Sport
05.11.2021. 00:00
Dragana Todorović

Intervju

Roj Džons Junior ekskluzivno za "Ekspres“: Možda postanem deo vaše zajednice

Roj Džons, 4. 11. 2021.
Izvor: EPA/Sergei Chirikov

Njegovi mečevi gledali su se bez daha, o nokautima pričalo se potom danima, a CD-i sa njegovim najboljim borbama i danas se mogu naći u kućama ljubitelja boksa u Srbiji.

"Kada ste bili na vrhunci svoje karijere, kada ste osvajali medalje i ispisivali istoriju svetskog boksa, Srbija je bila opterećena ratom, inflacijom, ekonomskom krizom, a piraterija je cvetala. Da li znate da smo vas tada, devedesetih, pratili i putem CD-ova na kojima su bile kompilacije vaših najzanimljivijih borbi?“, pitali smo na početku intervjua za "Ekspres“, legendarnog boksera Roja Džonsa Juniora, pokazujući mu baš jedan takav piratski CD.

"Nisam znao za to!“, glasno se nasmejao, gledajući CD na kojem ispod njegove slike, u veoma lošoj rezoluciji, piše "Roy Jones Jr's greates fights“.

Tu se nalaze mečevi jedinog boksera na svetu koji je svoju profesionalnu karijeru započeo u lakoj srednjoj kategoriji, a zatim stigao do titule prvaka u teškoj kategoriji. Roj Džons Junior je od 1989. do 2018, kada se penzionisao, osvojio titule u sve četiri težinske kategorije, a 2003. godine je proglašen najboljim bokserom svih vremena, nakon što je kao prvi bivši šampion u srednjoj kategoriji osvojio WBA (The World Boxing Association) titulu u teškoj, na šta se čekalo tačno 106 godina! Pre toga, kada je imao 30 godina, postao je šampion u poluteškoj kategoriji ujedinivši titule WBA, WBC (World Boxing Council) i IBF (International Boxing Federation).

Sve u svemu – tokom svoje neverovatno uspešne karijere, imao je 75 mečeva od kojih 66 pobeda i čak 47 nokauta! Opravdano je zaslužio nadimke "Supermen“ i "Kapetan Kuka“.

Sada je gost Beograda i Srbije, kao promoter Svetskog prvenstva u boksu, koje se u Štark Areni održava od 24. oktobra do 6. novembra.

"Veoma mi se dopada kako je sve organizovano, Beograd i Srbija su odlični domaćini. Do sada smo videli zaista dobre borbe, odlične boksere i radujem se da ih do finala vidim još“, kaže za "Ekspres“ Roj Džons Junior, bokser ali i muzičar, sportski komentator i trener.

Da li ste zadovoljni u kom pravcu se boks razvija?

"Da. Bok se razvija u odličnom pravcu, ima sjajnih boksera pred kojima je odlična budućnost, samim tim je i pred boksom kao sportom, sjajna budućnost.“

Vi ste osvajač titula u sve četiri kategorije – u kojoj ste se osećali najkomfornije?  

"Najbolje sam se osećao u super srednjoj kategoriji jer sam bio suviše velik za borbe u lakoj teškoj, a istovremeno i suviše mali za tešku kategoriju. Zato je super srednja bila najbolja za mene. Tu sam bio najkomforniji.“

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine ste osvojili srebro u kategoriji do 70 kilograma. Imali ste 19 godina i bili ste najmlađi član američkog olimpijskog bokserskog tima. Da li ste sada pratili Olimpijske igre u Japanu i kakvi su vam utisci?

"Nisam gledao Olimpijske igre u Japanu, kao što ne gledam ni jedne otkada mi je u Seulu dodeljena srebrna umesto zlatne medalje koju sam, zapravo, osvojio. Smatram da sam tada pokraden i zbog toga nisam fan olimpijskih igara i ne pratim ih uopšte. Mislim da sistem bodovanja na takvom takmičenju nije dobro osmišljen, trudio sam se da ukažem na to, da se bodovanje promeni, poporavi, ali to se nije dogodilo i zato se ja više ne bavim time, čak ni kao gledalac.“

Važite za najboljeg boksera svih vremena. Kako se do toga dolazi, šta je najvažnije?  

"Najvažnije je da učiš ono što ti je Bog dao da učiš. Bog nas je sve stvorio i svima nam je dao šansu da živimo i radimo, da budemo u nečemu dobri, najbolji. Bog nam je dao životinje da bismo videli kako se one bore, kao i druge borce, da i od njih učimo. Neko je rođen da bude pilot, neko nešto drugo, ali mi svi moramo da budemo voljni da prihvatimo to što nam je dato i da u vezi sa tim naučimo sve, da naučimo najbolje što možemo i da se onda time bavimo.“

Ko je po vašem mišljenju najbolji bokser?

"Muhamed Ali. Niko nije kao on.“

U bivšoj Jugoslaviji boks je bio drugi najpopularniji sport, posle fudbala, a Mate Parlov ultimativi heroj - bio je olimpijski pobednik, svetski prvak, dvostruki šampion Evrope. Da li ste, možda, čuli za njega?  

"Ne, nisam nažalost, ali ću potražiti kasnije.“  

Roj Džons, 2. 11. 2021.
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

Imali ste svoj specifičan stil boksovanja, koji nije bio u skladu sa tradicionalnim. U ringu ste demonstrirali svoju brzinu, reflekse ali i inteligenciju. Koliko je glava važna tokom borbe?

"Glava je najvažnija tokom borbe jer vam ona govori da ćete pobediti. Morate biti mentalno snažni i stabilni, pa tek onda i fizički jaki. Vaše misli su krucijalne tokom borbe i najvažnije za boksera koji želi da bude najbolji. Morate verovati u sebe, jer ako vi ne verujete, neće niko drugi.“

Kada ste postali državljanin Rusije 2015. godine, rekli ste da ćete naučiti ruski jezik. Понимаешь русский?

"Lagano napredujem, učim i dalje. Znam da kažem: привет, как дела, очень приятно, што ты делаешь... Učim, trudim se, ali ruski nije lak jezik.“

Sada ste drugi put u Srbiji. Da li, možda, znate neku reč na našem jeziku i koliko ste, uopšte, imali vremena da obiđete Beograd?

"Ne znam ništa da kažem na srpskom ali znam dosta o Beogradu. Veoma lep grad, imam nekoliko prijatelja u Srbiji i zaista volim ovde da dođem. Možda postanem i deo vaše zajednice, a ne samo gost.“

Penzionisali ste se 2018. godine. Kako izgledaju penzionerski dani najboljeg boksera na svetu?

Pa... lagano je - uglavnom uživam u hrani, u dosta hrane. Naravno, trudim se i da druge naučim ono što ja znam u vezi sa boksom.“

Roj Džons, 28. 8. 2021.
Izvor: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Imate četvoricu sinova. Da li ste strog otac i šta vam je najvažnije da ih naučite?  

"Nisam uopšte strog otac, a najvažnije mi je da ih naučim da poštuju druge ljude i da uvek pomažu drugima. Takođe, učim ih da Bog bude prisutan u svemu što rade.“

Šta se dešava sa vašom muzičkom karijerom i da li ste imali omiljenu pesmu koju ste slušali pre nego što se popnete u ring?  

"Slušam različitu muziku, tako da ne mogu da izdvojim jednu ili samo nekoliko pesama koje slušam dok treniram ili pre borbe. Što se moje muzičke karijere tiče, radim na albumu – Body Head Bangerz: Volume Two. Prvi singl svog novog albuma objavio sam u septembru 2021 - Y’all Must’ve Forgot II, a 2. decembra ću objaviti i drugi singl.“

Oprobali ste se i kao glumac. Igrali ste u "Matriksu“, "Kridu II“... da li ćemo imati mogućnost da vas ponovo gledamo na velikom platnu?

Moguće...

Nakon egzibiocionog meča sa Tajsonom 2020. godine, niste bili zadovoljni nerešenim rezultatom. On je tada izjavio da ćete, eventualno, imati još jedan meč ali ste vi izrazili slabiju zainteresovanost za to. Da li ste ste, možda, predomislili?

"Ne, nisam se predomislio u vezi sa tim.“

I na kraju, recite molim vas, da li sebe smatrate jakom osobom?

"Da. Ja sam veoma jaka osoba.“

Roj Džons
Izvor: Privatna arhiva
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Borovčanin objasnio zašto nema boksera sa Kosova
boks

Svetsko prvenstv u boksu

25.10.2021. 16:12

Borovčanin objasnio zašto nema boksera sa Kosova

Predsednik Bokserskog saveza Srbije (BS S) Nenad Borovčanin izjavio je da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i odbacio navode o zabrani njihovog ulaska u centralnu Srbiju, kao pokušaje "politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve