Sport
23.07.2021. 12:54
R.E.

MOK odbio predlog

Otvaranje Olimpijskih igara: Bez zastave EU

EU
Izvor: Shutterstock

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je predlog potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše da se istakne zastava Evropske unije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara koju bi nosio slovenački tim, piše portal “Politiko”.

Portparol MOK-a je za “Politiko” rekao da “olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu koje je usvojio njegov Nacionalni olimpijski komitet, a odobrio Izvršni odbor MOK-a“.

Naglasio je da nisu dozvoljeni nikakvi izuzeci, “jer bi se u protivnom MOK suočio sa brojnim zahtevima institucija koje, kao i Evropska unija, dele vrednosti koje su srž Olimpijskih igara”.

Ova vest dolazi samo nedelju dana nakon što su Šinas i Janša uputili pismo predsedniku MOK-a Tomasu Bahu u kojem se predlaže da slovenački tim, koji predstavlja naciju koja trenutno predsedava EU, na ceremoniji otvaranja nosi zastavu EU uz svoju nacionalnu zastavu.

U pismu su naveli da će time “slovenački sportisti postati ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje su u temelju Unije, a koje se podudaraju sa vrednostima olimpijskog pokreta".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato koji će svetski lideri prisustvovati otvaranju OI
tokio, olimpijske igre

Ali bez publike

21.07.2021. 10:11

Poznato koji će svetski lideri prisustvovati otvaranju OI

Lideri 15 zemalja iz sveta i raznih međunarodnih organizacija biće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je danas portparol japanske vlade, što je znatno manji broj u odnosu na isti događaj iz 2016. u Rio de Žaneiru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
27.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve