonija zatvaranja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedna država bojkotuje Zimske olimpijske igre
Zimske olimpijske igre

Kanada

09.12.2021. 11:07

Još jedna država bojkotuje Zimske olimpijske igre

Kanada će se priključiti saveznicima u diplomaskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini sledeće godine, kako bi poslala Kini poruku o ljudskim pravima, izjavio je premijer Kanade DŽastin Trudo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve