Sport
01.05.2019. 14:15
R.E./Idex.hr/Foto: Shutterstock/EPA

PRE 25 GODINA SVET JE OSTAO BEZ SENE: "Da nije poginuo možda bi sada bio predsednik Brazila"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Danas se obeležava 25. godišnjica smrti jednog od najboljih vozača formule 1 Brazilca Ajrtona Sene. Legendarni vozač poginuo je 1. maja 1994. u trci za Veliku nagradu San Marina na stazi u Imoli kada se plavo-beli Villiamsov bolid pri brzini od 319 km/h u zaleteo u ogradu.

Tog maja plakao je ceo svet. Formula 1 je tada ostala bez jednog od najboljih vozača svih vremena, a svet bez velikog čoveka.  Dve i po decenije kasnije njegova porodica i prijatelji i dalje osećaju veliku prazninu i bol.

Bio je to jedan od najcrnijih vikenda u istoriji formule 1. Sve je počelo još u petak kada se Brazilac Rubens Barikelo za upravljačem Džordana brzinom većom od 200 km/h udario u ogradu i čudesno preživeo. Sena je izjurio iz svog bolida i otišao u medicinski centar kako bi proverio šta se dogodilo sa njegovim prijateljem. Kada je video da je Barikelo živ, vratio se na stazu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Marcelo Chello

Niz nesretnih događaja

Nažalost, dan kasnije vozač Simteka Roland Ratzenberger (33) doživeo je tragičnu nesreću tokom kvalifikacija. Austrijanac je izgubio kontrolu nad bolidom pri 314 kilometara na sat udarivši u betonski zid na. Ratzenberger je podlegao teškim povredama glave postavši prva žrtva na trkama F1 nakon Italijana Rikarda Paletija (23) koji je poginuo u Montrealu 1982.

Sena je bio šokiran. Na mestu nesreće plakao je na ramenu glavnog doktora Formule Sida Vatkinsa. Ugledni britanski neurohirurg pokušao je uveriti Brazilca da propusti utrku, ali nije uspeo, premda je Senina djevojka Adriane Galisteu otkrila kako je Ajrton imao 'vrlo loš osećaj u vezi trke".

 

Scena koju svi pamte

Na startu nedeljne trke sudarili su se Portugalac Pedro Lami (Lotus) i Finac JJ Lehto (Benetton), a leteći delovi povredili su gledaoca. Sigurnosni automobil je na stazi ostao pet krugova, a nakon što je ponovo krenula jurnjava, Sena je dva kruga kasnije izletio sa staze i pri brzini većoj od 310 kilometara na sat udario u zid.

S lagano nagnutom glavom, Brazilac je sedio beživotno u olupini, trka je prekinuta, no prošlo je dosta vremena pre nego što su medicinske ekipe stigle u pomoć. Sena je u sudaru pretrpio tešku povredu glave. Profesor Vatkins na stazi je izveo traheotomiju, a Sena je potom helikopterom prebačen u kliniku Mađiore u Bolonji. Međutim, u bolnici su mogli samo da konstatuju smrt. Poginuo je momentalno, iako je njegova smrt službeno zabeležena tek u 18.40 po lokalnom vremenu.

Nakon nekog vremena trka je nastavljena, a pobedio je Nemac Majkl Šumaher (Benetton-Ford), ispred Italijana Nikole Larinija (Ferrari) i Finca Hakinena (McLaren-Peugeot).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ni danas nije jasno što se točno dogodilo

Tačan uzrok nesreće nikada nije razrešen. Sprovedena je i istraga, a vlasnik kluba Frenk Villiams, tehnički direktor Patrik Hed i dizajner Adrian Nevej kasnije su završili na sudu, no svi su oslobođeni krivice za tragediju. Ni dan danas se ne zna zašto je Brazilac izgubio kontrolu nad bolidom.

"Uvek ću osećati deo odgovornosti za Ajrtonovu smrt, ali ne i za krivicu", napisao je tada dizajner automobila Williams Adrian Newey u autobiografiji "Kako izgraditi automobil".

"Ja sam bio tip koji je konstruisao bolid u kojem je poginuo veliki čovek," napisao je Nevej.

Sena je poginuo u 34. godini osvojivši tri naslova svetskog prvaka (1988, 1990, 1991). U karijeri je upisao 40 Grand Prix pobeda, a još se 39 puta peo na pobedničko postolje. S pol pozicije krenuo je 65 puta.

"Takmičenje je u mojoj krvi, to je deo mene, to je deo mog života. Svaki vozač ima svoje ograničenje, moje ograničenje je malo dalje nego kod ostalih," ueo je da kaže Brazilac.

Proglašen najboljim svih vremena

U decembru 2009. godine britanski magazin Autosport ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 vozača.

"Sena je bio rođen za ovaj sport. Međutim, bio je još veći čovek van svog bolida nego u njemu," kazao je Frenk Villiams.

Aktualni svetski prvak u formuli 1 Britanac Hamilton imao je devet godina kada je Sena poginuo.

"Sećam se dana kada je Sena poginuo, kao da je bilo juče. Imao sam devet godina, vratio se s trke i otac mi je rekao što se dogodilo. Otišao sam iza automobila i plakao," priznao je u jednom razgovoru petostruki svetski prvak.

U Formuli 1 je debitovao 1984. na velikoj nagradi Brazila u timu Toleman. Nakon Tolemana, Sena je tri godine vozio za Lotus i u svakoj ostvario po dvije pobede, a njegova dominacija počela je 1988. kad je prešao u McLaren. U njemu je osvojio tri titule prvaka u četiri godine, a 1994. prešao je u Viliams i poginuo u trećem nastupu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Počast mu je odao i fudbalski klub

Svoju prvu titulu prvaka Sena je osvojio 1988. godine, a titulu je osigurao trkom pre kraja sezone pobedom na stazi Suzuka. Zanimljivo, slavni brazilski klub Korintians je u oktobru  prošle godine legendarnom vozaču u čast izdao posebnu liniju dresova obeleživši 30. godišnjicu prve titule legende koja je bila veliki navijač tog kluba.

Korintians je Seni odao počast i 2014. kad je povodom 20. godišnjice njegove smrti ceo klub izašao na teren noseći replike njegove prepoznatljive žuto-zelene kacige.

"Ajrton je imao tu auru, njegov entuzijazam, radoznalost i energija bili su neverovatni. Da nije poginuo možda bi sada bio predsednik Brazila," kazao je Nevej za britanski Sky Sports pre dve godine.

 

Smrt koja je izazvala promene

Tek nakon Senine smrti, Formula 1 napravila je značajne promene kada je u pitanju sigurnost vozača u bolidu. Smrt najpopularnijeg vozača sveta pokrenula je lavinu promjena i to ne samo u formuli 1. Bivši predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Maks Moslej rekao je kako su naknadne modifikacije u proizvodnji automobila spasile desertine hiljada života.

Rizici su smanjeni, ali svaki vozač zna da Formula 1 nikada ne može biti 100% sigurna.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve